Mäklarintervjun: Filip Nelson; ‘Jag har mer att göra än någonsin’

27 april, 2020

Mäklare, det kryllar av dem här på Boneo.se. Varje vecka lägger tusentals mäklare upp sina bostadsannonser här på sajten. En av dem är Filip Nelson på Era hus & hem Vänersborg. Och han vittnar om att Coronakrisen inte bara varit odelat negativt för just hans yrkesutövande. Vi passade också på att fråga vilka effekter han tror att omständigheterna kommer att ha på bostadsmarknaden. Hur ser egentligen framtiden ut för den som vill sälja eller köpa en bostad?

Varför valde du att bli mäklare? Vad var det som lockade dig?

– Jag har ett genuint intresse för hus och fastigheter och min största drivkraft är att hjälpa människor, så yrket passar mig som handen i handsken. Jag blir lätt rastlös och en arbetsdag kan se väldigt olika ut och det gillar jag.

Vilket var det första objekt du sålde, och minns du känslan?

– Absolut! Min första försäljning var ett kedjehus i Vargön, där jag är uppvuxen och även bor idag. Efter att ha delat ut reklamblad så fick jag napp hos ett fantastiskt trevligt par och lyckades sälja huset till ett riktigt bra pris.

Vad gör dig till en bra mäklare?

– Jag är bekväm med att möta människor i livets alla faser och tar inte mig själv på så stort allvar. Jag får ofta höra att jag är saklig och lyhörd vilket jag tror är positiva egenskaper för både köpare och säljare. Jag har även skaffat mig nyttig erfarenhet efter 10 år i branschen men känner fortfarande ett oerhört driv.

Det är ju minst sagt speciella tider just nu, när hela världen pratar om corona, hur har det funkat för dig att arbeta under de här veckorna?

– Det låter kanske konstigt men jag är lyckligt lottad och har haft mer att göra än någonsin. Corona har givetvis påverkat en del affärer och vissa typer av objekt mer än andra, men på det stora hela så tycker jag att det fungerat förvånansvärt bra.

I många branscher har man försökt ställa om, snarare än att ställa in. Hur har du fått ställt om i ditt arbete?

– Antalet visningar har ökat och jag och mina kollegor är inställda på att jobba ännu hårdare och mer kvällar och helger framöver för att tillgodose kundernas önskemål. Vi har med oss handsprit till visningarna och marknadsför endast bokade visningar för att kunna ha kontroll på antalet visningsbesökare. Våra 3D -filmer har också varit till stor hjälp då man kan gå på visning via datorn.

Vilka utmaningar tycker du har varit tuffast, för dig i ditt mäkleri, under de här omständigheterna?

– Jag ser det egentligen inte som någon utmaning. Det är en ny marknad som vi måste anpassa oss till men så har det alltid sett ut. Ibland går det upp och ibland går det ner men på min lokala marknad så har jag inte sett några dramatiska förändringar ännu. Det kommer alltid att finnas ett behov för människor att flytta.

Om vi ska försöka se det positiva, finns det några ljuspunkter trots allt, som du kan se?

– Definitivt. Räntorna är fortfarande på historiskt låga nivåer och bankerna erbjuder amorteringsfrihet för att underlätta i dagens marknadsläge. Efterfrågan på olika boendealternativ är fortfarande generellt stor och vi har åtminstone lokalt mycket kunder på visningarna

Hur tror du att bostadsmarknaden ser ut den kommande tiden?

– Vi kommer att få se en något mer avvaktande marknad där det kan ta längre tid för köpare och säljare att mötas. Jag tror inte på några dramatiska prisnedgångar, det finns alldeles för stor efterfrågan för det. Nyproduktionen kommer sannolikt minska, vilket i sin tur kan gynna andrahandsmarknaden.

Om du får ge några tips till den som är i färd med att sälja sin bostad, förutom att anlita en bra mäklare, vad ska man tänka på just nu?

– Det är alltid viktigt att vara ute i god tid men extra viktigt i oroligare tider. Lägg upp en långsiktig plan tillsammans med din mäklare och förbered försäljningen väl. Många kunder köper och säljer ju dock på samma marknad, så om man får något sämre betalt för sin lägenhet så kanske man också lyckas få det nya boendet till ett rimligt pris.

Av: Alexander Erwik, alexander.erwik@boneo.se

Filip Nelsons bostadstips: Till salu i Vänersborg just nu

1. Etagevilla med solbalkong – läs mer

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen