Köpa bostad utomlands

Intresset för att köpa hus eller lägenhet utomlands ökar! 

Efterfrågan för semesterbostad utomlands ökar bland barnfamiljer, motionärer, förstagångsköpare och pensionärer. När svensken vill köpa semesterbostad utomlands, är det framför allt de varma länderna som lockar. Det är inte bara solen som drar, de som köper bostad utomlands har förstått att det också kan vara en bra investering. Det gäller dock att ha koll på reglerna, som kan se väldigt annorlunda ut jämfört med hemma i Sverige. I Spanien, som är ett av svenskarnas favoritländer för semesterbostad utomlands, behöver du t.ex. vara förberedd på att det kommer vara en del papper som ska skrivas och skickas runt. Vi på Boneo har sammanställt några tips som du kan ta med dig i sökandet efter fritidshus eller ett andra hem utomlands.

Vilket land ska du välja?

Här ska du naturligtvis utgå från dina intressen. Vill du kunna spela golf ska du undersöka hur bra golfbanorna är där du planerar att köpa semesterbostad. Kvaliteten varierar, kan man säga. I Spanien finns det mycket bra golfbanor, men det finns också golfbanor som är mindre bra. Du ska också välja ett land där du kan orientera dig språkmässigt. Det finns platser i världen där du tar dig enkelt fram med engelska, men andra platser där du förr eller senare behöver lära dig språket där. Här står man oftast inför två val. Antingen väljer man ett land och en plats där redan många svenskar finns. Då brukar det gå att använda engelska och har du tur (och om du vill det) så kan du säkert köpa svenska köttbullar någonstans. Vill du ha semesterbostad någonstans där det inte finns så mycket svenskar, och inte vara ’som alla andra’ så kan det vara så att du med tiden behöver lära dig åtminstone den enkla grundkursen i språket där. Just nu kanske du och din partner är två vuxna, men ni kanske vill skaffa barn i framtiden. Då kanske du redan nu ska välja att köpa något som är familjevänligt eller åtminstone har ett utbud som också vänder sig till familjer, och inte bara till unga par.

Hur varmt vill du egentligen ha det?

Om du vill kunna åka ner till din semesterbostad när som helst under året med värmegaranti ska du välja en plats som t.ex. Marbella där solen aldrig tittar bort. Om du tycker att det är i varmaste laget kanske Barcelona passar bättre, som också har en något kyligare höst och vinter. Svenskar älskar solen, men alla älskar inte Marbella-värme året om. Betrakta din investering ur ett långsiktigt perspektiv. Du kanske börjar med att använda den som en semesterbostad under den kalla vintern i Sverige, men i framtiden kanske du vill flytta permanent. Då ska du också trivas med det klimatet året om när den dagen kommer.

Gå på mässor

Flera mässor arrangeras varje år där mäklare möter utlandsspekulanter. Det är bra tillfällen för att ställa frågor till mäklarna, men också för att jämföra mäklare med varandra.

Använd sociala medier

De flesta mäklare använder sociala medier i någon form. Här kan du också genom olika hashtaggar # på t.ex. instagram söka upp vad andra skrivit om en stad eller plats för att bilda dig en uppfattning. På facebook finns det olika grupper som fungerar som små communityn. Bland annat finns en grupp som heter Barcelona-svenskar där medlemmarna hjälper varandra med att svara på frågor. Dessa grupper kan du naturligtvis gå med i även innan du köpt en semesterbostad på platsen. Vissa av grupperna är öppna för alla, och till andra måste du ansöka om medlemskap. Medlemskap j sådana grupper kan ge dig viktig insyn innan du slår till och gör en affär.

Vill du kunna hyra ut när du själv inte är där?

För några år sedan kunde man t.ex. använda tjänster som airbnb för att hyra ut sin semesterbostad när man själv inte nyttjar den. Nu är uthyrningstjänsten förbjuden på flera platser i världen, eller kräver godkännande från den som äger fastigheten. Om du ser din semesterbostad också som en potentiell intäktskälla bör du kolla vilka regler som gäller på plats.

Lägenhet eller hus utomlands?

Även här bör du tänka långsiktigt. Fundera inte bara på vilket semesterboende du vill ha idag, utan också vad du tror att du vill ha om 5 eller 10 år. Om du köper hus i ett varmt land behöver du ha någon som sköter din trädgård när du inte är där. Vad har du för plan för det?

Kan du tänka dig att dela semesterbostad?

Du och din familj kanske vill ha någonting som är stort, men har samtidigt en begränsad budget. Om det finns någon annan familj i er närhet som du tror att ni skulle komma bra överens med, några som ni känt länge, så kanske semesterbostad är en investering ni ska göra tillsammans. Då bör ni också kolla på något som är tillräckligt stort för att ni ska kunna vara där tillsammans, och inte bara var och en för sig. Men helt klart har ni större budget att röra er om ni plötsligt är två familjer.

Skyddar du dig ordentligt?

När du köper bostad i Sverige så finns det t.ex. ett skydd mot dolda fel i den svenska jordabalken. Det existerar oftast inte i andra länder. Formen bostadsrätt finns inte i andra länder utan lägenheter köps med äganderätt precis som hus. För att inte gå på nitar som kostar både tid och pengar så behöver du undersöka vilka rättigheter du har om du t.ex. har köpt en bostad som sedan visar sig ha mögel. Vilka rättigheter och skyldigheter har du? Det är frågor som svenska mäklare med erfarenhet av försäljning av objekt på den specifika platsen, kan svara på.

Vad får det kosta?

Sätt en total budget för hela köpet, inklusive alla kostnader för resor. Du kan behöva resa flera gånger eller stanna längre perioder för att genomföra ditt köp, Om det innebär att du kanske måste ta ledigt från jobbet bör du också inkludera eventuellt inkomstbortfall i din budget, så att du får hela bilden av vad ditt köp kommer kosta dig. Du bör också sätta en ungefärlig tidsram om det är så att du vill göra ditt köp så snart som möjligt. Undersök också på förhand hur lång tid saker kan tänkas ta. På vissa platser är det svårt att på förhand säga, men du kan fråga runt bland människor som du vet redan äger en semesterbostad på plats, som har egen erfarenhet.

I kostnadskalkylen ska du inkludera kostnader som t.ex.

  1. Notarieavgifter
  2. Mäklararvode (betalas av säljaren i Spanien och Frankrike)
  3. juristarvode
  4. skatter
  5. el

De tillkommande kostnaderna ser procentuellt olika ut, beroende på land. I vissa länder kan det vara 10 % på köpesumman, i andra länder upp till 18 %. I vissa länder är det högre skatter på nyproduktioner.

Ett tips är att också avsätta en budget för oförutsedda utgifter. Om det dyker upp kostnader som du inte räknat med så svider det inte lika mycket med en buffert för ditt semesterboende.

Räkna också på kostnader som du har under året, även när du inte är på plats. Du bör t.ex. ha aircondition igång året om där det alltid är varmt, för att möbler inte ska förstöras. Det är helt klart så att en investering utomlands skiljer sig väldigt mycket från att köpa semesterbostad hemma i Sverige. Du kan bland annat jämföra vad du får för pengarna på Boneo utland, där du också kan sätta en bevakning. På så sätt meddelas du när den typen av objekt du söker, på rätt plats och till rätt pris, dyker upp bland våra annonser.

Är det bara att köpa?

Det är inte bara att köpa hus eller lägenhet utomlands, i alla fall inte i Spanien. Där behöver du ha ett så kallat NIE-nummer (Número de Identificación de Extranjeros.) Det är ett så kallat skatteidentifikationsnummer. Innan du ens börjar leta bostad bör du ta reda på hur lång tid det tar att skaffa ett sånt. Så att du inte redan är nära ett köp, som du sedan inte kan genomföra för att NIE-numret dröjer.

Artiklar på Trend & Design om köpa bostad utomlands

Marbella-mäklaren Jerry Kyrk; Gör inte de här klassiska misstagen - 3 tips inför bostadsjakten i Spanien

Läsvärt om utlandsbostäder utanför Boneo

Din drömbostad utomlands - hitta det senaste till salu på Boneo/Utland