Tips till dig som snart ska ta första klivet in på bostadsmarknaden!
14 december, 2020
Bolånepanelen skrivs av fyra experter på bostads- och privatekonomi. Den här veckan skriver Ingela Gabrielsson från Nordea om förstagångsköparen och den allra första egna bostaden.
Text nedan av Ingela Gabrielsson
Det är nog svårt att hitta en mer spännande och utmanande situation än att ge sig ut på bostadsmarknaden för att köpa sin första egna bostad. Det är definitivt en stor och viktig affär, och just därför är det smart om du förbereder dig extra väl redan innan du börjar gå på visningar. Du kan göra en hel del som gör dig bättre rustad för att hitta rätt bostad för just dig och din ekonomi.
En het bostadsmarknad
Bostadsmarknaden är het och coronapandemin verkar hittills inte ha satt den i gungning. Nordeas senaste boendebarometer visar att hushållen andas optimism och tror på stigande priser och låga räntor. Och det ser ut att stämma väl överens med verkligheten. Det är något att ha i åtanke när du nu ska börja söka efter en bostad. Var beredd på att priserna kan segla iväg, och då gäller det att hålla huvudet kallt och inte ryckas med alltför långt i en budgivning.
Dina förberedelser
Börja med att ansöka om ett lånelöfte hos din bank så att du vet hur mycket du kan låna. Du kan ofta ansöka om lånelöfte direkt i din mobilbank, och då vet du din maxgräns. Nästa steg blir att gå igenom din ekonomi som den ser ut just nu. Vad tål den i form av ökade boendekostnader, och vad av din nuvarande konsumtion är du beredd att avstå ifrån? Det handlar helt enkelt om dina dagliga vanor och utgifter.
Medan du letar bostad – månadsspara så mycket du kan till kontantinsatsen och andra utgifter i samband med köp och flytt. När du tar ett bolån kan du låna upp till 85 % av bostadens värde. Resterande 15 % är din kontantinsats som ska du betala med dina egna pengar. Det är också mycket viktigt att du, utöver kontantinsatsen har en buffert, alltså en reserv för oväntade utgifter, för de kommer garanterat att dyka upp! Om du bor kvar hemma har du goda chanser att kunna spara en del. Kanske har dina föräldrar eller far- och morföräldrar också kunnat spara åt dig, det är i så fall till stor hjälp.
Gå på många visningar och leta i fler områden än du först tänkt för att ha råd. Områden som inte är de mest eftertraktade och dyraste idag kan vara stekheta imorgon. Räkna med att göra avkall på en del av dina drömmar och prioritera att få in en fot på bostadsmarknaden. Sikta på en boendeekonomi som du kan leva med utan ekonomisk stress.
När det är dags för budgivning – sätt ett tak för hur långt du vill gå. Och som sagt, håll huvudet kallt, det finns mer än en drömlägenhet därute.
Lycka till med ditt bostadsköp!
Ingela Gabrielsson, Nordea
Jag är privatekonom på Nordea och har varit det sedan år 2000. I mitt arbete gör jag dagliga analyser av privatekonomiska nyheter och ger privatekonomiska råd. Som jurist i botten kombinerar jag ekonomiska och juridiska aspekter av de svenska hushållens ekonomi. Jag är särskilt aktiv i boendefrågor och bostadspolitik, exempelvis frågor kopplat till unga, nya regler som påverkar hushållsekonomin och de flytthinder som finns.
Jag kommer ge min syn på hur din privatekonomi kan påverkas av det som händer i samhället och tips och råd om hur du får en bättre privatekonomi. Att ha en god privatekonomi öppnar dörrar för en mängd möjligheter i livet och det är något jag vill bidra till.
OM BOLÅNEPANELEN
Bostadsaffären är för många den största affären man gör under ett liv. Ibland en affär som är med en ett helt vuxet liv. Oavsett om man köper ett boende för livet som går vidare i generationer eller är av åsikten att ombyte förnöjer och därmed byter boende emellanåt, så är bolån och bostadsekonomi alltid en central fråga för de flesta.
Vi lever i en omvärld som också är föränderlig och i en samtid där inte bara det nationella läget påverkar vår vardagsekonomi, utan där vår individuella ekonomi reagerar på olika sätt beroende på vad som händer i världen.
Bolånepanelen är ett unikt samarbete mellan bostadssajten Boneo.se och flertalet särskilt utvalda banker, där vi gemensamt försöker möta våra besökares frågor och funderingar kring bolån och bostadsekonomi.
Varje vecka uppdateras bolånepanelen med texter i aktuella ämnen skrivna av de experter vi knutit till oss i samarbetet. I nuläget skrivs bolånebloggen av privatekonomen Emma Persson, Länsförsäkringar, Henrik Boström, Head of Brand and communication på Bluestep Bank och Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB och Ingela Gabrielsson på Nordea.
Har du en fråga till våra experter – maila oss på alexander.erwik@boneo.se