10 bra frågor att ställa som spekulant på en bostad

10 december, 2020

Mäklarpanelen här på Boneo.se skrivs av Sveriges mäklare. Den här artikeln är riktad direkt till den som är spekulant på en bostad. Du ska på visning och har en bra känsla i magen för bostaden. Men vill samtidigt inte stå där med bostadsnycklarna i handen och inse att du missade att fråga om viktiga saker. T.ex. att det är omöjligt att hitta en parkeringsplats. Det är ett typiskt exempel som på sånt som går att ta reda på redan under visningen. Här är 10 bra frågor du kan ta med dig till bostadsvisningen. 

Är du mäklare och vill skriva i mäklarpanelen? Maila alexander.erwik@boneo.se

10 bra frågor att ställa som spekulant på en bostad

av: Av: Oliver Katz, Bjurfors Göteborg

Att köpa en bostad är oftast en av de största affärerna som görs i livet och då är det viktigt att vara insatt i vilka frågor som kan vara relevanta att få svar på under visning. Detta för att kunna skapa sig ett bra beslutsunderlag och undvika misstag samt göra en bra bostadsaffär. I detta inlägg kommer några förslag på frågor som vi mäklare ofta får under visning och som kan vara bra att känna till för att kunna fatta ett bra bostadsbeslut.

Förbered dig inför visningen:

Innan du går på visningen är det bra om du kikat igenom bostadsannonsen och läst objektbeskrivningen noggrant samt läst igenom föreningens årsredovisning och stadgar. Förbered en lista på dina frågor inför visningen. Inför visningen är det viktigt att finansieringen är klar och att du har ett lånelöfte. Vanligtvis börjar budgivningen dagen efter visningen men det kan ibland gå fortare i processen, då är det en fördel att ha lånelöftet på plats. Det är även säljaren som väljer vem de vill sälja till och då är du generellt en bättre kund om du har finansieringen på plats. Om du har ett ägt boende så är ett tips att redan innan bostadsletandet kontakta en lokal mäklare för att få ett marknadsvärde av bostaden. Detta för att veta vad du kan kalkylera med samt förbereda inför en framtida försäljning och på så sätt skapa en behagligare process i framtiden. Det kan även säkerställa att du hittar fler spekulanter som resulterar i att du ökar sannolikheten att få bäst betalt. Vi på Bjurfors har även köparrådgivning i vår tjänst på förhand där du kan ta del av en specialist för rådgivning.

Under visningen:

På själva visningen ska du som spekulant noggrant undersöka bostaden då du som köpare har en långtgående undersökningsplikt. Lyssna även på frågor som dyker upp från andra under visningen.

Nedan finns tio frågor som är bra att ha koll på inför ett köp.

Finns det några planerade avgiftsjusteringar och vad ingår i månadsavgiften?

Stäm av om det finns några planerade avgiftshöjningar eller sänkningar beslutade så du inte får en chock i efterhand. Stäm även av vad som ingår i månadsavgiften och om det finns några obligatoriska tillägg till månadsavgiften. Kolla även vilka andra kostnader som tillkommer utöver månadsavgiften.

Hur ser föreningens ekonomi ut?

Läs noggrant igenom föreningens årsredovisning innan. Ett bra nyckeltal att kika på är föreningens belåningsgrad/kvm. I årsredovisningen kan du även oftast utläsa hur lånen är lagda tex om de är bundna och hur länge samt till vilken ränta. Kika även hur många lägenheter det finns i föreningen. Om något skulle inträffa i föreningen så är det en fördel om det är många lägenheter då alla delar på kostnaderna.

Vilka renoveringar har utförts och vilka planeras att utföras i föreningen?

Det är även bra att stämma av vilka renoveringar som utförts och om det planeras några större renoveringar. Finns det större kostsamma renoveringar planerade är det också av vikt att stämma av hur föreningen tänkt att finansiera dessa. Kommer föreningen ta ut mer lån eller höja avgifterna för dessa renoveringar? Utläs i årsredovisningen om föreningen gör avsättningar i underhållsfond för kommande renoveringar samt om dem följer en underhållsplan.

När gjordes stambyte senast?

Ställ frågan när stambyte utfördes senast alternativt om det utförts en relining. Stambyte är generellt en stor renovering och förknippad med stor kostnad samt en påfrestande renovering för medlemmarna.

Vilka renoveringar har utförts i bostaden?

Vilka renoveringar har utförts i bostaden och varför har dessa utförts? Stäm även av om renoveringarna är fackmannamässiga och om det finns kvalitetsdokument på badrumsrenoveringen.

Vad ingår i köpet av bostaden?

Kolla vad säljaren tänkt att ta med sig i bostaden och vad de kommer att lämna kvar.

När är det tillträde?

När har säljaren tänkt att flytta ut? Kan du som köpare vara flexibel med tillträdet kan du ha det som fördel i en budgivningsprocess då säljaren har rätten att välja till vem de vill sälja till.

Hur är grannarna? Och vad erbjuder närområdet?

Vad är det för grannar? Vilken ålder och målgrupp? Vad erbjuder närområdet, är det exempelvis viktigt för dig med närhet till förskolor eller ett brett restaurangutbud.

Hur ser parkeringsmöjligheter ut?

Om du är bilberoende så kika hur möjligheten till parkering ser ut samt om det är eventuellt någon kö samt om det finns boendeparkering eller garage att hyra i närheten. Idag finns det många som har elbil ställ även frågan ser ut med laddningsmöjligheter alt laddstolpar?

Varför flyttar säljarna och har dem köpt nytt redan?

Varför flyttar säljarna och hur länge har de bott i bostaden? Har säljaren redan köpt nytt? Dessa frågor kan du nyttja i en budgivning eller en förhandling. Sammanfattningsvis är rådet att bilda dig en helhetsbild av bostaden. Ett tips kan vara att göra en lista med bostadens för och nackdelar.

 

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen