Arkitektritad 70-talsdröm med utsikt över havet!

30 september, 2022

Letar du just nu efter ett unikt boende i Helsingborg? Kanske hör du även till den skara människor vars hjärtan klappar lite extra för genomtänkt 70-tals arkitektur? Då får du inte missa etagevillan i Laröd, Helsingborg som just nu saluförs av Skeppsholmen Sotheby’s Realty. Bostaden som ritats av den framstående och framlidne arkitekten Jörgen Michelsen har ett utgångspris på 23 000 000 kr. 

LÄS OCKSÅ: Kulturklassad konstnärsvilla till salu i Göteborgs skärgård

Arkitekten som ritat villan är Jörgen Michelsen, en framstående arkitekt som under sin livstid arbetade på arkitektkontoret Arton tillsammans med världskända Jörn Utzon. Jörn Utzon, som kanske mest har gjort sig ett namn för att ha ritat Operahuset i Sidney, har faktiskt även ritat en villa fyra hus bort på gatan i Laröd. Denna såldes för 38 000 000 kr, i originalutförande 1968, av samma mäklare. Jörgen Michelsen och Jörn Utzon blev kollegor efter att Michelsen vunnit en arkitekttävling för sin design för Eddaskolan i Märsta norr om Stockholm.

Mäklare: Catharina Grenestedt på Skeppsholmen Sotheby’s International Realty / Foto: Skeppsholmen Sotheby’s International Realty

Laröd, där arkiktektvillan som nu saluförs är belägen, kan beskrivas som ett av Helsingborgs mest populära områden. Just detta objekt har en extra fördelaktig placering i Laröd – detta då bostaden återfinns på den så kallade Landborgen, även kallat Helsingborgs gräddhylla på grund av dess placering ca 40 meter över havet. Utöver havsutsikten så bjuder Laröd även på annan vacker natur i form av skog, åkrar och hästhagar. Icke att förglömma är också närheten till rekreationsområdet kring Sofiero Slott.

Villan i Laröd, som nu söker ny ägare, byggdes 1976 och har en boarea på 212 kvm som fördelas på fyra etage. Att bygga i etage är typiskt för 70-talsstilen, ett smart och stilfullt designknep som bidrar till både rymd och ljus mellan bostadens våningsplan. Utöver en tillbyggnad mellan kök och matplats som utfördes 2002 så är villan i princip orörd, ägarna har velat bevara det arkitekten skapat. Utöver ägare så är även Helsingborgs stad måna om att bevara fastigheten, objektet har nämligen rödklassats vilket innebär att huset är registrerat som särskild värdefull bebyggelse i Laröds Bevarandeprogram (gäller endast utsida). Utöver själva villan så är även tomten väl genomtänkt, landskapsarkitekten Stig Billing har fått till en harmonisk och genomtänkt utemiljö som ska samspela med bostaden.

Mäklare: Catharina Grenestedt på Skeppsholmen Sotheby’s International Realty / Foto: Skeppsholmen Sotheby’s International Realty 

Det etage som välkomnar oss in i villan består av hall, gästtoalett, kök med matplats, matsal samt ett kontor/sovrum. Hallen har klinkergolv från Höganäs samt infälld belysning. Klinkergolvet återfinns på flera andra platser i bostaden. Köket och matplatsen är placerade i den utbyggnad som gjordes 202, dessa ytor har sundsutsikt tack varje fönsterparti med skjutdörrar. Utöver utsikten så har köket integrerad köksö samt påkostade vitvaror från Miele och Gaggenau. Matsalen har klinkergolv och fönster i två väderstreck, härifrån kan man även skymta vardagsrummet på souterrängplanet via öppen planlösning. 

Vardagsrummet, som breder ut sig på hela souterrängplanet, har en stor öppen spis samt utsikt över sundet via stora fönsterpartier. Villans ovanplan står för bostadens mer privata delar. Här återfinns en hall, tre sovrum, en walk in closet samt ett badrum. Samtliga sovrum har fönsterdörrar ut till den stora balkongen och det största rummet har egen ingång till walk in closet. Sist men inte minst så erbjuder villan ett källarplan med allrum/biorum, dusch och bastu, tvättstuga, toalett samt en vinkällare.

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen