Sponsrad

4 smarta tips – så vinner du en budgivning!

1 mars, 2022

NORDAX BANK • SPONSRAD 

Har du hittat drömbostaden och möblerat klart den i ditt huvud innan budgivningen ens startat? Du är troligtvis inte ensam. En budgivning kan vara stressande när du har hittat en bostad du VERKLIGEN gillar. Därför är det bra att vara förberedd så att du vet vilka knep du kan ta till för att ro hem drömbostaden mitt framför ögonen på de andra budgivarna.

1. Fixa lånelöfte

För att kunna buda på en bostad behöver du ha ett lånelöfte. Ett lånelöfte är ett preliminärt förhandsbesked på hur stort bolån du kan få. Storbankerna kräver normalt sett att du har fast anställning för att få bolån. Hos oss på Nordax Bank kan du ansöka om lånelöfte, oavsett anställningsform.

Behöver du lånelöfte men saknar fast anställning? Läs mer här

2. Läs reglerna

Har du koll på reglerna för en budgivning? Om inte, här är tre viktiga saker att känna till: 

Ett bud är inte bindande

Du kan när som helst dra tillbaka ditt bud om du skulle ångra dig. Sålänge du inte skrivit på köpekontraktet är budet inte bindande. Samma sak gäller för säljaren som har rätt att ångra sig och dra tillbaka affären.

Säljaren styr budgivningen

Sålänge köpekontraktet inte skrivits på kan säljaren avbryta försäljningen mitt under en budgivning eller acceptera ett bud som kommit in efter en avslutad budgivning.

Mäklaren ansvarar för alla bud

Mäklaren är den som har koll på alla uppgifter om budgivarna. Mäklaren måste ta emot och vidarebefordra alla bud till säljaren tills dess köpekontraktet undertecknats av säljaren och köparen.

Vill du köpa bostad men saknar fast inkomst? Läs mer här

3. Bestäm ditt maxbud

En budgivning kan lätt skena iväg och risken finns att du dras med och budar till ett överpris. Därför är det viktigt att ha bestämt innan vilken din maxgräns är. Kolla priser för likvärdiga bostäder i området, se över din budget och bestäm hur mycket du är villig att lägga på en bostad.

4. Välj budstrategi

Lägg slutpris direkt – innan budgivningen

En budgivning är stressande även för säljaren och en snabb affär kan vara lockande. Se till att kolla upp ordentligt bara vad motsvarande bostad gått för i samma område och lägg ett bud i närheten av det priset. Det finns såklart en risk att säljaren ändå vill se vad en budgivning skulle ge. Därför kan det vara bra att sätta ett utgångsdatum på budet som till exempel betänketid på en dag. Då får säljaren lite press på sig att bestämma sig. 

Höj snabbt men smått

Denna strategi går ut på att trötta ut motståndaren där du höjer snabbt men med små belopp. Du kommer att upplevas sådär irriterande energisk och bestämd att vinna budgivningen. Målet är att få motståndaren att tänka att det inte är någon idé att fortsätta.

Skräm bort med höga bud

Med den här strategin ska du få motståndarna att tro att din maxgräns är högre än deras och att de av den anledningen hoppar av. Här ska du höja rejält och bjuder någon högre – höj rejält igen! Risken med denna strategi är att du tar i onödigt högt och att motståndaren kanske ändå tänkt att hoppa av innan ditt bud. Viktigt är alltså att ha koll på bostadspriserna i området så att du inte budar högre än vad bostaden är värd.

Sista-minuten-budet

Tar du till den här strategin kan det bli lite snopet för den som just vann budgivningen. Så länge inte köpekontraktet är signerat är det som sagt möjligt att lägga fler bud även om budgivningen hunnit avslutas. Tanken är att den som just ska skriva kontraktet förberett sig mentalt på det priset och hoppar av efter ditt bud. Det svåra är förstås att tajma rätt och hinna lägga budet innan köpekontraktet har skrivits på.

Vill du köpa bostad men saknar fast inkomst? Läs mer här

 

Detta är en sponsrad nativeartikel skriven i samarbete med Nordax Bank.  

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen