Här har befolkningen ökat och minskat mest i Sverige

24 oktober, 2019

Vid 1800-talets början bodde nästan ingen i tätorter i Sverige, de som gjorde det utgjorde en försvinnande liten minoritet. Knappt 10 %. Idag är siffran nästan det helt motsatta, enligt ny statistik från SCB. Idag bor istället hela 87 % av Sveriges befolkning i tätorter. 8.9 miljoner människor totalt. Undersökningen visar förändringar i befolkningsmängd mellan åren 2015 – 2018.

Sveriges befolkning som helhet har naturligtvis ökat avsevärt sedan år 1800. Vi har blivit 8 miljoner fler. År 1800 bodde 230 000 personer i tätorter, idag är siffran nästan 9 miljoner. Under det senaste årtiondet har det pratats om småstadens död och tidigare välmående tätorter har fått uppleva allvarliga problem med sysselsättning för de som bor där.

En parantes är dock att det mellan 2015 och 2018 hände något som inte skett i Sverige sedan 1990 – det antal människor som bosatte sig utanför tätorterna ökade.

Otippad stad har ökat mest i befolkning

Idag finns drygt 2000 tätorter i Sverige, de flesta av dem är små. Majoriteten av Sveriges befolkning finns naturligtvis i de större. På listan över Sveriges 15 största tätorter har befolkningen ökat mellan 3% – 8 %. Men det är inte Stockholm som ökat mest på den listan, utan istället närbelägna Uppsala (8%).

I huvudstaden har befolkningen ökat med 5 % och de av Sveriges största tätorter som ökat minst i jämförelse med de andra är Norrköping, Gävle och Göteborg med 3 % ökning vardera. Procenten i sig säger inte så mycket, tittar man istället på hur många personer som t.ex. tillkommit i Stockholm så är det över 69 000 personer. Det är många människor i en stad som sedan länge redan haft problem med att tillhandahålla bostäder till de som redan bor där. Att Stockholm haft en explosiv bostadsbyggnation de senaste åren är nödvändigt med en så stor befolkningsökning.

Tittar man på siffrorna ur ett kommunperspektiv så är det Bollebygds kommun i Västra Götaland som ökat mest med 15 %, följt av Lekeberg i Örebro (15 %) och Nykvarn i Stockholms län med 13 %.

Sveriges nordligare delar har minskat mest i befolkning

Då är frågan var människor har flyttat från? Med reservation för att vi har vetskap om att vi också fått många nya medborgare från andra länder. Men det flyttas också från de mindre tätorterna till de större. På listan över de tätorter som haft störst minskning i befolkning ligger två kommuner i Västerbotten överst på listan, Dorotea (- 8%) och Vindeln (- 5 %). Med undantag för Borgholm i Kalmar (-3 %) så ligger samtliga kommuner på 10-topplistan över var befolkningen minskat mest, i de nordligare delarna av vårt land.

Se hela undersökningen här 

Foto ovan: Göteborgs befolkning har ökat med över 19 000 personer mellan åren 2015 – 2018

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen