3 tips – så undviker du vattenskador i bostaden

5 juli, 2021

Den vanligaste platsen där vattenskador sker hemma är i köket. Skadorna kan komma att bli en dyr historia för plånboken samt kräva tid och energi som du hellre lagt på annat. Det går dock att ligga steget före! Annelie Lännestad på Independia ger sina bästa tips för att hjälpa dig förhindra vattenskador.

En vattenskada är något som man nog sällan tänker på att man kan råka utför i sitt hem. Eller, jag tänker inte på det i alla fall. MEN, om olyckan är framme så kan det stå en dyrt. Både vad gäller kostnaden för att åtgärda de skador som vattnet ställt till med men även vad gäller den energi det går åt för att rodda i allt efter skadan. 

När jag började tänka på ämnet efter att ha läst Säker Vattens pressmeddelande den 21 maj (länk här) så insåg jag ganska så snart att vi med hyffsat små medel kan undvika stora skador. Vi behöver bara bli uppmärksammade på att de faktiskt sker! Det är mitt mål med denna veckans artikel, att uppmärksamma dig som läser om att det tyvärr kan hända dig! Genom att se till att ligga steget före och göra de relativt små saker som krävs för att eventuellt kunna undvika stora skador i ditt hus och husets konstruktion så kan vi både spara pengar och energi.

35 % av alla vattenskador sker i köket

Som rubriken lyder och som vi kan läsa i Säker Vattens pressmeddelande om vattenskador så sker de flesta vattenskador i köket. Närmare bestämt 35% av alla fall sker där. OM vi följer rekommendationen att ha plastunderläggen under kyl, frys och diskmaskin så kan vi upptäcka läckaget innan skadan blir för stor. Många gör detta men tyvärr alldeles för få! Det vet jag tack vare alla de besiktningsutlåtanden som våra besiktningsmän på Independia upprättar. Ganska ofta står det att läsa att platsunderlägg saknas i köket. Och ja, jag håller med, det ser inte så “snyggt” ut när det sticker fram lite plast under vitvarorna men tro mig röta och mikrobiell påväxt i golv- och huskonstruktion ser väldigt mycket värre ut och ÄR mycket värre!

Säkra våtrum

De allra flesta är idag medvetna om att de måste finns ett godkänt tätskikt i våtrum. Där är det uppenbart att det finns vatten och att konstruktionen kan ta skada om man inte skyddar den på rätt sätt. I köket däremot tänker vi oftast inte på samma sätt. Men fundera lite över hur ofta ni kör er diskmaskin, hur ofta ni öppnar kyl och frys och hur mycket vatten ni spolar i kranen. En standard diskmaskin använder ca 10-15 liter vatten vid varje tillfälle* och en familj på 4 personer kör diskmaskinen ungefär 4-5 gånger i veckan eller mer. När värmen kommer, som nu, så blir det mer kondens i kyl och frys när vi öppnar dem ofta och visst går det ett gäng vattenballonger under sommaren, något som gör att kranen i diskhon används än mer flitigt. Ja, ni förstår vart jag vill komma. Det är MYCKET vatten i köket också! 

 

En billig försäkring

Jag tror att vi tillsammans kan enas om att plastunderlägg under kyl, frys och diskmaskin samt ordentlig rördragning till och från diskhon är en relativt billig försäkring jämfört med vad en vattenskada kan komma att kosta oss.

Så in och kolla hur det ser ut hos dig. Har du plastunderlägg?! Om inte så kan du köpa det på exempelvis, Elgiganten, ELON eller något annan butik som säljer vitvaror. 

———————

I KORTA DRAG

35 % av alla vattenskador sker i köket

Se till att ha ett plastunderlägg under vitvarorna i köket.

Avsaknad av plastunderlägg noteras i ett besiktningsutlåtande.

Frågor kring husbesiktning, energideklaration, dolda felförsäkring, fuktproblematik eller inomhusmiljö? Kontakta Raksystems Independia för hjälp!

Telefon: 031 712 98 89 | E-post: support@raksystems.se eller besök RAKSYSTEMS INDEPENIDA HÄR

Annelie Lännestad, Independia

Vi som skriver huskrönikan här på boneo har en enorm passion för allt det där osexiga med hus och byggnation. Här nördar vi ner oss i krypgrunder, tak som läcker och varför man ska kitta sina fönster. Jag som gräver i alla dessa tekniska och ofta komplicerade bitar av husägande heter Annelie Lännestad och har under mina många år som Besiktningsansvarig på Independia sett och hört alla varianter av husproblem och lösningar. Trav att jag i min egenkära uppfattning besitter ett helt bibliotek av kunskap, så vågar jag nog inte kalla mig expert här och nu. Istället tar jag hjälp av mitt stora nätverk av professionella män och kvinnor runt om i landet som kan allt om besiktningar, snickeri, bygglov, dolda fel och mycket mycket mer. Här hittar du allt som kan hjälpa dig att införliva husförsäljning och husägande, men saknas det något så vill vi gärna veta vad så att vi kan guida dig genom husets alla hörn. Maila mig gärna på annelie.lannestad@independia.se så hjälper jag till!

Frågor kring husbesiktning, energideklaration, dolda felförsäkring, fuktproblematik eller inomhusmiljö? Kontakta Raksystems Independia för hjälp!

Telefon: 031 712 98 89 | E-post: support@raksystems.se eller besök RAKSYSTEMS INDEPENIDA HÄR

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen