Adelsgården Westby som ägts av Gustav Vasa till salu i Lidköping

4 november, 2022

Den lantliga drömmen med alla rätt, så skulle man kunna beskriva egendomen Westby som just nu saluförs av Ebad & Partners. 1800-talsfastigheten, om över 300 kvm, består av flertalet byggnader och har haft flera adliga ägare genom åren.

LÄS OCKSÅ: Lyxig Pål Ross-villa till salu vid Sätterfjärden i Stockholm

– Det är en väldigt speciell fastighet. En stor del av behållningen är den parkliknande tomten, men hela fastigheten har mycket kultur och historia kopplat till sig, säger mäklaren Pedram Ebad från fastighetsmäklarbyrån Ebad & Partners.

Hovby, där Westby är beläget, är från början en socken med anor från medeltiden. Idag kan samhället beskrivas som ett trevligt bostadsområde strax utanför Lidköpings stadskärna. Egendomen Westby utmärker sig i området på flera sätt, inte minst på grund av den allékantade infarten och den parkliknande trädgården på 20 000 kvm. Icke att förglömma är också samlingen med societeter som sägs ha spenderat tid på Westby genom åren, bland annat Gustav Vasa. På tomten finns stora gräsytor likväl som vuxna lövträd och bärbuskar. Som sig bör när det kommer till herrgårdar så återfinns även en grusad rundkörning för de nya ägarnas, eller deras besökares, bilar.

Mäklare: Pedram Ebad från Ebad & Partners / Foto: Christoffer Duff

På Westby finns totalt 4 byggnader; bostadshus, gammal magasinsbyggnad, äldre brygghus samt en uthyrd arbetarbostad. Totalt får de nya ägarna 300 kvm boyta samt 80 kvm biyta att njuta utav. Låt oss börja med att kika närmre på bostadshuset, om 9 rum, som utgörs av en representativ och en mer informell del. 

Bostadshusets huvudentré är både pampig och välkomnande, fina dubbeldörrar leder oss in i ett generöst rum med fiskbensparkett på golvet. Resterande ytor på entréplan gör inte heller någon besviken. Matsalen, vardagsrummet och allrummet ligger i fil mot söder där stora fönster bidrar till härligt ljusinsläpp. Från vardagsrummet når man den stora altanen med plats för flertalet sittgrupper. I allrummet finns en öppen spis som värmer när höst- och vintervindarna ökar i styrka. För bokmalen eller den som delvis jobbar hemifrån så erbjuder detta våningsplan även ett kombinerat bibliotek/kontor med kassaskåp. Westby bjuder även på ett generöst Kvänumkök med rostfria maskiner och bänkskivor i kalksten, en dröm för den matlagningsintresserade. Utöver huvudentrén så finns även en groventré, en perfekt avställningsplats för stövlar och jackor som behöver rinna av efter en heldag ute i det härliga landskapet.

Mäklare: Pedram Ebad från Ebad & Partners / Foto: Christoffer Duff 

Om entréplan utgörs av imponerande sociala ytor så karaktäriseras övervåningen av mer privata krypin. Förutom allrum och två klädkammare så erbjuder övervåningen tre sovrum samt ett badrum med dusch. I allrummet finns utgång till en balkong med trivsam utsikt över ägorna. Badrummet renoverades 2011. För den som önskar ytterligare kvadratmeter att inreda så finns även en vind till förfogande. Längst ned i bostadshuset finns också en källare med tvättstuga och vinkällare samt förvaringsutrymmen. 

Förutom bostadshuset så erbjuder Westby ytterligare tre byggnader. Det gamla magasinet om 135 kvadratmeter passar perfekt som festlokal medan brygghuset lämpar sig bättre som förvaring. Arbetarbostaden, om hela 140 kvadratmeter, är idag uthyrd och passar således perfekt för framtida uthyrning för extra intäkter – eller varför inte låta släkt och vänner på besök bo här.

Mäklare: Pedram Ebad från Ebad & Partners / Foto: Christoffer Duff 

Kan den sagolika och historiska egendomen Westby vara objektet som förverkligar din dröm om livet på landet? Kontakta ansvarig mäklare Pedram Ebad på Ebad & Partners för mer information samt för att boka visning.

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen