5 faktorer — det här avgör vilken mäklare vi väljer!

15 oktober, 2019

Det är en av de största affärerna vi gör i livet, för många kanske till och med den allra största. Att köpa och sälja bostad kan också, förutom det rent ekonomiska, vara en känslomässig erfarenhet. Det är alltid rekommenderat att välja mäklare med omsorg och inte förhasta sig. Han eller hon är inte bara en nyckelperson för själva affären, utan blir också ett viktigt stöd på andra plan. En bra mäklare är någon vi känner att vi litar på. Det är därför inte så anmärkningsvärt att personkemi är en avgörande faktor i valet av mäklare, enligt en ny undersökning från Svensk fastighetsförmedling. 

Av Alexander Erwik
alexander.erwik@boneo.se

I en nyligen publicerad undersökning har Svensk fastighetsförmedling kartlagt de viktigaste faktorerna när vi väljer mäklare inför bostadsförsäljning. Högst upp kommer mäklarens lokalkännedom och hur mycket personen sålt i området tidigare. Men den rent mänskliga kontakten spelar också stor roll. Hela 13 % har svarat att personkemin är viktig. Att mäklaren ska komma från en etablerad byrå, eller att hen tar mindre arvode är inget som tilltalar många, enligt undersökningen. Allra minst viktigt är det att mäklaren värderar bostaden högt, endast 1 % angav detta som en betydande faktor.

Vid val av mäklare är det viktigt att känna förtroende, inte minst på grund av att det är en stor affär att sälja sin bostad. På Svensk Fastighetsförmedling är vårt mål att göra det enkelt, smidigt och tryggt att både sälja och köpa ett hem. Det är intressant och glädjande för oss att se att lokal kännedom är den viktigaste faktorn när vi väljer mäklare, då vi är experter på den lokala bostadsmarknaden, säger Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Undersökningen berättar också om hur mycket taktik svensken använder i ett bostadsköp. Inte särskilt mycket taktik visar det sig. 7 av 10 uppger att de inte har någon taktik alls. Av de taktiska knep som ändå används av några är sen budgivning, att lägga höga bud över det senaste budet och snabb motbud. Minst populärt är det att spela högt genom att lägga sitt maxbud på en gång.

Viktigaste faktorerna när vi väljer mäklare – topp 5

Mäklaren har lokalkännedom och har sålt mycket i mitt område 25 %

Personkemin mellan oss känns bra 13 %

Mäklaren har fått bra rekommendationer från folk du känner 11 %

Mäklaren arbetar på en etablerad mäklarkedja 7 %

Mäklaren tar ut ett lågt arvode 7 %

Källa: Svensk fastighetsförmedling

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen