Detta vinner du på att regelbundet statusbesiktiga huset

27 oktober, 2021

När tog du senast tempen på din bostad? Likväl som vi lämnar in bilen på verkstan eller går på årliga hälsokontroller så kan det vara bra att även undersöka hur huset mår med jämna mellanrum. En tråkig kostnad kanske många tycker men sanningen är att en regelbunden besiktning faktiskt kan bespara dig från dyra kostnader i framtiden. Hur går det ihop? Annelie Lännestad går igenom begreppet statusbesiktning samt dess fördelar i veckans Huskrönika! 

text nedan av Annelie Lännestad – Läs fler huskrönikor här

Här om dagen var jag och besiktigade min bil. Något som jag och många andra gör årligen. Ibland suckar vi lite när brevet om att det är dags att besiktiga bilen kommer. Men saken är den att det är ju faktiskt för vår egen och andras säkerhet. Jag är tacksam över att vi har de reglerna i Sverige. Hur som helst – detta förde i alla fall min tanke till att varför besiktigar vi inte våra hus med jämna mellanrum!? Att göra det årligen är att ta i men vi borde faktiskt se över skicket på våra hus åtminstone vart 5:e år. På så vis hade vi kunnat upptäcka och förebygga många problem innan de blev för stora och kostsamma.

Det finns faktiskt en del hemförsäkringsbolag som erbjuder/tillhandahåller denna typen av besiktning/kontroll med jämna mellanrum. Ett bra initiativ!

Vad innebär en statusbesiktning?

Jag skriver ofta om besiktningar men då handlar de i de allra flesta fall om överlåtelsebesiktning, en besiktning som görs vid en fastighetstransaktion. En statusbesiktning används eller utförs i ett annat syfte. Vid en statusbesiktning går besiktningsteknikern igenom fastighetens skick och skriver
tillsammans med utlåtandet en åtgärdslista. Det innebär att du får en nulägesrapport på huset samt att du får en bra lista att gå efter när det kommer till vad som bör åtgärdas och i vilken ordning. Att få ett nytt kök må vara roligare än att lägga nytt tak men är taket i dåligt skick så är det ju värt att prioritera det. En statusbesiktning hjälper dig på så vis att göra en tidsplan och en möjlighet att prioritera rätt.

Priset för en statusbesiktning av ditt hus är visserligen dyrare än besiktningen av din bil.Det ligger ofta runt 5000 -8000 kr beroende på storlek av hus eller byggnad. Men de eventuella fel och brister som kan upptäckas i tid med hjälp av en sådan här besiktning gör att det är värt att lägga en slant vart 3:e- 5:e år.

Kommersiella byggnader och flerbostäder

En statusbesiktning används även många gånger vid en transaktion av en kommersiell byggnad eller åt en bostadsrättsförening. Säljaren eller köparen till den kommersiella byggnaden får en rapport på byggnadens skick samt en åtgärdsplan, något som kan ligga till grund för priset som byggnaden säljs
för. Bostadsrättsföreningar behöver många gånger en tidsplan för kommande renoveringar, när de skall eller bör utföras. Med hjälp av denna typen av besiktning kan de göra en tidsplan och en budget på ett bra sätt.

5 fördelar:

1. Det hjälper oss att ta tempen på våra bostäder.
2. Vi kan minska kostnaden genom att åtgärda problem innan de blivit för stora.
3. Vi kan undvika stora skador.
4. Vi får ett bra underlag till en tidsplan och en att-göra-lista för vårt hus.
5. Prissättningen av exempelvis en kommersiell byggnad kan bli mer precis när man vet skicket på byggnaden

Frågor kring husbesiktning, energideklaration, dolda felförsäkring, fuktproblematik eller inomhusmiljö? Kontakta Raksystems Independia för hjälp!

Telefon: 031 712 98 89 | E-post: support@raksystems.se eller besök RAKSYSTEMS INDEPENIDA HÄR

Annelie Lännestad, Independia

Vi som skriver huskrönikan här på boneo har en enorm passion för allt det där osexiga med hus och byggnation. Här nördar vi ner oss i krypgrunder, tak som läcker och varför man ska kitta sina fönster. Jag som gräver i alla dessa tekniska och ofta komplicerade bitar av husägande heter Annelie Lännestad och har under mina många år som Besiktningsansvarig på Independia sett och hört alla varianter av husproblem och lösningar. Trav att jag i min egenkära uppfattning besitter ett helt bibliotek av kunskap, så vågar jag nog inte kalla mig expert här och nu. Istället tar jag hjälp av mitt stora nätverk av professionella män och kvinnor runt om i landet som kan allt om besiktningar, snickeri, bygglov, dolda fel och mycket mycket mer. Här hittar du allt som kan hjälpa dig att införliva husförsäljning och husägande, men saknas det något så vill vi gärna veta vad så att vi kan guida dig genom husets alla hörn. Maila mig gärna på annelie.lannestad@independia.se så hjälper jag till!

Frågor kring husbesiktning, energideklaration, dolda felförsäkring, fuktproblematik eller inomhusmiljö? Kontakta Raksystems Independia för hjälp!

Telefon: 031 712 98 89 | E-post: support@raksystems.se eller besök RAKSYSTEMS INDEPENIDA HÄR

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen