9 tips – så blir du elsmart hemma!
24 november, 2021
Elpriserna skenar just nu, därav är det dags att ta sig en ordentlig funderare över hur elen förbrukas därhemma. Förutom att se över sitt elavtal så finns det faktiskt en hel del saker man kan börja med redan idag som gör att man sparar pengar längre fram. Ta del av Annelie Lännestad på Raksystems Independia’s tips och bli elsmart redan idag.
Ganska så nyligen förnyade jag vårt elavtal. Jag kan ju inte säga att jag gjorde någon direkt djupdykning i alla elbolag och deras priser innan jag skrev på för samma bolag som distribuerat el till oss i ganska många år nu. Det finns säkert pengar att spara men med den skrapning på ytan som jag gjorde så skilde det faktiskt inte så mycket. Trygghets-junkien i mig slog till och skrev alltså på för samma bolag ännu ett år. Ja, jag valde att skriva på för ett år även om ett treårskontrakt skulle gett ett förmånligare pris. Men jag gillar inte att binda mig för länge på denna typen av avtal. Jag tillhör dem som hellre sätter av lite vid sidan av för att ha en buffert om det behövs. Har man svårt för det så tycker jag absolut att man ska se över möjligheten till ett längre,- och i många fall förmånligare avtal.
Men för att komma till saken. Elpriserna går upp, liksom mycket annat just nu. Därför kan det, i motsats till mig, vara klokt att jämföra elbolag för att få ett så förmånligt pris som möjligt. Oavsett vilket bolag du väljer så är det verkligen dags att börja bli elsmart. Inte slösa på mer än vad som behövs för att på så vis spara så väl pengar i plånboken som på miljön.
Här kommer några små tips om hur du kan vara elsmart hemma. Då kan tyckas vara just små, men många bäckar små, lyder ju talesättet.
Uppvärmningen står i nästan alla fall för den största energiförbrukningen i ett hem.
Hur kan vi spara på uppvärmningen?
Vi kan börja med att sänka inomhustemperaturen. Förbrukningen sjunker med ca 5% om man sänker temperaturen med 1 grad.
I tillägg till det kan vi se till att huset har hela och bra tätningslister i fönster och dörrar för att minska på onödigt drag.
Du kan också installera en energisnål värmepump i byggnaden om detta inte finns. Finns det vattenburet system rekommenderas en bergvärmepump, luft/vattenvärmepump eller frånluftsvärmepump. Detta är visserligen en dyr investering men betald inom några få år. Saknas vattenburet system rekommenderas installation av luft/luftvärmepump. Det är en prisvärd investering som brukar sänka elförbrukningen en hel del.
Se sedan till att tänka på de små detaljerna som att stänga av vattnet när du plockar in i diskmaskinen eller tvålar in dig i duschen. Varmvatten som bara står och rinner utan att det används innebär även kronor som bara rinner ner i avloppet.
Vad drar mest el i hemmet?
Vill man mäta elförbrukningen för t. ex vitvaror kan man köpa en energimätare. Denna placeras mellan vägguttaget och kontakten för t ex frysen. Den typen av elmätare finns att köpa på t.ex. Jula eller Clas Ohlson.
5 snabba tips:
- Släck onödiga lampor.
- Kör fulla diskmaskiner och tvättmaskiner.
- Stäng av stand by lägen på elektronik.
- Låt inte kylskåp och frysar stå öppna mer än nödvändigt.
- Dra ur sladden för mobil och surfplattor när du inte laddar. Så fort sladden är i eluttaget så drar det el.
Vad är en rimlig energiförbrukning för en villa?
Energiförbrukningen för en villa på 120m² kan skilja en del beroende på värmekällan i byggnaden och dess isolering. Med en effektiv värmepump så kan den ligga runt 13 000 kWh/ år inklusive hushållsel. Om byggnaden värms med direktverkande el så är motsvarande siffra runt 17 000 kWh/år inklusive hushållsel.
I korta drag:
- Elförbrukningen för uppvärmning sjunker med ca 5% om man sänker temperaturen med 1 grad.
- Dra ut sladden för mobil och surfplatta när du inte laddar dem.
- Vill du mäta elförbrukning på exempelvis en vitvara så finns det mätare att köpa i detaljhandeln.
- En effektiv värmepump kan hjälpa till att hålla energiförbrukningen i villan nere.
Frågor kring husbesiktning, energideklaration, dolda felförsäkring, fuktproblematik eller inomhusmiljö? Kontakta Raksystems Independia för hjälp!
Telefon: 031 712 98 89 | E-post: support@raksystems.se eller besök RAKSYSTEMS INDEPENDIA HÄR
Annelie Lännestad, Raksystems Independia
Vi som skriver huskrönikan här på Boneo har en enorm passion för allt det där osexiga med hus och byggnation. Här nördar vi ner oss i krypgrunder, tak som läcker och varför man ska kitta sina fönster. Jag som gräver i alla dessa tekniska och ofta komplicerade bitar av husägande heter Annelie Lännestad och har under mina många år som Besiktningsansvarig på Raksystems Independia sett och hört alla varianter av husproblem och lösningar. Trav att jag i min egenkära uppfattning besitter ett helt bibliotek av kunskap, så vågar jag nog inte kalla mig expert här och nu. Istället tar jag hjälp av mitt stora nätverk av professionella män och kvinnor runt om i landet som kan allt om besiktningar, snickeri, bygglov, dolda fel och mycket mycket mer. Här hittar du allt som kan hjälpa dig att införliva husförsäljning och husägande, men saknas det något så vill vi gärna veta vad så att vi kan guida dig genom husets alla hörn. Maila mig gärna på annelie.lannestad@independia.se så hjälper jag till!
Frågor kring husbesiktning, energideklaration, dolda felförsäkring, fuktproblematik eller inomhusmiljö? Kontakta Raksystems Independia för hjälp!
Telefon: 031 712 98 89 | E-post: support@raksystems.se eller besök RAKSYSTEMS INDEPENDIA HÄR