5 tips till dig utan fast anställning som vill köpa bostad!
16 april, 2021
Konsult? Timanställning? Vikariat? Kärt barn har många namn. Undersökning från Bluestep (2020) visar att andra anställningsformer än fast anställning blir allt vanligare. Som bostadsbolag reder vi på Boneo, tillsammans med Bluestep, denna vecka ut hur detta kan påverka möjligheterna att köpa bostad.
Text nedan av Bluestep – läs fler ekonomirelaterade artiklar här
Även om du konsultar, har en timanställning eller vikarierar med en hög lön och god betalningsförmåga så stirrar sig många banker blinda på anställningsformen. Hos en traditionell bank är tillsvidareanställning en nyckelfaktor när de beviljar bolån.
Cirka 3,9 miljoner svenskar har idag en fast anställning (SCB). Det gör tillsvidareanställningen till en av de vanligaste arbetsformerna i Sverige. Detta innebär också att majoriteten av alla svenskar inte har en fast anställning, något som kan sätta käppar i hjulet när man ska köpa bostad.
Enligt Bluestep-rapporten 2020 tror fyra av fem svenskar att andra anställningsformer än tillsvidareanställning kommer bli allt vanligare. Var tredje svensk tror dessutom att varannan person kommer jobba under andra anställningsformer i framtiden (Bluestep). Om detta skulle bli till verklighet kan det öka behovet av en bolånebank med en modern syn på anställningar.
Till exempel anser vi på Bluestep att man inte bör begränsa en persons möjligheter till att få köpa en bostad bara för att den har valt en annan väg än en tillsvidareanställning. Istället för att stirra sig blind på anställningsformen väljer vi att se till den samlade återbetalningsförmågan.
Därför vill fler arbeta under andra former än tillsvidareanställning
Bluestep-rapporten visar inte bara vad svenskar tror om framtiden, utan den vittnar även om att allt fler vill arbeta under andra anställningsformer eller starta eget. Detta grundar sig i en längtan efter större frihet i arbetslivet.
53 procent av befolkningen drömmer om mer flexibilitet och att kunna välja arbetsuppgifter och arbetsplats. Nästa lika många vill själva kunna styra över både arbetstiden och när de tar ut semester (Bluestep).
Köpa bostad utan fast anställning – går det?
Det beror lite på vilken bank du frågar. Om svenskarnas drömmar ska kunna bli till verklighet så måste banker kunna göra individuella bedömningar när de beviljar bolån. På Bluestep gör vi en noggrann helhetsbedömning av varje person, och därför kan vi hjälpa fler med bolånet.
Som specialistbank har vi sedan start jobbat mycket mer flexibelt än många av våra branschkollegor. Vi ser alltid till varje enskild persons unika situation och möjligheter. Genom att vara experter på riskbedömning har vi kunnat hjälpa tusentals människor att skaffa en bostad och den trygghet det innebär även om de har valt en annan väg i arbetslivet än en traditionell tillsvidareanställning.
5 tips till dig utan fast anställning som vill köpa bostad
1. Visa på underlag för tidigare inkomster och ta med referenser
Fråga tidigare uppdragsgivare om referenser som kan styrka ditt arbete och dina inkomster. Har du kontrakt för kommande uppdrag kan även dessa vara bra att ta med vid förhandling.
2. Låna med en medlåntagare
Kanske har din sambo eller förälder en fast anställning? Det kan öka dina chanser till att få bolånet beviljat om ni är två som står på lånet.
3. Betala av andra lån och skulder
Om du inte har en fast anställning kan det vara bra att väga upp med andra saker som banken tar i beaktande, så som andra skulder och lån. Försök betala av andra smålån och krediter så gott det går innan du ansöker.
4. Ansök om bolån hos en nischbank
Nischbanker som Bluestep specialiserar sig på bolån och har därför större möjlighet att se till varje unik situation och göra individuella bedömningar när de beviljar bolån.
5. Se över dina möjligheter till en fast anställning hos din arbetsgivare
Om du ändå önskar en fast anställning kan du prata med din arbetsgivare och utforska dina möjligheter att få en tillsvidareanställning. Förklara varför det är viktigt för dig och fråga om ni kan sätta upp en plan för din framtid i företaget.
Källor:
1. Statistiska Centralbyrån (SCB)
2. Bluestep-Rapporten (2020)
Sarmad Jawady, Bluestep Bank
OM BOLÅNEPANELEN
Bostadsaffären är för många den största affären man gör under ett liv. Ibland en affär som är med en ett helt vuxet liv. Oavsett om man köper ett boende för livet som går vidare i generationer eller är av åsikten att ombyte förnöjer och därmed byter boende emellanåt, så är bolån och bostadsekonomi alltid en central fråga för de flesta.
Vi lever i en omvärld som också är föränderlig och i en samtid där inte bara det nationella läget påverkar vår vardagsekonomi, utan där vår individuella ekonomi reagerar på olika sätt beroende på vad som händer i världen.
Bolånepanelen är ett unikt samarbete mellan bostadssajten Boneo.se och flertalet särskilt utvalda banker, där vi gemensamt försöker möta våra besökares frågor och funderingar kring bolån och bostadsekonomi.
Varje vecka uppdateras bolånepanelen med texter i aktuella ämnen skrivna av de experter vi knutit till oss i samarbetet. I nuläget skrivs bolånebloggen av privatekonomen Emma Persson, Länsförsäkringar, Henrik Boström, Head of Brand and communication på Bluestep Bank och Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB och Ingela Gabrielsson på Nordea.
Har du en fråga till våra experter – maila oss på sofia@boneo.se