Ekonomiexpertens 6 tips — så får du ihop ett sparkapital på kort tid!
2 mars, 2021
Kavla upp ärmarna och fokusera. Det är Länsförsäkringars privatekonom Emma Perssons råd till den som vill spara ihop ett sparkapital på kort tid. Till exempel för att kunna använda som kontantinsats till din nya drömlägenhet.
Text nedan av Emma Persson – läs fler ekonomirelaterade artiklar här
Att spara är egentligen att skjuta upp konsumtion du skulle kunna göra här och nu till en tidpunkt längre in i framtiden. Antingen till en på förhand känd tidpunkt, om du till exempel vet att du behöver pengar till en kontantinsats om två år, eller en lite mer flytande tidpunkt i framtiden, typ pensionen.
I den här artikeln tänkte jag ge några tips till dig som har ett tydligt mål i den nära framtiden. Ett sådant mål där du kanske behöver kavla upp ärmarna och fokusera lite.
Här är mina tips för att lyckas:
1. Ta reda på hur mycket du behöver. Om du vet exakt hur mycket du behöver och när är det lättare att bryta ner ditt sparmål till ett månadssparande som gör sparandet överskådligt. Glöm inte heller att du kan öka på inkomsterna genom att sälja av saker du inte behöver eller arbeta extra och därigenom korta spartiden.
2. Dra ner på utgifterna. För att göra spartiden så kort som möjligt gäller det att kunna spara så mycket som möjligt per månad. Det gör du genom att veta exakt var pengarna går idag. Du behöver inte ha ett oöverskådligt Excel-ark med en detaljerad budget, idag är det lätt att hålla koll på din vardagsekonomi med hjälp av en app som trackar din privatekonom varje dag. Så länge du inte använder kontanter så kan du få en ögonblicksbild av hur mycket du spenderar per kategori och kan göra finjusteringar där det behövs. Glöm inte heller att utmana dina befintliga abonnemang, tjänster och prenumerationer. Behöver du verkligen så många streamingtjänster som du har idag?
3. Se till att din omgivning är inspirerande och förstående. Det är lätt att dras med när kompisarna vill åka på semester eller när garderoben sinar, men ju mer du berättar om dina planer, desto lättare blir det att de tar hänsyn. Dessutom påminner du ständigt dig själv om ditt sparmål.
4. Sätt upp en sparplan, men offra inte livet här och nu. Med det sagt, sluta inte leva totalt. Livet är ju det som pågår hela tiden och att leva som en kyrkråtta i åratal gör ingen glad. Se till att välja dina tillfällen att spendera pengar lite mer varsamt och fundera på alternativ som inte kostar så mycket. Det är inte alltid det dyraste som är det roligaste.
5. Se till att du får rätt inspiration. Nu är det inte läge att följa konsumtionsuppmuntrande influensers på Instagram. Se till att du får inspiration som hjälper dig på vägen mot ditt mål. Sök upp personer som har samma mål som du i sociala medier och läs böcker och bloggar som inspirerar till en ekonomiskt medveten livsstil. Här är några exempel: Becoming Minimalist och Mr Money Mustache. Men det finns många fler!
6. Försök att inte jämföra dig med andra. Det kommer alltid att finnas människor som har mer pengar än du. Eller som väljer att spendera mer än du. Jämför dig inte, utan håll dig till din plan. Du kan ändå aldrig vinna över andra, bara över dig själv.
Lycka till med ditt sparmål!
Emma Persson, Länsförsäkringar
I mitt arbete som privatekonom ger jag tips och råd som förhoppningsvis kan hjälpa fler att skapa sig en ekonomisk trygghet. Det är ofta komplexa frågor och många små och stora ekonomiska beslut som ska fattas, samtidigt som livet pågår och man för det mesta är upptagen med annat. Jag hoppas kunna bidra med lite vägledning och inspiration till hur du kan bygga just din ekonomiska trygghet, vare sig det handlar om att starta ett månadssparande på några hundralappar eller att köpa eller sälja en bostad. ‘
Jag har arbetat länge inom bank och försäkring med dessa frågor och tycker att det är det roligaste som finns. Pengar och ekonomi är involverade i de flesta av våra stora livshändelser, så man skulle ju kunna säga att det jag jobbar med handlar just om det – livet!
OM BOLÅNEPANELEN
Bostadsaffären är för många den största affären man gör under ett liv. Ibland en affär som är med en ett helt vuxet liv. Oavsett om man köper ett boende för livet som går vidare i generationer eller är av åsikten att ombyte förnöjer och därmed byter boende emellanåt, så är bolån och bostadsekonomi alltid en central fråga för de flesta.
Vi lever i en omvärld som också är föränderlig och i en samtid där inte bara det nationella läget påverkar vår vardagsekonomi, utan där vår individuella ekonomi reagerar på olika sätt beroende på vad som händer i världen.
Bolånepanelen är ett unikt samarbete mellan bostadssajten Boneo.se och flertalet särskilt utvalda banker, där vi gemensamt försöker möta våra besökares frågor och funderingar kring bolån och bostadsekonomi.
Varje vecka uppdateras bolånepanelen med texter i aktuella ämnen skrivna av de experter vi knutit till oss i samarbetet. I nuläget skrivs bolånebloggen av privatekonomen Emma Persson, Länsförsäkringar, Henrik Boström, Head of Brand and communication på Bluestep Bank och Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB och Ingela Gabrielsson på Nordea.
Har du en fråga till våra experter – maila oss på alexander.erwik@boneo.se