Annons

Trend & Design

Resa: Fujairah – en gömd juvel

Fujairah är det enda av de sju emiraten i Förenade Arabemiraten som ligger på den östra sidan av Musandamhalvön. Denna gömda juvel erbjuder något som Dubais alla oljepengar inte kan köpa för pengar.

Musandamhalvön

Förenade Arabemiraten består av sju självständiga emirat där Dubai är det absolut mest välkända emiraten med sina skyhöga byggnader, konstgjorda öar och överdådiga lyx. Men tar man sig bortom det storslagna och hotellkomplexfyllda blingblinget, lockar helt andra arabiska äventyr på andra sidan av Musandamhalvön. 

Unikt berglandskap

Fujairah skiljer sig på flera sätt från de övriga emiraten, men framförallt för sin helt oslagbart vackra natur. Fujairah har ett dramatiskt bergslandskap med porlande bäckar och därmed en högre luftfuktighet än övriga emirat. Kusten mot grannlandet Oman är klippig och karg och lämpar sig både för hiking och bergsklättring. Även vattnet är mer orört än övriga emirat vilket gör att korallreven vid Fujairah kust är levande och färgstarka. Denna kontrastrika natur gör Fujairah till äventyrsemiratet dit man åker om man tröttnat på Dubais konstgjorda lyx. 

Fuktigt klimat

Hotellen i Fujairah står i klar kontrast mot de övriga hotellkomplexen i Förenade Arabemiraten. Inte bara för att de är ensamma om att ha sin kust mot Indiska oceanen, utan också för att klimatet är fuktigare vilket ger något för den här delen av världen så unikt som gröna fält och frodiga odlingar. 

Bergskedjan är förklaringen till det annorlunda klimatet. Utmed dess ruffa sluttningar syns gamla fort och utkikstorn. 

InterContinental Fujairah Resort 

Hemsida: intercontinental.com

InterContinental Fujairah Resort ligger vackert mellan de magnifika Hajjar-bergen och den utsökta Aqah-stranden och har hisnande panoramautsikt över den turkosa Indiska oceanen. Detta fascinerande paradis ligger bara 90 minuters bilresa från Dubai. 

Strandparadis

Intercontinental är ett 5-stjärnigt strandparadis med ett utbud som gör att den som inte orkar, behöver inte lämna resorten under hela semesterveckan. Här finns fyra poolområden, en privat vit sandstrand, ett lyxigt spa och 2 restauranger. Spat har 6 behandlingsrum, ångbastu, turkisk hamam och även speciella rum för par. Ett hett tips är att prova någon av deras ayervediska behandlingar eller hydroterapin. Men även den klassiska massagen med varma stenar är helt underbar. I anslutning till spat finns ett dygnet runt-öppet fitnesscenter. 

Lyxhotell

Samtliga 190 rum har luftkonditionering, djupa badkar och gratis wi-fi, minibar, espressobryggare och vackra balkonger mot stranden och poolområdet. Gäster här får dessutom Select Comfort-madrass, kuddmeny, rumsservice dygnet runt och smart-tv. Badrummen är även utrustade med badrockar, tofflor och lyxiga små refillförpackningar. Detta lyxhotell har även gratis barnklubb, barnpool, utomhustennisbana och gratis parkering.

Levande korallrev

Runt hotellet ligger det nästintill oförstörda landskapet. Här finns något som inte oljepengarna i Dubai kan köpa, nämligen ett fantastiskt naturliv, vita stränder och ett levande korallrev. Fujairah är ett paradis för dykare med sina imponerande korallrev. Sätt dig i en av hotellets privata solstolar, stoppa ner tårna i den vita stranden och dra in ett djupt andetag av den saltstänkta doften från havet medan du blickar ut mot horisonten och ser när vågorna sakta rullar in mot landet. Bättre är så här blir det inte. 

Kultur och historia

Men det finns inte enbart fantastisk natur att upptäcka i Fujairah. Hotellet erbjuder även kulturella och historiska utflykter samt terrängkörning i det robusta Hajjarberget liksom en mängd olika vattensporter som jetski, vindsurfing vattenskidor och dykning. 

Sevärdheter

Fortet i Bitnah

Fortet härstammar från 1600-talet och är ett av många vackra historiska byggnader i Fujairah. Det restaurerades i slutet av 1900-talet och spelade en avgörande roll i försvaret av den här kusten från motsatta stammar. Fortet ligger vackert nedbäddat i oasen med samma namn, mitt bland mysiga trädgårdar.

Bergskedjan Hajjar 

Hajjar betyder stenens höga berg på arabiska och i detta bergsmassiv hittar man landets högsta bergstopp. Berget är rikt på flera mineraler, bland annat markor och onyx.

Bidya Moskén 

Detta är den äldsta moskén i UAE, från mitten av 1500-talet. Strukturerad av lera och tegelstenar, har denna religiösa plats många tekniska egenskaper som anses imponerande för sin byggnadsperiod. Byggnadens tak är uppbyggd av en inre pelare och har fyra spiralformade kupoler, medan ingången till moskén är genom dubbelvingarad dörr. Endast muslimska besökare får beträda moskéerna, med några få undantag. Moskéer finns det gott om och varje rättrogen muslim ber 5 gånger per dag. 

Al Aqah Beach

En milslång strand med kritvit strand. Här ligger de lyxigaste hotellen och vattnet är kristallblått. Perfekt för snorkling då vågorna på denna kust av arabhalvön är mindre och strömmarna nästan obefintliga.  

Fujairah Museum

Beläget nära Fujairah Fort, är detta museum hem för samlingar av lokala artefakter och arkeologiska fynd, en del så gamla som hela 4000 år. Detta museum visar på Emirats historia som en strategisk handelsrutt och dess sjöfartshistoria om fiske och pärldykning.

Al Hayl Fort

Också känt som Wadi Hayl Palace. Detta fort erbjuder en glimt av hur livet var för flera århundraden sedan. Det ligger inbäddat bland steniga dalar, och lättast är det att ta grusvägen upp till fortet, förbi ett antal pittoreska bondgårdar och tysta byar. En klättring ända upp till toppen är väl värt ansträngningen. Utsikten härifrån kan inte beskrivas annat än fascinerande och storslagen. Den äventyrlige klättraren tittar här ner över majestätiskt landskap och bergiga slätter.

Undervattensvärld

Tillsammans med de majestätiska vågorna i Omanbukta, är tropiska fiskar och färgstarka koraller bara en del av undervattenslandskapet som kallar Fujairahs vatten. Har du tid så trä på dig snorkelutrustningen, eller ännu hellre, dyktuber och en helt ny värld kommer att öppna sig för dig. Fujairahs undervattensvärld inkluderar snorkling, dykning, revdykning, vrakdykning och nattdykning.

Av: Jessica Berghult 

Följ mig gärna också i mitt resande på instagram! 

Minst

Störst

Billigast

Dyrast

Annons