Annons

Trend & Design

Lulu Carter; ’More is more’, bara inte när det är jul

Det är 1:a advent, gott folk. För mig, och säkert för många av er därute, innebär det två saker. Adventsljusstaken och dörrkransen ska tas fram. När det gäller kransen måste jag ha två av den, eftersom jag har dubbeldörr. Adventsljusstaken ska helst vara en fin exklusiv som man har ärvt, som samlar på sig ännu större nostalgiska värden generation efter generation. En del av en ’helig’ tradition, år efter år.

Så var det också för mig tills jag hade inbrott på vinden för ett tiotal år sedan. Bland det som försvann var en av julkartongerna. Alla som blivit av med något som betyder mycket för en vet att det är en stor sorg. 

Sedan dess har jag improviserat och hittat på nya budgetstakar. Det har blivit en ny tradition av trevligt och kul pyssel. 

I år blir det den vackra runda grönglaserade krukan som kommer få oasis i botten, grön mossa på toppen, lite pynt och långa vackra ljus. Både detta och kransarna skulle ha förberetts igår, den sista dagen av november, med stor noggrannhet. Men modet svek mig efter hundpromenaden.

Jag behövde inte ens gå in i en butik för att se att det var totalt kaos på stan på grund av Black Friday. Hysterin och trängseln stoppade mig från att ens närma mig en butik. Så jag får igångsätta min första advent imorgon, vilket säkert några av er tycker är ett helgerån. 

Skämt åsido så tar jag det ganska lugnt, eller snarare väldigt lugnt med julstressen. Det gäller både klappar och pynt. Jag håller dock med om att kransen och adventsljusen är viktiga. När det är på plats pyntar jag inget mer förrän den 22a december. Då flyttar granen in i mitt hem. Kartongerna med pynt tas ned från vinden (och jag hoppas varje år att vi inte haft ett nytt inbrott).

Medan skinkan kokar den 23e klär och pyntar jag granen. Om jag skulle göra det tidigare än så skulle jag hinna bli dötrött långt innan julafton. Det är nog mycket av spektaklet för den här familjen. Vi öser därför inte på alls.

Det här hemmet går redan i väldigt mustiga och varma färger året om. Det behövs inte mycket för att det ska kännas mysigt och juligt. Om jag är en ’more is better’-person annars, så är jag helt tvärtom under julen. Det är skönt. Julen ska också vara en högtid av harmoni. En möjlighet att landa lite, istället för att anamma julen som ett stort projekt. Jag har stora projekt hela tiden, livet är ett enda stort projekt som det redan är.  

Jag lovar återkomma med bild på min adventsljusstake och färdiga kransar. Till dess – glöm inte att njuta lite också. 

Av: Lulu Carter , lulu.carter@boneo.se 

Inspiration

Näver och mässing

Mässingsljusstaken "Näver" är en av mina absoluta favoriter. Designad av duktiga Fanny Sachs och finns att köpa hos Oscar&Clothilde. (Det är nog den jag kommer satsa på så småningom och ha som ett av dom där "heliga" julpynten.)

Hitta den här

Slinga

Josef Francks "slinga" i mässing är en tidlös klassiker. Vacker! Finns självklart på Svenskt Tenn. 

Hitta den här

El möter adventsljusstake

Sist men inte minst "Brasse" från Watt & Weke. Visst är den underbar med små strömbrytare till varje lampa. Jag är egentligen inte alls förtjust i när el möter adventsljusstake men gör ett undantag för den här. Tycker den ser ut som nåt som skulle stå i fönstret hos Pettson och katten Findus i juletider. 

Hitta den här

Minst

Störst

Billigast

Dyrast

Våra inspiratörer

Lulu Carter

Lulu Carter

Inredning

Alexander Erwik

Alexander Erwik

Trender & Design

Maria Celin

Maria Celin

Återbruk

Andreas Sabelhierta

Andreas Sabelhierta

Renovering

Annons