Dags att flytta? – så rensar du bland både känslor och saker!

11 november, 2021

Att dra igång projektet att rensa och organisera i sitt hem kan kännas övermäktigt, inte minst bland de saker som av olika skäl har ett sentimentalt värde. Trots att det kan kännas jobbigt så kan det ibland behövas ändå, inte minst vid en flytt. Men hur kommer man igång och hur ska man tänka? I veckans Bolånepanel delar Claudia Wörmann på SBAB med sig av sina bästa knep. 

Text nedan av Claudia Wörmann – läs fler ekonomirelaterade artiklar här

Ja det kan vi nog prata om, och om annat som hör en flytt till. Vi har nyligen flyttat nämligen. Vi bodde ganska länge i vårt radhus. Minnen av tappade tänder, tonårsrevolter och härliga middagar fanns där i huset. Men det gick bra att skilja på dåtid och nutid och framtid. Jag menar det var inte så vemodigt som jag hade trott. Men jobbigt på ett helt annat sätt.

Känner du igen dig?

Två av tre barn har haft eget hushåll och kommit hem igen, för att flytta ut igen, komma hem, flytta ut och så vidare. Nu i deras respektive nya lite finare hem platsar inte allt som tidigare var OK. Under uppbyggnadsfasen av ett första hem finns en högre toleransnivå för kvalitet (eller bristen av det kanske) kan man säga. Vi hanterade i själva verket fem personers prylar och fyra personers hushållstjofräs. Jag är i allra högsta grad medskyldig. Långt inne i förrådet hittade vi kartongen med min gamla farmors väggur som aldrig hängt uppe på någon av våra väggar, någonsin. Men ändå, ett minne av farmor, med nyckel till urtavlan och med krusiduller av guld och allt det där. Farmor liksom. Den fick åka till en auktionsfirma. Någon annan kommer att ha glädje av den. Farmor är borta sedan länge och jag kan inte hitta en tillräckligt bra anledning att behålla den. För att fortsätta ha den invirad i en handduk i en kartong i ett nytt förråd håller inte.

Lär dig skilja på sentimentalt och materiellt värde

Många gånger, tror jag, blandar vi ihop minnen och sentimentalitet med det materiella. Minnena av farmor förändras inte av att någon nu faktiskt har glädje av hennes väggur. Och minnena falnar inte snabbare bara för att vi inte längre äger radhuset. Foton och brev däremot, från levande och döda dom behåller jag.

Tror faktiskt att vissa avstår från att flytta för att de har för många saker. Och om man inte rensar själv överlåter man åt någon annan att göra jobbet. Skämskudde! Om inte annat kan det vara en drivkraft för att rensa ut på egen hand. Så att man slipper visa allt jox man har för någon annan.

Frågan att ställa sig

Saker man fått och ärvt av bortgångna kan vara svåra att säga adjö till. Ställ dig frågan- har du använt det och kommer du att använda det? Om inte, överväg att låta någon annan få njuta av det du har, till exempel ett guldfärgat väggur. Ge bort eller sälj det. Ta en sak i taget, du behöver inte ta alla beslut om allt på en och samma gång, och nej man behöver inte göra som Anna med flera och sälja varenda pinal.

Skänk bort

Idag finns det sidor för det mesta på nätet, bortskänkes, säljes, gåvor till behövande och för det man tror är av lite värde finns det auktionsfirmor om man vill. Ja, dt tar lite tid. Det känns gott i hjärtat för den som, liksom jag, inte gillar att kasta fungerande saker. Som egentligen inte gjort något annat ”fel” än att inte längre passa in.

Gallra hårt. Sen kan du gå igenom sakerna en gång till och gallra igen. Ja det är helt based on a true story!

Lycka till! Claudia

Claudia Wörmann, SBAB

“Lång erfarenhet av bostadsmarknaden bland annat som analysansvarig på Mäklarsamfundet och som analyschef på Svensk Nyproduktion. Idag arbetar jag som boendeekonom på SBAB. Jag pratar med media och diskuterar gärna bostadsmarknaden ur ett mänskligt perspektiv. Hur påverkas vi , både positivt och negativt, av bostadsmarknaden som den ser ut idag. Vad kan göras för att förbättra den. Jag försöker skriva och prata på ett begripligt sätt så att den som inte är så van vid ekonomisk information kan hänga med”.

OM BOLÅNEPANELEN

Bostadsaffären är för många den största affären man gör under ett liv. Ibland en affär som är med en ett helt vuxet liv. Oavsett om man köper ett boende för livet som går vidare i generationer eller är av åsikten att ombyte förnöjer och därmed byter boende emellanåt, så är bolån och bostadsekonomi alltid en central fråga för de flesta.

Vi lever i en omvärld som också är föränderlig och i en samtid där inte bara det nationella läget påverkar vår vardagsekonomi, utan där vår individuella ekonomi reagerar på olika sätt beroende på vad som händer i världen.

Bolånepanelen är ett unikt samarbete mellan bostadssajten Boneo.se och flertalet särskilt utvalda banker, där vi gemensamt försöker möta våra besökares frågor och funderingar kring bolån och bostadsekonomi.

Varje vecka uppdateras bolånepanelen med texter i aktuella ämnen skrivna av de experter vi knutit till oss i samarbetet. I nuläget skrivs bolånebloggen av privatekonomen Emma Persson, Länsförsäkringar och Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Har du en fråga till våra experter – maila oss på sofia@boneo.se

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen