Annons

Trend & Design

Så långt bort ska fritidshuset ligga, och varför!

Det är inget som händer över en natt, och det är inte klart i skrivande stund. Det nedgångna torpet utanför Stockholm (bild ovan) har blivit en fritidshus-dröm för Andreas Sabelhierta och hans flickvän Åsa. Det är inget som gör sig självt, naturligtvis. Det är resultatet av ett dedikerat arbete av Andreas som är hemmafixaren och Åsa som är inredaren. Varje vecka delar Andreas med sig av sina tips för den som vill renovera och fixa något hemma eller i sommarhuset. Den här veckan vägleder han oss i vad som egentligen är det perfekta avståndet mellan hem och fritidshus, och varför avståndet spelar roll. Missa inte heller våra tips i texten på fritidshus till salu på Boneo.se just nu. 

Text nedan av: Andreas Sabelhierta

Vilket avstånd fungerar för er, mellan hemmet och fritidshuset?

Jag brukar tänka att det fritidshus man skaffat är en förlängning av vardagsrummet i det permanenta hemmet. Därför anser jag att 1-2 timmars bilväg är ett lagom avstånd från hemmet till fritidshuset. Då känns det som att man faktiskt är en bra bit hemifrån. Men man kan åka hem sent på söndag eftermiddag och komma i säng i normal tid inför arbetsveckan. Mindre en 1 timmes bilväg är naturligtvis fungerande även det. 

Avstånd till närmaste tätort

Ja, det är relevant. Inte bara av praktiska skäl i form av inhandling av förnödenheter. Det får gärna finnas flera välsorterade byggvaruhus och brädgårdar i närheten. Då slipper man transportera viktiga renoveringsresurser från sin hemkommun i bilen tillsammans med mat, dryck och familj. Att ha relativt nära till tätort är även viktigt när det kommer till säkerhet. Hur lång tid det tar för utryckningsfordon att ta sig till er om det skulle behövas. 

Vilka tidsramar har man?

Man tänker ofta att när man åker ut på landet ska man bara slappa och ta det lugnt. Det är en möjlighet såklart, om man inte är som jag, som oftast vill vara aktiv med att bygga och fixa. Då vi tillbringar tid där på helgerna, har vi oftast lördag och halva söndagen på oss att utföra de saker vi vill och behöver göra. Vårt fantastiska hus hade ganska stora renoveringsbehov när vi köpte det. Då var det viktigt för oss att det inte var för långt till affärer, som kunde tillhandahålla det material vi behövde för att utföra renoveringen tidseffektivt. Det är viktigt att planera. Så man slipper slösa tid på att åka och handla någonting som man glömt. Då tänker man även på miljön och sparar bensinpengar.

Hur är det att ha ett fritidshus?

Det är det mest fantastiska och roligaste man kan ha. Det är livet. Följdfrågan är alltid om det inte blir mycket jobb att ha ett fritidshus. Jo, det blir det, svarar jag med mitt bredaste leende.  Du har förstått precis. Vi har renoverat invändigt och utvändigt. Byggt altaner, uthus och grillplatser. Spillt färg, grävt upp träd och planterat alla slags växter huller om buller. Gjort om och gjort rätt. Frusit och svettats. Staplat ved och skottat snö. Stegat och mätt ut.  Pekat efter den första citronfjärilen och kramats över en mugg morgonkaffe på trappen. Yvigt planerat stordåd i timmar, över middagar i skenet av stearinljus. Låtit fantasier skena och brutit normer.  

Det är mitt självklara, korta och ärliga svar på frågan, om hur det är att ha ett fritidshus.

I mina kommande inlägg är ni välkomna in i vår värld av renoveringar och olika lösningar på hur vi renoverat och skapat lösningar i vårt fantastiska fritidshus. Var jag ska börja berätta, det vet jag inte än. Vi skall vandra över höga egentillverkade trösklar, som förhoppningsvis då ligger på plats. Kanske i husets hjärta, köket. Eller varför inte hur vi skapat sängplatser och byggt både praktiska och fina utrymmen till familj eller gäster. 

Av: Andreas Sabelhierta, renovering och hemmafix, Boneo.se 

Minst

Störst

Billigast

Dyrast

Våra inspiratörer

Lulu Carter

Lulu Carter

Inredning

Alexander Erwik

Alexander Erwik

Trender & Design

Maria Celin

Maria Celin

Återbruk

Andreas Sabelhierta

Andreas Sabelhierta

Renovering

Annons