Sälja bostad utomlands

Fler och fler väljer att köpa lägenhet eller hus utomlands. Faktum är att det aldrig varit mer populärt än nu för svenska personer och familjer.

Du kanske är en av de som redan köpt eller kanske ärvt en bostad som du ägt i många år, som du nu funderar på att sälja. Här kommer några tips till dig som är redo att göra dig av med din bostad utomlands.

Om du funderar på att sälja din bostad utomlands så rekommenderar vi på Boneo att du i ett tidigt skede tar kontakt med en mäklare som kan vara behjälplig under hela resan. Det finns mycket som du bör tänka på både före, under och efter försäljningen. Det finns även lokala lagar och regler i de olika länderna. Därför är det viktigt att få en korrekt vägledning genom hela processen.

En enda affär men ibland flera mäklare

Exklusiva förmedlingsavtal blir vanligare och vanligare – alltså att du som säljare enbart ingår avtal med endast ett mäklarföretag som får till uppdrag att sälja bostaden. I länder som Spanien är det däremot fortfarande icke-exklusiva förmedlingsavtal som är vanligast. Detta betyder att du har din fastighet till salu hos flera olika mäklare samtidigt.

Beroende på vad du väljer så bör du träffa flera mäklare på den ort där du tänker sälja din bostad och skapa dig en egen uppfattning om vem som är bäst för dig.

Svenska mäklare = trygg försäljning

Många av de svenska mäklarföretagen har idag kontor på plats på de mer populära orterna i länder som Spanien, Italien, Portugal, Frankrike, Cypern, Turkiet och Cap Verde.

Det finns fler fördelar än språket med att välja en svensk mäklare som är etablerad där du ska sälja. Dom har oftast goda kunskaper om skatter och regler och kan lotsa dig genom en trygg försäljning. Dessutom har de redan väl etablerade samarbeten med banker och jurister på den lokala marknaden, och kan därför förmedla bra och seriösa kontakter.

Lägg sedan till att en svensk mäklare har ovärderlig kunskap om marknaden och vet hur man når intressenter till just din bostad. Lokalkännedom är också en av de viktigaste kriterier i valet av mäklare, och därför något du bör lägga stor vikt vid i valet av din.

Du hittar bostäder till salu utomlands här på Boneo under fliken boneo.se/utomlands

Skatter och regler

Det är olika lagar och regler beroende på i vilket land du säljer din fastighet. Fråga din mäklare vad som gäller för just din lägenhet eller villa och i det land du gör affären.

När du har sålt en bostad utomlands kan du bli beskattad för kapitalvinsten hemma i Sverige. Om du blir beskattad eller ej beror dels på om du är obegränsat eller begränsat skatteskyldig i Sverige, dels på bestämmelser i eventuellt skatteavtal mellan Sverige och det land i vilket du sålt din bostad.

Reglerna om uppskov med beskattningen av kapitalvinster på privatbostäder omfattar även köp och försäljning av bostäder inom europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES). EES-området består för närvarande av de 28 EU-länderna samt Island, Liechtenstein och Norge.

Samma krav och förutsättningar ska vara uppfyllda vid köp eller försäljning av bostad i utlandet som vid köp eller försäljning av bostad i Sverige. Läs mer om vad som gäller på skatteverkets hemsida.

Besiktning mer undantag än regel

Skapa en gemensam målsättning för din försäljning tillsammans med din mäklare. Bostadens läge, skick och charm är avgörande punkter för hur lyckad din försäljning kommer att bli.

Beroende på när en besiktning gjordes av din fastighet så kan det vara klokt att alltid göra en sådan innan. Det blir en trygghet för både dig och köparen. Det ger också ett seriösare intryck totalt.

Eventuellt finns det något som behöver åtgärdas och ni kan välja att lösa detta innan eller visa upp detta i era handlingar för intressenten. Det är alltid skönt att slippa problem efteråt.

Dock är det inte lika vanligt med besiktningar som hemma i Sverige. Vid vissa affärer används en besiktningsman, men det är ingen regel och sker därför inte alltid.

Första intrycket är avgörande

Ett första intryck är alltid viktigt och här kommer säkert din mäklare att ge dig de råd som är avgörande för att nå era mål med försäljningen. Eventuellt behöver någon list bytas eller en vägg målas. Du kanske behöver fixa din trädgård eller swimmingpool för att ge ett så bra intryck som möjligt både vid fotografering och visning. Om du inte är händig själv eller kan vara på plats så har din mäklare säkert lokala kontakter som kan vara behjälpliga.

Ljuset är din bästa vän vid fotograferingen

Bra bilder på bostaden är viktigt när du ska sälja. Bilderna ska förmedla en känsla, en känsla som kan vara direkt avgörande för din framtida köpare.

Helt och rent är en grundförutsättning för de flesta spekulanter, så se till att plocka undan så mycket som möjligt på köksbänkar och i badrum. Låt inte kläder ligga framme. Ställ fram lite nyplockade blommor i en vacker vas eller arrangera en skål med lokal färsk frukt.

En snygg uteplats eller balkong är alltid viktigt för den som letar bostad utomlands så här bör du lägga lite extra tid. Spola gärna av dessa ytor och lägg fram dynor till utemöblerna.

Styling är tyvärr mer ovanligt än vanligt vid bostadsaffärer utomlands. Räkna därför med att det här är något som du får göra själv, inför fotograferingen. Å andra sidan, är du duktig på styling kan ditt objekt mycket väl sticka ut bland andra.

Bra bilder är väldigt viktigt, men det är minst lika viktigt att verkligheten lever upp till bilderna. Och naturligtvis tvärtom. Bilderna ska representera ditt fina boende på ett bra sätt. Som alla vet så är det fullt möjligt att få något vackert att se mindre vackert ut på bild.

Ljuset är din bästa vän vid fotograferingen, och något du ska använda på ett smart sätt. Öppna därför upp markiser och annat som hindrar solen från att ta sig in i bostaden. Det här är också något som din mäklare kan ge dig tips på hur du gör bäst.

Visning och försäljning

Utomlands visar mäklaren bostaden för en kund i taget. Ofta har kunden rest för att hinna se ett antal bostäder under sin vistelse. Om du som säljare inte är på plats så brukar mäklaren ha en egen nyckelkopia och sköta visningarna på egen hand. Mäklaren kommer att hålla dig uppdaterad och informerad om hur visningarna går.

I Många fall hjälper mäklaren till med hela processen och har ni skrivit en fullmakt så kan din mäklare sköta om hela affären från början till slut.

Mäklaren vill oftast inte att ägaren är hemma vid visning och faktum är att det ibland kan vara en fördel att nya ägare inte får en bild av vem som bott där innan, utan att hemmet får tala för sig själv.

Länkar

Se utlandsobjekt till salu just nu på Boneo