11 tips – så skyddar du bostaden från ovälkomna gäster!
23 maj, 2021
Det finns vissa, exempelvis vänner och familj, som gärna får dyka upp oannonserat i sommar. Och så finns det vissa, som inte är lika välkomna, men som ofta tar sig in ändå när huset eller landstället stått tomt en tid – vi pratar om skadedjuren och mössen! Men hur kan man undvika denna påhälsning? Annelie Lännestad på Independia guidar oss nedan.
text nedan av Annelie Lännestad – Läs fler huskrönikor här
När katten är borta dansar råttorna på bordet. Ett “kärt” gammalt ordspråk. För en vän till mig blev det inte ett så “kärt” ordspråk då han, efter ett tags frånvaro i sommarstugan, återvände och fick sig ett välkomnande han snart skall glömma. Råttorna, eller rättare sagt mössen, dansade bokstavligen tango på köksbordet! Och inte nog med det, de hade bjudit in hela släkten. Det vi vet om möss är bland annat att de förökar sig, snabbt! Väldigt snabbt! Så ni kan ju gissa hur stor släkten var!
Jag tillhör den lilla skara som varken är speciellt rädd för möss eller tycker att de är obehagliga. Det gör inte min vän heller. Men när jag fick förklarat för mig om den armé av möss han mötte i sin sommarstuga så var det faktiskt så att såväl han som jag rynkade lite på näsan och fick en del kalla kårar längs med ryggraden.
Tyvärr är detta ett scenario som inte helt ovanligt. Vi bommar igen vårt fritidshus för säsongen för att sen återvända några månader senare. Då har mössen, som tar sig in i de minsta av springor, gått loss, flyttat in och gjort sig hemmastadda. Nu blir det en kamp, en kamp att ta tillbaka sitt hem – på ett i alla fall någorlunda schysst sätt. Möss må vara söta men de kan verkligen ställa till med stor förödelse!
Vad och hur gör man då?
Givetvis kan du ta saken i egna händer, det finns mycket som du kan göra själv. Jag skulle ändå vilja slå ett slag för att du anlitar en skadedjurstekniker i något skede. Alternativt en besiktningstekniker efter det att du fått bukt på mössen för att låta teknikern gå igenom byggnaden och byggnadskonstruktionen då det finns risk att skadedjuren ställt till med mer besvär än vad du kanske sett eller upptäckt.
Utomhus
- Börja med att täta de hål som eventuellt finns i grunden. Du kan sätta ett metallnät på håligheter och ventiler. Tänk på att maskvidden skall vara högst 5 mm.
- Plantera inte buskar och träd för nära fasaden. Inte heller klätterväxter.
- Håll gräset kortklippt runt huset.
- Låt inte bråte, ved eller andra saker ligga intill fasaden.
- Åk till fritidshuset med jämna mellanrum eller be någon i området att gå dit ibland.
- Placera soptunnor en bra bit ifrån huset.
Inomhus
- Förvara inte kläder eller andra saker i kartonger.
- Låt inte någon mat finnas kvar över vintern.
- Ställ madrasser och soffdynor på högkant.
- Se till att genomföringar, till exempel under diskbänken, är täta. Även genomföringar till elementrör.
- Ett annat hett tips – skaffa en katt! MEN och det är ett stort MEN, katten blir en familjemedlem som skall tas om hand och ges mat, vatten, värme, trygghet och kärlek HELA året! Inte bara under en period. Men det är jag säker på att ni alla tänker på.
Frågor kring husbesiktning, energideklaration, dolda felförsäkring, fuktproblematik eller inomhusmiljö? Kontakta Raksystems Independia för hjälp!
Telefon: 031 712 98 89 | E-post: support@raksystems.se eller besök RAKSYSTEMS INDEPENIDA HÄR
Annelie Lännestad, Independia
Vi som skriver huskrönikan här på boneo har en enorm passion för allt det där osexiga med hus och byggnation. Här nördar vi ner oss i krypgrunder, tak som läcker och varför man ska kitta sina fönster. Jag som gräver i alla dessa tekniska och ofta komplicerade bitar av husägande heter Annelie Lännestad och har under mina många år som Besiktningsansvarig på Independia sett och hört alla varianter av husproblem och lösningar. Trav att jag i min egenkära uppfattning besitter ett helt bibliotek av kunskap, så vågar jag nog inte kalla mig expert här och nu. Istället tar jag hjälp av mitt stora nätverk av professionella män och kvinnor runt om i landet som kan allt om besiktningar, snickeri, bygglov, dolda fel och mycket mycket mer. Här hittar du allt som kan hjälpa dig att införliva husförsäljning och husägande, men saknas det något så vill vi gärna veta vad så att vi kan guida dig genom husets alla hörn. Maila mig gärna på annelie.lannestad@independia.se så hjälper jag till!
Frågor kring husbesiktning, energideklaration, dolda felförsäkring, fuktproblematik eller inomhusmiljö? Kontakta Raksystems Independia för hjälp!
Telefon: 031 712 98 89 | E-post: support@raksystems.se eller besök RAKSYSTEMS INDEPENIDA HÄR