Från ödehus till klockren bostadsaffär — Lovisa Furubo köpte gammal skola

7 november, 2023

Moderna och inflyttningsklara bostäder i all ära. Men har du koll på att du även kan få till en riktigt bra bostadsaffär om du istället lockas av knarrande golv och stora ytor täckta med spindelnät? Influencern Lovisa Furubo, som köpte en övergiven skola i Ölvingstorp utanför Kalmar, delar med sig av sina erfarenheter och bästa tips.

Foto: Lovisa Furubo Andersson (Observera att ovan bild är ett montage) 

LÄS OCKSÅ: Experterna – att köpa och restaurera ett hem med historia

Hej Lovisa, hur kommer det sig att du och din familj köpte en gammal övergiven skola? 

— Vi hade letat hus länge och gav tillslut upp. Vi ville ha ett hus med karaktär, känsla och originaldetaljer men alla hus vi var och tittade på var mer eller mindre sönderrenoverade. Vår plan var egentligen att istället börja kika på de allra värst renoverade husen, för att sedan hitta ett som vi kunde återställa. Vi budade på hus som såg ut som självklara 60-talshus men som vi i själva verket visste var från 1870. Förlorade samtliga budgivningar och sedan dök skolan upp som ett bihang till ett annat hus. Äntligen hade vi hittat ett hus med själ, och lite förfall fick vi på köpet! Vi frågade om vi fick köpa bara skolan och ingen fattade någonting. Hur kunde någon vilja köpa det där rucklet tänkte både säljare och mäklare, men de tackade ja såklart! Det andra huset såldes i ett nafs det med, när de slapp få en halvt fallfärdig skolbyggnad på köpet!

Upplevde du att det var få spekulanter som också var intresserade? Övergivna hus kan ju kanske skrämma vissa. 

— Ja! Det hade funnits någon person som varit lite halvintresserad innan oss. Men jag tror inte att någon egentligen tänkt bo i huset. I prospektet hade mäklaren skrivit att huset kunde användas som förråd. I efterhand har jag träffat personer som berättat att den lokala brandkåren skulle tända eld på huset som en övning. Tur att det aldrig blev av!

Foto: Lovisa Furubo Andersson 

Tittade ni efter något speciellt under visningen som gjorde att ni kände att skolan ändå hade potential? 

— Vi försökte skapa oss en bild av hur mycket som inte gick att rädda. Luktade och kände efter! Undersökte virket i fönster och fasad, vilket alltihop var jättefint tack vare att det aldrig målats med något annat än linoljefärg. Vi kikade över konstruktionen som visade sig ha alla rätt och lite till. Vi har haft besiktningsmän som krupit runt i grunden och kommit upp helt saliga för att de aldrig tidigare sett en så överdimensionerad syll. Sånt gör en glad, vårt fina hus! 

Hur gjorde ni när ni ville få reda på mer om skolans historia? 

— Vi kikade i digitala bildarkiv på nätet till en början. Men sedan hade vi också turen att många personer som rörde sig runt skolan själva har haft en koppling till fastigheten hela livet, och kom glada förbi när de såg att någon börjat renovera, och berättade historier och visade bilder ur sina egna arkiv. 

Vill du ge några tips till de spekulanter som just nu letar efter ett ödehus att göra om till sin framtida drömbostad? 

1. Räkna på affären! Ofta finns mycket att göra, och grundläggande grejer blir snabbt dyra. Ta reda på om det finns vatten, avlopp och vägar till bostaden som du har rätt att nyttja. Detta är saker som ofta kostar 100-tusentals kronor att fixa.

2. Se till att du gillar läget. Många hus ligger ofta lite avsides och platsen är det enda du inte kan förändra i din bostad. Även om det spelar mindre roll för dig i nuläget så kan en kostsam renovering bli svår att få igen om du någon gång ska sälja huset.

3. Uteslut ohyra och mögel. Ta ut en duktig besiktningsman för att undvika det allra värsta!

4. Spara på allt du kan. En av fördelarna med ett ödehus är att det ofta finns detaljer kvar som många gånger annars hade kunnat vara bortrenoverade. Att bevara dessa kommer bevara själen i huset!

5. Lär dig om byggnadsvård! Ofta är ödehusen räddningsbara just för att man aldrig gått på med moderna material! Ta lärdom av det och köp en bok på ämnet!

6. Slutligen, förbered dig både mentalt och ekonomiskt på det värsta. Så kan allt bara bli bättre!

Foto: Lovisa Furubo Andersson

Vill du göra samma resa som Lovisa och hennes familj? Skapa en bevakning i vår app och få pushnotiser i realtid så fort det dyker upp gamla skolor på Boneo.

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen