Annons

Trend & Design

Håll parasollen snygg länge med rätt skötsel!

En parasoll på balkongen är lite som kronan på verket. Marsipanrosen på tårtan. Det är också en del av en balkong eller uteplats som är i absolut blickfång för eventuella grannar.

Och visst har vi alla sett sorgliga exempel till parasoller. Istället för sommaridyll så förs tankarna snarare till kadaver vid åsynen av en riktigt ledsen parasoll.

Om parasollen inte behandlas rätt från början så kan den mycket väl tyvärr bara vara snygg en enda sommar. För det mesta är det väldigt enkelt att sköta parasollen. De flesta företag som säljer dem bifogar skötselråd som guidar dig till de bästa metoderna, sett utifrån de materialval som använts. 

Vill vi ha våra parasoller snygga länge så krävs det nämligen att vi sköter den. Framför allt handlar det om att rengöra och impregnera tyget, om den är gjord av textilier. En bra impregnering skyddar tyget från fukt och uv-ljus (som kan ha en nedbrytande effekt). Vi har alla sett de där ränderna i textilier, orsakade av solen.

Det finns också UV-spray i handeln som reducerar solens påverkan på tyget. Här behöver man vara medveten om att det inte räcker med att impregnera en gång och sedan aldrig mer. Hur ofta beror på var vi bor och hur många soltimmar parasollen ska utsättas för. Och hur ofta den behöver rengöras. 

Regeln är egentligen att vi alltid ska impregnera på nytt efter rengöring av parasollen. Utsätts den för mycket smuts så impregnerar vi helt enkelt ofta. Och varför inte rengöra och impregnera innan vi ställer undan parasollet för säsongen? 

Tänk också på att behandla andra delar av parasollet än enbart textilier. Om själva stången är gjord av trä, så behöver vi också tänka på att allt som är gjort av trä behöver skötas för att kunna vara fint länge. Men det behöver inte vara mer avancerat än vatten, såpa och ibland en borste.  Material som har en tendens att rosta ska i mesta möjliga mån hållas så torra som möjligt. 

Om vi vet att det kommer att blåsa kraftigt kan det vara en idé att fälla ihop och lägga ner parasollet på balkongen, alternativt ta in själva stången inomhus. Oavsett material så kan starka vindar göra parasollet ostadigt i sin fot och det finns också risk för att själva stången knäcks. Just hängparasoller är särskilt känsliga för vind. 

Vi ska naturligtvis aldrig: 

Ha ett parasoll uppfällt när vi åker hemifrån. Om vi inte vill riskera att det blir ’borta med vinden’. Nu finns det också bra parasollskydd som vi enkelt kan dra över parasollen när vi inte använder det. Dessutom skyddar ett parasollskydd mot solblekning och eventuella väderomslag. Tänk dock på att torka av parasollet innan skyddet sätts på, så att tyget inte möglar. 

Tänk också på:

Foten är ingen bagatell i sammanhanget. Här gäller det att hitta en balans. De flesta av oss vill ha en fot som är stabil nog att klara lite vind, men samtidigt inte så tung att två personer krävs för att placera om den.  

Av: Alexander Erwik, redaktör Boneo.se alexander.erwik@boneo.se 

Minst

Störst

Billigast

Dyrast

Våra inspiratörer

Lulu Carter

Lulu Carter

Inredning

Alexander Erwik

Alexander Erwik

Trender & Design

Maria Celin

Maria Celin

Återbruk

Andreas Sabelhierta

Andreas Sabelhierta

Renovering

Annons