Annons

Trend & Design

Återbruk: Att taga det man haver

Kliar det i fingrarna? Nytt år brukar för många innebära att man vill rensa ut det gamla och ta in nytt. Nytt behöver inte vara nyköpt, det kan också vara något gammalt hemma som får en ny funktion. Vår återbruksexpert Maria Celin inspirerar dig som läsare till att leta fram din privata skattkista hemma. 

Text nedan av: Maria Celin

Nu är julen slut och snart ska den dansas ut. Nu kliar det i fingrarna att byta till ljusa gardiner och smycka bordet med fräscha tulpaner. Ring ut det gamla och ta in det… Återbrukade! 

Glömda skatter

Många saker som vi behöver har vi redan hemma, utan att vi vet om det. Det första man ska göra när man tänker återbruk är att gå igenom det man redan har. Kolla på vinden, i källaren och i det hyrda förrådet vad som finns där. Kanske har du glömt bort farmors fina gamla servis eller fåtöljen du ärvde och inte gillade alls för 20 år sedan. Eller så kanske slagbordet från landet kan få ny färg och bli ett smycke i din nyproducerade lägenhet. 

Fråga en kompis

Om du inte har det du behöver så FRÅGA en kompis. Det är inte alls ofint att slänga ut en fråga i sociala medier eller på ett sms om någon har en udda stol till övers eller en brödrost som står och dammar. De flesta är bara glada över att bli av med saker men kanske bara är för bekväma att lägga ut till försäljning eller åka till återvinningscentralen. 

Titta igenom din återvinning

Det enklaste att göra ändå är att titta igenom sin återvinning, snacka om skattkista! De flesta av de förpackningar vi använder är gjorda för att hålla vätska vilket innebär att de är idealiska att agera krukor! Samla på dig snygga tomatburkar eller före detta bönkonserver. Superroligt är det att åka utomlands och gå runt i matvaruhusen och botanisera bland konserverna. Italien är ett favoritland att leta snygga konserver i. Vart jag än befinner mig tar jag alltid en lov runt konserverade tomater och bönor och hittar nästan alltid en superfin konservburk att ta med hem till min samling. 

Klipp av mjölkpaketet

Den allra enklaste och bästa behållaren att odla eller driva upp växter i är en avklippt mjölkkartong. Skölj ur, klipp av och vips har du en perfekt kruka till dina växter. Jag tycker det blir fint när man blandar olika kartonger och burkar på en hylla eller i fönstret, det känns dynamiskt och kreativt. Och framför allt har du använt något som redan har tjänat ett syfte och som är inne på varv två i sin användningscykel. Heja återanvändandet!

Drömmer du också om att bli inredare? Tillsammans med Lulu Carter driver jag en distansutbildning som ger dig nycklarna till en helt ny karriär. Läs mer om utbildningen här

Missa inte: Återbrukspodden som jag gör tillsammans med Malin Jensen och Sofia Thelfer

Minst

Störst

Billigast

Dyrast

Våra inspiratörer

Lulu Carter

Lulu Carter

Inredning

Alexander Erwik

Alexander Erwik

Trender & Design

Maria Celin

Maria Celin

Återbruk

Andreas Sabelhierta

Andreas Sabelhierta

Renovering

Annons