4 tips – så sparar du ihop till kontantinsatsen!

28 september, 2020

Bolånepanelen skrivs av fyra experter på bostads- och privatekonomi. Denna vecka sätts frågan om man kan spara ihop till kontantinsatsen för ditt bostadsköp. Javisst. Allt är möjligt. Här kommer fyra tips från Emma Persson, Länsförsäkringar Bank. 

Text nedan av Emma Persson

I dagarna har det funnits i ett helt decennium. Det som vissa menar ökar den finansiella stabiliteten i samhället och som andra tycker är en förhatlig och hög tröskel in på den ägda bostadsmarknaden. Jag pratar såklart om bolånetaket.

Bolånetaket innebär att när du köper en bostad kan du som mest låna till 85 procent av det som bostaden kostar. Resterande del, 15 procent måste du alltså finansiera på annat sätt. 150 000 kr per miljon alltså, inte kattskit precis. Så frågan många ställer sig är förstås; hur i hela friden ska jag kunna spara ihop så mycket pengar? Svaret är att det kommer att bli tufft och det kommer att ta tid – men det är möjligt.

Här är fyra tips:

1. Sätt ett mål.

Först och främst behöver du veta hur mycket du behöver spara ihop till. Titta på slutpriserna i det område du är intresserad av och skapa dig en ungefärlig bild av prisläget. När du vet hur mycket du behöver spara kan du också bilda dig en uppfattning om hur mycket du behöver spara per månad. Ett mål gör sparandet lättare att hålla fast vid.

2. Skaffa pengakoll.

För att göra spartiden så kort som möjligt gäller det att kunna spara så mycket som möjligt per månad. För de allra flesta är det lättare att dra ner på utgifterna än att höja inkomsterna.

Att ha en uppfattning om vad pengarna går till idag och vad du eventuellt kan påverka är därför viktigt. Använd en app som exempelvis Tink för att kategorisera dina utgifter eller budgetkalkylen hos Konsumentverket för att ta reda på om ditt spenderande i någon kategori sticker ut.

3. Var en dålig kund.

De allra flesta företag tjänar bra med pengar på de kunder som stannar kvar länge utan att se till att de har ett konkurrenskraftigt pris. Nagelfar alla dina abonnemang och prenumerationer och jämför, prispressa och byt. Det här tänker jag är en ovanlig fråga för den som jobbar i kundjänst: ”Hej, om inte ni kan göra något på priset här måste jag tyvärr lämna er för jag håller på att spara till en kontantinsats”. Prova!

4. Omge dig med rätt människor.

Nu är det inte läge att dina sociala mediaflöden är fulla av shoppingtokiga influencers och kompisen som alltid tycks ha råd att vara på krogen. Nej, byt ut några konton till sparintresserade människor, banker eller organisationer som kommunicerar om sparande. Målet är att bli inspirerad.

Fokusera på känslan i magen när du väl lyckas – den kommer att vara
magisk, tro mig.

Stort lycka till!

Emma Persson, Länsförsäkringar

I mitt arbete som privatekonom ger jag tips och råd som förhoppningsvis kan hjälpa fler att skapa sig en ekonomisk trygghet. Det är ofta komplexa frågor och många små och stora ekonomiska beslut som ska fattas, samtidigt som livet pågår och man för det mesta är upptagen med annat. Jag hoppas kunna bidra med lite vägledning och inspiration till hur du kan bygga just din ekonomiska trygghet, vare sig det handlar om att starta ett månadssparande på några hundralappar eller att köpa eller sälja en bostad. ‘

Jag har arbetat länge inom bank och försäkring med dessa frågor och tycker att det är det roligaste som finns. Pengar och ekonomi är involverade i de flesta av våra stora livshändelser, så man skulle ju kunna säga att det jag jobbar med handlar just om det – livet!

OM BOLÅNEPANELEN

Bostadsaffären är för många den största affären man gör under ett liv. Ibland en affär som är med en ett helt vuxet liv. Oavsett om man köper ett boende för livet som går vidare i generationer eller är av åsikten att ombyte förnöjer och därmed byter boende emellanåt, så är bolån och bostadsekonomi alltid en central fråga för de flesta.

Vi lever i en omvärld som också är föränderlig och i en samtid där inte bara det nationella läget påverkar vår vardagsekonomi, utan där vår individuella ekonomi reagerar på olika sätt beroende på vad som händer i världen.

Bolånepanelen är ett unikt samarbete mellan bostadssajten Boneo.se och flertalet särskilt utvalda banker, där vi gemensamt försöker möta våra besökares frågor och funderingar kring bolån och bostadsekonomi.

Varje vecka uppdateras bolånepanelen med texter i aktuella ämnen skrivna av de experter vi knutit till oss i samarbetet. I nuläget skrivs bolånebloggen av privatekonomen Emma Persson, LänsförsäkringarHenrik Boström, Head of Brand and communication på Bluestep Bank och Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB och Ingela Gabrielsson på Nordea. 

Har du en fråga till våra experter – maila oss på alexander.erwik@boneo.se

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen