Lån till annat

Det finns många olika sorters lån och du kan enkla välja det lån som passar dig och din ekonomi bäst om du undersöker de olika alternativen. Tänk på att olika lån och låneerbjudande har olika hög ränta. Om du kan erbjuda något som säkerhet blir räntan oftast lägre. Du kan även förhandla med banken om din ränta i vissa fall.

Bolån

När du vill köpa bostad kan du ta ett bolån. Lånet kan också användas för att bekosta en renovering av din bostad. När du tar ett bolån vill långivaren ha en säkerhet eller pant i bostaden.

Konsumtionslån

Förutom bolån finns många andra lånetyper som till exempel kan kallas privatlån, blancolån, billån eller medlemslån. Dessa lån har ofta högre ränta än bolån eftersom den som lånar ut pengarna har en sämre säkerhet, eller ingen alls, för lånet. För det mesta är det rörlig ränta på privatlån och räntan kan därmed förändras över tiden. Långivaren tar, förutom ränta, också ofta ut avgifter för lånet.

Därför är det viktigt att du tar reda på vad den effektiva räntan för lånet är. Den visar den totala kostnaden för lånet, inklusive alla avgifter.