Har du koll på nya klimatlagen för byggnader?

12 januari, 2022

Visste du att detta år inleddes med införandet av en ny lag med syftet att reglera miljöpåverkan vid uppförande av nya byggnader? För att inte riskera att de med husdrömmar ofrivilligt bryter mot lagen förklarar vår expert Annelie Lännestad vad som gäller i veckans Huskrönika! 

Den 1 januari 2022 blev det lag på en klimatdeklaration vid uppförande av nya byggnader. Detta är en lag vars syfte är att bidra till att minska klimatpåverkan från byggskedet. Det betyder att nya byggnader som uppförs där bygglov söks efter 1 januari 2022 berörs. Men – det finns undantag!

Vad gäller för småhus? 

Just småhus är faktiskt ett undantag i den nya lagen. Om du som låter bygga ett hus är en fysisk person och bygger huset åt dig själv eller anlitar en byggentreprenör så behöver inte en klimatdeklaration upprättas. Du är då en så kallad byggherre. Byggherren skall vara en fysisk person och inte en juridisk person. Det innebär att byggherren inte får lova att vara till exempel en förening, ett aktiebolag eller ett handelsbolag. Byggherren får inte heller bygga huset inom en näringsverksamhet.

Givetvis skall vi alla göra vårt bästa för att bidra till en minskad klimatpåverkan. Skall man bygga ett nytt hus så är det därför klokt att ändå se över byggprocessen och materialval för
att skapa så lite klimatpåverkan som möjligt.

Övriga undantag i lagen

Nedan är en lista från Boverket över vilka byggnader som undantaget gäller för.

Byggnader som:

  • har tidsbegränsade bygglov, vilka är avsedda att användas i högst två år
  • inte kräver bygglov enligt 9 kap. 6, 7 eller 9 §§ PBL
  • används för industri- eller verkstadsändamål
  • är ekonomibyggnader för jordbruk, skogsbruk eller annan liknande näring
  • inte har större bruttoarea än 100,0 m²
  • är avsedda för totalförsvaret och byggnader som är av betydelse för Sveriges säkerhet
  • byggs av vissa statliga byggherrar
  • byggs av privatpersoner och det inte sker inom näringsverksamhet

Kika gärna in på Boverket för att läsa fler detaljer kring klimatdeklaration lagen och dess undantag. Har du frågor eller behöver hjälp så tveka inte över att kontakta oss på Raksystems. Vi kan hjälpa dig med en klimatdeklaration.

Frågor kring husbesiktning, energideklaration, dolda felförsäkring, fuktproblematik eller inomhusmiljö? Kontakta Raksystems Independia för hjälp!

Telefon: 031 712 98 89 | E-post: support@raksystems.se eller besök RAKSYSTEMS INDEPENDIA HÄR

Annelie Lännestad, Independia

Vi som skriver huskrönikan här på Boneo har en enorm passion för allt det där osexiga med hus och byggnation. Här nördar vi ner oss i krypgrunder, tak som läcker och varför man ska kitta sina fönster. Jag som gräver i alla dessa tekniska och ofta komplicerade bitar av husägande heter Annelie Lännestad och har under mina många år som Besiktningsansvarig på Independia sett och hört alla varianter av husproblem och lösningar. Trav att jag i min egenkära uppfattning besitter ett helt bibliotek av kunskap, så vågar jag nog inte kalla mig expert här och nu. Istället tar jag hjälp av mitt stora nätverk av professionella män och kvinnor runt om i landet som kan allt om besiktningar, snickeri, bygglov, dolda fel och mycket mycket mer. Här hittar du allt som kan hjälpa dig att införliva husförsäljning och husägande, men saknas det något så vill vi gärna veta vad så att vi kan guida dig genom husets alla hörn. Maila mig gärna på annelie.lannestad@independia.se så hjälper jag till!

Frågor kring husbesiktning, energideklaration, dolda felförsäkring, fuktproblematik eller inomhusmiljö? Kontakta Raksystems Independia för hjälp!

Telefon: 031 712 98 89 | E-post: support@raksystems.se eller besök RAKSYSTEMS INDEPENIDA HÄR

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen