Sex tips: Att inreda enligt Feng Shui

15 september, 2020

Annette Andersson driver företaget Room Boost som inredare och certifierad feng shui-konsult. På senare tid har Annette fått allt mer användning för sina kunskaper om den österländska läran om hur vi påverkas av vår omgivning.

Att inreda enligt Feng Shui blir inte bara allt vanligare i de svenska hemmen utan faktiskt också på arbetsplatser. Annette konsultar därför både privatpersoner och företagsledare i hur man gör den miljö man vistas i till en mer harmonisk plats. Det ter sig som en logisk utveckling av vår allt mer stressade samtid. Idag är det heller inte lika laddat eller flummigt att prata om energier på samma sätt som det var för 10 år sedan. I en intervju här på Boneo berättar Annette en riktig solskenshistoria om hur en mer harmonisk inredning hemma hos en av hennes kunder, gjorde att kunden gick från singel till förälskad.

Efter intervjun, lite längre ner på sidan ger Annette oss sina sex bästa tips på hur vi inreder enligt Feng Shui.

Länkar:

Annettes hemsida – Roombost på Facebook – Roombost på Instagram

 

Vad skulle du säga är det bästa med ditt jobb?

– Att få hjälpa personer och företag med att få sina hem eller kontor trivsamma och harmoniska känns både inspirerande och kul. Att få vara med i hela processen, höra deras önskemål och sedan få ta fram kreativa förslag som stämmer överens med detta. Att sedan kunna genomföra allt, köpa in, möblera och fixa detaljerna på slutet är så roligt. Målet är ju sedan såklart att få en super nöjd kund som stortrivs i sin nya miljö.

På din hemsida pratar du om att ni jobbar med att boosta rummet. Hur ofta bör man förändra något hemma?

– Det finns ju inga speciella regler på när man behöver förändra, det viktiga är ju att vi trivs och mår bra. Oftast kan det räcka att vi rensar bort saker vi inte gillar, skapar ordning och reda och omge oss av saker vi tycker om.  Och eftersom inredningen enligt Feng Shui avspeglar hur vi mår kan vi med enkla medel förändra lite så att vi mår bättre. Exempelvis om vi känner oss lite nedstämda och är orkeslösa. Det kan ju bero på att hemmet eller rummet har för mycket av jord elementet (bruna toner mm). Då kan vi lägga till mer av metall i inredningen (vitt, pastell) så blir vi piggare. Växter är bra energihöjare, så en grön växt eller en bukett blommor på bordet kan göra susen.

Vilket projekt är du allra mest stolt över, från din karriär?

– Jag hjälpte ett företag i Malmö med färgsättning, rumsindelning, nya möbler och övrig inredning till deras nyrenoverade lokaler. De önskade också ett nytt sätt att arbeta på och mina idéer föll väl ut med en rund soffa bland annat för kreativa möten och en lite annorlunda avdelare. Har fått höra att soffan används flitigt av alla och att personalen stortrivs i de nya lokalerna. Det är verkligen kul när uppdraget är utfört och alla är nöjda med resultatet.

Vad var det som gjorde att du började intressera dig för Feng Shui? Hur kom du i kontakt med det?

– Jag arbetade flera år inom läkemedels- och livsmedelsbranschen med marknadsföring och projektledning, men kände att jag ville arbeta mer med min kreativa sida. Jag har alltid varit intresserad av inredning, färg och form och kom över ett par böcker i Feng Shui och tyckte det var otroligt intressant. Ju mer jag läste desto mer ville jag lära mig om hur allt hängde ihop. Jag var även på ett par föreläsningar och kände då att jag ville utbilda mig och bli certifierad Feng Shui konsult.

Hur förbereder du en Feng Shui-inredning hos någon annan? Vad måste man göra för förberedelser som inredare inför ett sånt uppdrag?

– Det bästa är att träffas på plats så att jag kan se och känna in rummet eller bostaden. Jag tar gärna bilder och mäter rummen om jag behöver måtten sedan. Jag skriver också in var de olika väderstrecken är. Jag antecknar kundens önskemål och behov för att sedan kunna göra inredningen så bra som möjligt efter det. Jag återkopplar sedan med moodboards och skisser på hur jag tycker det ska inredas. Kunden får ge feedback, vi justerar eller bara kör vidare på idéerna.

Går alla sorters rum att feng shui-anpassa eller krävs det några grundläggande speciella förutsättningar?

– De flesta rum går att anpassa, men beroende på hur det ser ut kanske det inte alltid går att göra 100 %, men då gör man det så bra man kan.

Vad har du fått för feedback från sådana som inrett i Feng Shui hemma? Hur säger de att deras liv har förändrats?

– Att hemmet både blir mer trivsamt och harmoniskt när det är inrett enligt Feng Shui. En kund som jag hjälpte kände sig ensam och ville så gärna träffa en partner. Efter att vi ändrat en del i hennes hem så att de 5 elementen och chi flödet fick bättre balans, och det som signalerade ensamhet togs bort och ersattes med mer liv och rörelse mm. så träffade hon sedan en partner. Det är så häftigt när man kan påverka någons liv och hem på ett så positivt sätt.

Kan man göra delar av ett rum i Feng Shui eller måste man göra det i ett helt rum för att det ska funka?

– Det går bra att ändra en del av ett rum, beroende på hur det ser ut så klart. Men ibland behövs det inte så mycket för att påverka rummet positivt. Exempelvis speglar är en sådan detalj som kan påverka ett rum mycket, om den hängs rätt vill säga.

Förutom inredningen hemma, finns det några andra delar av en vardag där man kan applicera läran?

– Feng Shui kan också användas på hela företaget eller delar som kontoret eller receptionen. Kan även appliceras utomhus, i trädgården, uteplatsen, terrassen eller på balkongen.

 

 

6 tips att inreda enligt Feng shui

Feng Shui är en gammal österländsk lära som beskriver hur vi påverkas av vår omvärld – av färger, former och material. Det handlar om hur vi påverkas av de synliga och osynliga energifält som omger oss. Grundprincipen är att vi ska lära oss att leva i harmoni och samspel med den energin och vår omgivning. Därför är det viktigt att vi inreder så att vi uppnår en bra balans. Att efterlikna naturen är en bra grundregel i din inredning.

Rensa

Börja med att rensa och ta bort det som inte tillför något eller det du inte gillar. Det är viktigt att ta bort saker som ger dålig energi, det är så otroligt befriande att göra sig av med saker som inte känns bra. Först när detta är klart kan man fokusera på saker man gillar och ny bra energi kommer in. Börja med ett rum i taget, annars blir det för mycket. Tips: Börja med entrén och hallen, den är viktigast – det är ju det första man möter när man kommer hem och det sista man ser innan man går.

 

De fem elementen

Ett verktyg vi använder i Feng Shuin är de 5 elementen – vatten, eld, trä, jord och metall (som all materia är uppbyggd av). Dessa bär på energier som påverkar oss på olika sätt. Genom att skapa balans mellan de olika elementen i sitt hem eller på arbetet, kan man uppnå balans även i sitt inre.

 

Yin och yang

Yin och Yang är ett annat verktyg vi använder. Det är motpoler som samspelar med varandra. Viktigt att tänka på i en inredning att använda både ljust och mörkt, högt och lågt, hårt och mjukt, kantigt och runt osv.

Chiflödet

Chiflödet är också viktigt i Feng Shuin.

Chi är en energi som finns i rörelse omkring oss och även inom oss. När chi får flöda sakta, lugnt och harmoniskt runt oss mår vi bra. När chi stagnerar eller rör sig för snabbt påverkar det oss negativt. I en inredning ska chi flöda lagom, som ett porlande vatten i en bäck. Vi ska inte ha för lite möbler och saker, men inte heller för mycket.

Kraftposition

Om det är möjligt så försök alltid placera dig i kraftposition. Det betyder att du ska sitta eller ligga så att du har ryggen mot en stabil vägg, stöd på sidorna och fri sikt framåt (mot dörren oftast). När du är i kraftposition har du mycket enklare att behålla chi-kraften i din kropp. Sitter du i kraftlös position, som när man sitter med skrivbordet mot väggen eller ryggen mot dörren, minskar man sin chi energi. Det känns helt enkelt obekvämt. Kraftposition kallas ibland för ”armchair position”. Tänk en fåtölj med hög rygg, armstöd och fotpall.

Chi höjare

Det finns saker inom Feng Shui som anses vara chi förstärkande. Dessa saker kan balansera och aktivera chi i ditt hem. Så använd gärna chi- höjare för att förstärka de områden som du känner är svaga. Men det är viktigt att du använder chi-förstärkare som känns rätt för dig.

Bra chi höjare kan vara:

  • Ljus – stearinljus, lampor, oljelampor, eldstäder mm. som kan användas på ställen för att höja energin just där, kanske ett mörkt hörn.
  • Växter och blommor är bra chi förstärkare och även bra luftrenare. Men det är viktigt att vi sköter och tar hand om dem.
  • Kristaller
  • Vatten – ett porlande vatten kan få en tråkig yta att vakna till liv
  • Speglar – men viktigt att dessa placeras rätt

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen