Annons

Trend & Design

Inspiration: Vår hälsoreporter våg(ade) sig på ett udda julfirande

Kontrasten var total. De inlärda traditionerna kring årets största fest kändes långt borta. 

Text nedan av: Josefin Lindroth, VD på Wellme, healthy food & lifestyle , josefin@wellme.se 

Följ @wellmehf / @greenglowyme

Fotograf/receptbilder: Katriina Mäkinen

Jag har alltid älskat julen. Julen har alltid varit speciell för mig. Jag är född dagen före den stora aftonen. Som barn inväntade jag årets stora högtid med stor förväntan. Jag räknade ner och den 23:e var det barnkalas för hela slanten hemmavid, men inte en tomte syntes till. Grannfamiljerna fick ro att förbereda julen och i mitt hem var det fest före den stundande festen. 

Natten till julafton var magisk, sett ur ett barns perspektiv. Över en natt förvandlades hela huset till en scen tagen ur Ingmar Bergmans Fanny och Alexander. Granen på plats, girlanger i taket, tomtar & lull i alla rum och möblerna bytte plats för frodiga långbord. Tomtens skådespel var underhållning för både stora som små. Julen var familjens högtid med stort firande.

Åren gick. Vi barn växte upp. Flyttade ut. Nya relationer skapades. Huset såldes. Släktingar passerade. Familjemedlemmar tillkom. Nya traditioner tog vid. Mitt i denna bildning utav nya årsringar valde vi raka motsatsen ett år. Med sinnet inställt på vibrationer inom mat, hälsa, yoga & surf landade vi på LAX med varmare breddgrader i Kalifornien.

Kontrasten var total när jag vaknade upp utav Bublés ljuva stämma som ljöd ifrån klockradion och spelades dagligen under resans gång: ”Its beginning to look a lot like Christmas… Everywhere You go!” Med fullt utvecklad jetlag skådade jag palmer, morgonpigga joggare & San Diegos stränder utanför fönstren. 

Vi njöt av äkta Fish Tacos från lokal Tex Mex. Levde Yoga och Surf-liv i Encinitas. Upptäckte kombucha på tapp, njöt av chia-puddingar, acai-bowls och färskt kokosvatten. På min födelsedag svettades jag på den lokala Hot Yogan för första gången och fick plocka på mig valfria varor på lokala Whole Foods. Skådade den årliga tävlingen av sandslott och julformationer på stranden där hela familjer i alla åldrar deltog. 

Självaste julafton firade vi längs Malibus stränder i LA. V hamnade på en snabbmatsrestaurang tillsammans med lokala poliser som sladdade in på motorcyklar. Människorna var vänliga och hotellen var fyllda av granna granar likt Stenbecks-granen med extra allt i varje lobby. 

Resan avslutades i San Francisco där inspirationen flödade i den legendariska backiga staden kring cykelliv, yoga, hälsa och vandring i Muir Woods. 

Julens kontraster det året var total. De inrutade traditionerna kändes långt borta. Efterföljande jul njöt jag alldeles extra utav julens mer skandinaviskt klassiska härligheter på hemmaplan. Viktigast av allt är att jag insåg julens essens. Att vara närvarande med sina nära och kära. Med Bublés sång i mitt hjärta njuter jag återigen av magin som förtrollar vår närvaro för en stund. Jag tittar in i barnens lysande ögon när de klär granen med kulörta kulor och vet med säkerhet vad jag ska svara på deras varma fråga: ”Mamma, tror du på tomten?!”

Recept: Chia Me Berry Bowl  

Vegansk och naturligt fri från gluten!

4 st 

Chiapudding:

1 dl Chiafrön 

4,5 dl Kokosmjölk eller Risdryck 

•    Vispa ingredienserna samman och låt stå i kyl. Puddingen tar form när fröna bildar de hälsosamma geléaktiga fibrerna.   

Sås efter säsong:

1,5 dl Hallon eller Jordgubbar

•    Värm upp bären försiktigt i kastrull och tillsätt honung eller vegansk sötning vid behov och smak. 

Toppa gärna med krispiga kokosflarn, gröna pumpakärnor, dadlar i bitar, nötter och läckert röda gojibär (Psst! Gojis är supergoda och söta att blötlägga först)!

Minst

Störst

Billigast

Dyrast

Våra inspiratörer

Lulu Carter

Lulu Carter

Inredning

Alexander Erwik

Alexander Erwik

Trender & Design

Maria Celin

Maria Celin

Återbruk

Andreas Sabelhierta

Andreas Sabelhierta

Renovering

Annons