Annons

Trend & Design

Lulu Carter; Så gör du min adventsljusstake

Det är inte bara härligt med levande ljus, den här tiden på året. Adventsljusstaken med levande ljus är naturligtvis ett viktigt inslag i den svenska julen. Levande ljus skapar riktig stämning.

Men levande ljus är också den fjärde vanligaste anledningen till att det börjar brinna i hemmet och under julen ökar risken avsevärt. På bara några minuter kan olyckan vara framme, så jag rekommenderar att man ska använda ett eldsäkert material för sin stake. De flesta av er vet redan det här, men en påminnelse skadar inte. Dessutom måste man ju inte ha en traditionell adventsljusstake. Man kan också göra som jag och göra en egen, i en kruka.

Adventsljusstake i fönster med elljus hoppar jag över, den har jag aldrig gillat. För mig är det en 'landstingsstake'. Dessutom så betyder inte elljusstake att man inte behöver oroa sig för brand. Om du har en elljusstake kan det vara värt att byta den med jämna mellanrum, gammal el i närheten av tyg (t.ex. julduk) är en inte ovanlig brandorsak. 

Min variant av adventsljusstake har jag kört flera gånger fast med lite olika krukor. Jag vet att jag är några dagar sen, en hel söndag sen faktiskt. Men jag skyller som sagt på Black Friday

Just den här är en favorit för jag älskar den vackra gröna lasyren på krukan. Höjden lämpar sig också bra till adventsljusstake. Den är 11 cm hög vilket blir proportionerligt och snyggt om man har långa kronljus. Innermåttet på krukan är 25 cm, vilket är lagom stort för en adventsljusstake. I botten ligger oasisblock. Det gick åt 1,5 kloss så det är nog klokt att köpa två. De brukar gå på cirka 40 kronor. 

Ovanpå är det grön mossa och sen petade jag ner lite pynt, det brukar vara olika varje år, just det här året blev det guldglittrigt. 

Tänk på inte göra hålen i oasisen för ljusen för stora. Då blir ljusen ostadiga. 

Innan jag tänder ljusen så sprayar jag alltid mossan med vatten. Jag ser till att ha en sprayflaska i närheten så att rutinen blir lättare att hålla. Det är framför allt för brandsäkerheten, men håller mossan också fräsch. Torr mossa i sig är en brandfara. Jag vet att det finns flamsäker mossa, men personligen ser jag istället till att ha bra rutiner. 

Av: Lulu Carter, lulu.carter@boneo.se 

Bilder: Privata

 

  

  

Minst

Störst

Billigast

Dyrast

Våra inspiratörer

Lulu Carter

Lulu Carter

Inredning

Alexander Erwik

Alexander Erwik

Trender & Design

Maria Celin

Maria Celin

Återbruk

Andreas Sabelhierta

Andreas Sabelhierta

Renovering

Annons