Sälja bostad

Att sälja sin bostad är förenat med mycket tankar. Många orosmoment och tveksamheter. Är tiden rätt? Kommer din försäljning innebära en vinst eller blir du i värsta fall tvungen att sälja med förlust? Det är ofta de ekonomiska farhågorna som gör att man tänker lite extra länge innan man beslutar sig för att sälja. Men det finns en hel del annat som du bör fundera igenom.

Några tips från oss

Din bästa vän genom försäljningen blir mäklaren, och här är tilliten den allra viktigaste förutsättningen. Den här guiden syftar till att på ett tidigt stadie vara till hjälp för dig redan inför din försäljning av hemmet. Ett hem kan vara villa, radhus och parhus. När vi skriver lägenhet menar vi bostadsrätt. Visst är det så att även parhus, radhus och vanliga hus finns i bostadsrättsform, men alla dessa olika former av boenden omfattas av ungefär samma procedur. De tips vi ger här gäller för hur det ser ut i Sverige. Vi kommer i framtiden också att vara vägledande för hur det ser ut utanför den svenska bostadsmarknaden, då flera av våra anslutna också har mäklare och mäklarkontor utanför Sverige.

För att skapa den här guiden har vi använt oss av de bästa källorna som finns tillgängliga. Därför har vi intervjuat några av de mäklare i Sverige som har bäst erfarenhet av att sälja bostäder. Hur mycket ska jag göra om, och vad kan jag tjäna på det?

I vilket skick ska du sälja?

En vanlig frågeställning är om man ska sälja sitt hem i befintligt skick eller göra större eller mindre förändringar innan man säljer? Det är en fråga man bör ställa sig själv, innan du anlitar en fotograf och förbereder för visning.

När någon vill köpa nytt vet vi, genom att granska vad personer söker på i jakten, att nyrenoverat är eftertraktat på bostadsmarknaden. Det är därför ingen ovanlig rekommendation att man helst ska sälja nyrenoverat. Här gäller det dock att tänka till. Om du gör en omfattande renovering kan insatsen du lagt ner överstiga det som förändrar priset, än om du hade sålt din lägenhet i befintligt skick. Här ska du använda mäklaren som en kunskapskälla för att säkerställa att de förändringar du gör, ger omfattande skillnader på priset du kan ta. Ibland kan det räcka med små förändringar för att du ska kunna höja priset till en nivå som ger ett bra extra klirr i plånboken vid försäljning.

En uppfräschning av slitna lister, tapetsering, måla någon eller några väggar, ta bort synliga fläckar, rusta upp dörrkarmar eller lagningar av håligheter kan ge ditt hem en ny fräsch look som trissar upp priset. Även här kan mäklaren rådgöra dig, utifrån sin erfarenhet av liknande objekt.

Val av mäklare

Om du ska kunna använda din mäklare som bollplank behöver du hitta en mäklare du trivs med och har förtroende för, och det ganska tidigt i din försäljning. En bra tjänst på Boneo.se är att du genom att begära en mäklaroffert, får tre bra mäklare som kan ditt område och har erfarenhet av att sälja det boende du vill bli av med. Ett av de viktigaste kriterierna för vilken mäklare du ska välja bör vara hur mycket erfarenhet personen har av att sälja i just ditt område.

Mäklaren ska ha kunskap om marknaden där du bor. Vilken mäklare du i slutändan väljer har betydelse för ditt försäljningsresultat. Du ska inte vänta för länge med att välja mäklare, men du ska välja med omsorg. Se till att du träffar flera kandidater, ställ rätt frågor och gärna många frågor, men glöm inte att också välja med magkänslan.

Inför försäljning

Hur och när du ska inleda själva försäljningsprocessen bör du ta beslut om i samråd med din mäklare. Naturligtvis förekommer det att det är just tid du har minst av, och då behöver en snabb process. Med vår tjänst 'På G' kan din mäklare lägga upp bilder på ditt hem för att testa marknadens respons. Här kan du samla många intresserade innan det är dags att gå in i skarpt läge. Om responsen är god kan du också sitta lite 'lugnt i båten' och slipper stress och oro inför försäljningen.

Förhandsbesikta

För dig med 'friköpt bostad' ett hus, radhus eller parhus så kommer din mäklare att be dig att beställa en förhandsbesiktning. Det är en klok investering som är väl värd kostnaden på cirka 15 000 sek. Fördelen är att de spekulanter som sedan är intresserade kommer känna sig mycket tryggare, och det blir en värdehöjare som kan ha stor betydelse för din vinst. Med förhandsbesiktning får du också en 'dolda fel-försäkring' vilket blir en trygghet även för dig. Lägg sedan till att din försäljning kommer vara smidigare med än utan en förhandsbesiktning.

Förberedelser

Innan du låter fotografera bostaden ska du säkerställa att den aldrig sett bättre ut. Om du har en budget som tillåter att du tar in en stylist så är det ett bra alternativ. Men det kan lika gärna vara så att du är fullt kapabel att själv se till att göra fint nog. Om du ändå känner att du behöver hjälp utifrån kan din mäklare alltid introducera dig för en duktig stylist med dokumenterad erfarenhet. Det som däremot inte är en valmöjlighet är att försöka sälja en lägenhet eller villa när den är helt tom. Däremot så ska inte bostaden heller vara för mycket 'du' eftersom någon annan faktiskt ska flytta in. Vackra blommor, tända ljus och neutrala dofter framför din fisketidning på vardagsrumsbordet och stark rökelse. Du bör försöka hålla dekorationen inom ramar som många kan tänkas uppskatta.

Annonsering

Din mäklare kommer att hjälpa dig att orientera dig i den del som berör marknadsföring och annonsering. Den här marknaden har hög puls och det kommer ständigt nya objekt till salu. Alla tävlar alltid om köparna. Genom att annonsera på Boneo så når du också ut på en facebooksida med lokal förankring på din ort. Din mäklare kommerockså presentera en strategi för hur ni bäst når försäljning, snabbt och till det pris du förväntar dig eller hoppas på.

Inför visning

När första visningen närmar sig Här gäller det att du ger din mäklare bra förutsättningar genom att se till att det ser ut som på de fotografier som lagts ut, och att spekulanter möts av det som förväntas, helst mer än det. Visning är alltid det avgörande momentet. Din mäklare kommer att föreslå fler visningar, och då gäller det att säkerställa att ditt objekt är lika fint och rent på varje visning. Det kan vara en god idé att bjuda spekulanter på kaffe eller kaffe och något sött. Här ska du också fråga mäklaren vad hen anser passar bäst.

Låt budgivningen börja

Det här är skarpt läge för din mäklare. Själv kan du luta dig tillbaka och låta mäklaren göra jobbet. Här brukar du inte kunna tillföra så mycket. Det låter naturligtvis enklare än vad det är att sitta lugnt i båten, men tillit är en viktig förutsättning för att du och din mäklare ska kunna ha ett bra samarbete.

Äntligen såld, bara några viktiga saker kvar

Här är mäklaren fortfarande länken mellan dig och din köpare. Kontraktsskrivningen är avgörande och den behöver innehålla alla de eventuella villkor som du och köparen kommer överens om. Vilket tillträdesdatum som gäller ska vara tydligt och överenskommet. Här bör man vara fokuserad för att snabbt hitta ett datum och ett klockslag för att skriva kontrakt. Mäklaren kommer att vara drivande i att ni träffas och själva undertecknandet ska ske på mäklarens kontor. Först när köparen betalat in en förskottsbetalning på ca 10 - 15 % och avtalet är underskrivet, är din affär i hamn. Då kan inte köparen ångra sig.

Dags att lämna över

Det som nu är kvar är att du ska överlämna nycklar, och köparen ska slutföra betalningen. Du som säljare får då resterande pengar av köpeskillingen. Den här processen sker på den aktuella banken. Även här tar din mäklare hand om allt och bokar möten med dig, köparen, banken och ser till att alla handlingar finns på plats. Din mäklare kommer även att vara behjälplig med att dubbelkolla så att allt ser rätt ut. Eventuellt ska du få ersättning för utlägg som gjorts för köparens räkning. I vissa fall även fastighetsskatt. Lycka till med din försäljning!