Annons

Trend & Design

Dags att byta ut din kaffe mot en grön smoothie?

I samarbete med Wellme

Varje vecka tipsar Josefin Lindroth om hälsosam plantbaserad mat. Den här veckan bjuds det på en grön kick och ett helt nytt recept - exklusivt för Boneos besökare. 

Alla bilder är tagna av Katriina Mäkinen 

Ingen har nog missat trenden att dricka och äta grönt. Att dricka gröna smoothies, juicer och hälso-shots och att äta krispiga gröna sallader i alla dess former. En stark trend inför nästa år är Food Wrapped in Food, att vi fortsätter att linda in vår mat i just mat, gärna grönsaker. Genom att använda exempelvis kål och salladsblad istället för bröd gör du både ett bra hälsoval och samtidigt behöver minimalt med förpackning. Jag har tidigare delat med mig av flera Veganska recept innehållandes Food Wrapping, både en Kale Wrap med vitkål och en Wholegrain Wrap med fullkornsbröd. Vi lever i en tid där synen av en grön smoothie i handen blir allt vanligare på stan. Men varför denna gröna hälsohype?

Svaret på denna fråga kan du hitta i befintliga vetenskapliga belägg. Från min sista tid i skolbänken när jag studerade en vidareutbildning inom nutrition och folkhälsa minns jag tydligt två slutsatser jag tog med mig kring området hälsa kopplat till mat: ”Omega 3” och ”Green Leafie Vegetables” – med andra ord vikten av att få i sig den essentiella fettsyran omega 3 och gröna blad i sin vardagliga kost!

När det kommer till det sistnämnda kan många uppleva att äta mycket gröna blad underlättas just i form utav en smoothie. Att fylla tallriken dagligen med en variation av mindre gröna blad i dess rena form är en mycket bra vana. Men att kunna mixa grönkål utan att tillaga den passar perfekt nedmixad i en smoothie tillsammans med andra plantbaserade godsaker. Grönkål är en stor snackis inom hälsovärlden och genom att finfördela den så upplever många det lättare att äta sina gröna blad och det underlättar för kroppen att ta upp all näring. Mums så gott att vid tillfälle äta grönkål som Kale Chips men fibrerna kan få en del magar att dansa i otakt och därmed inte passa i den dagliga kosten. 

Rätt pH-värde ger dig balans

Många pratar om vikten av att ha rätt pH-värde i kroppen och att det vi äter påverkar hela vår hälsostatus! För att hålla en god balans i kroppen kan man säga att vi bör äta ungefär 75% oraffinerad mat ifrån växtriket, så kallad basbildande mat med pH-värde kring 8. Alla frukter, grönsaker, bär, alger och örter har en basbildande effekt på vår kropp - gröna bladgrönsaker och citron är särskilt positiva! Motsatsen kan kallas för syrabildande mat med pH-värde runt 5, där raffinerad mat såsom hel- och halvfabrikat inkluderas. Även charkprodukter, mejerier och gluten sägs kunna verka negativt på vårt pH-värde. 

Fokusera på att äta naturliga råvaror av hög kvalitet, mycket grönt och färgrik regnbågsmat så är du snabbt i rätt led! En hjälp att få i sig just mycket grönt kan vara en plantbaserad grön smoothie. Handen på hjärtat så dricker majoriteten av oss mer än en kaffe per dag. Så varför inte prova att byta ut en kaffepaus mot en grön basbildande smoothie?

Mer Klorofyll på flaska är svår att få!

Är du ute efter en basbildande och clean smoothie så delar jag med mig av hela receptet nedan av min favorit Green Glowy Me! Denna rena smoothie dricker jag gärna dagligen då den har en perfekt komposition utifrån ett hälsoperspektiv, med mängder utav grönt i sig.

Spenat är väldigt rikt på näring och innehåller viktiga vitaminer och mineraler såsom vitamin A, C, B6, folsyra, K, Kalium, Magnesium och Selen. Utöver detta finns det intressanta vetenskapliga belägg för att spenat innehåller ett ämne thylakoider som kan främja viktminskning genom att frigöra viktiga hormoner som kan ge lägre blodsocker, minska ångest och sug efter hunger och samtidigt öka känslan av tillfredsställelse! Hur fantastiskt låter inte det?

Kungen (eller drottningen) av bladgrönsaker

Många kallar grönkål för kungen av bladgrönsaker. Kan naturligtvis också vara en drottning. Utöver många vitala näringsämnen innehåller grönkål även höga halter utav så kallade fytonutrienter som sägs besitta cancerhämmande effekter. Lägg till alla egenskaper från äpple i säsong, fina fetter och E-vitamin ifrån avokado och alla hälsoaspekter från citron, ingefära och spirulina som du kan läsa mer om i min förra artikel så förstår du varför jag anser att Green Glowy Me Smoothie är optimal, och därav fick bli namnet på mitt Instagramkonto där du kan följa med mig bakom kulisserna! 

Clean Grön Smoothie - Green Glowy Me

Vegansk och naturligt fri från gluten

2 dl fryst grönkål 

2 dl fryst spenat 

1/2 färsk avokado 

1/2 skalad citron

1 färsk äpple  

3 cm färsk ingefära 

1/2 tsk spirulinapulver 

5 dl vatten 

Ljusa upp hösten med en Grön Energi-Kick!

Exklusivt för er läsare kommer jag att dela med mig av ett helt nytt recept som jag kallar för Bright Me Up. En perfekt grön energikick att ljusa upp hösten med och för dig som är nybörjare med gröna smoothies. Fräsch och fruktig i smaken av mango (rik på A-vitamin), apelsin (C-vitamin-Kick!), spenat (gröna blad rikligt med antioxidanten E-vitamin), vetegräs (hela 70% energigivande och basbildande klorofyll) och ingefära (inflammationsdämpande effekter) och risdryck (100% plantbaserad dryck). 

Fruktig Grön Smoothie – Bright Me Up

Vegansk och naturligt fri från gluten

2 dl fryst spenat 

2 dl fryst mango 

1 skalad apelsin

3 cm färsk ingefära 

1/2 tsk vetegräspulver 

5 dl risdryck

Josefin Lindroth, VD på WELLME. HEALTHY FOOD & LIFESTYLE, josefin@wellme.se 

Följ Wellme på instagram för fler nyttiga tips

Minst

Störst

Billigast

Dyrast

Annons