Annons

Trend & Design

Få en mer hållbar höst med plantbaserad mat!

Plantbaserad mat låter kanske svårt. Myterna kring vegansk mat är dessutom många. Vi låter hälsoentreprenören Josefin Lindroth från Wellme bena ut ett och annat. Dessutom får du flera härliga recept på mat som ger dig en mer hållbar tillvaro i höst och vinter.

Av: Josefin Lindroth, VD på Wellme, healthy food & lifestyle

Följ @wellmehf / @greenglowyme

Fotograf: Katriina Mäkinen

Att äta mer plantbaserat är bra både för din hälsa och vår miljö är många överens om. Men när det kommer till att själv laga mat ifrån växtriket stöter en del på problem eller upplever brist på inspiration. En enkel lösning är då att vända sig till vegetabiliska helfabrikat eller snabbmat som inte är bra alternativ för din hälsa, oavsett om den hårt processade maten har naturligt ursprung eller inte. Att termer som 100% plantbased, vegan och naturligt innehåll har ökat kan vi se både gällande mat och inom området skönhet. Men vad innebär dessa begrepp egentligen? Vi börjar med att bena ut ett och annat.

Vad är vad?

Att vara vegan är en fråga om livsstil, där du gör ett medvetet val att helt utesluta animaliska produkter och processer som har involverat djurhantering. Du väljer att äta enbart plantbaserad mat och intresset för växtbaserat sträcker sig många gånger även till val av skönhetsartiklar, kläder, skor, väskor och accessoarer. En vegansk livsstil kan idag skapa både intresse eller diskussion, ses som en statussymbol eller en form av politisk aktion i vissa sammanhang.

En vegetarian äter inte heller animaliskt men begreppet syftar oftast till dina matpreferenser snarare än din livsstil, och det kan finnas en del variationer.

Lakto-Ovo-Vegetarianer har basen i växtriket men inkluderar mejerier, såsom ost och mjölk, samt äggprodukter.

En Pesceterian, även kallad ”Stockholmsvegetarian”, lägger till fisk och skaldjur till sin i övrigt vegetariska kosthållning.

Stigande efterfrågan på plantbaserad mat

Den stigande efterfrågan på plantbaserad mat går hand-i-hand med den ökade medvetenheten kring området hälsa i stort, tillsammans med det globala uppvaknandet kring både miljö och hållbarhet. Allt ifrån val av råvaror, hantering, tillagning, transporter, förpackningar och återvinning har stor betydelse idag - där dagens konsumenter ställer krav på att få insyn bakom kulisserna! Att som företag vara transparent och kunna erbjuda denna typ av information, med kontroll i alla led, är av stor betydelse. Denna medvetenhet är helt klart här för att stanna då ingen längre kan ducka för våra gemensamma avtryck på vår planet.

Honung eller inte honung

För den som erbjuder veganska rätter och produkter krävs stor kunskap genom hela produktionskedjan. Du måste kunna välja helt plantbaserad smaksättning och inte missa någon ingrediens i exempelvis buljongen eller att gelatin har animaliskt ursprung. Råvaror som honung kan en vegetarian tycka är okej att ringla på maten men inte en vegan då det är en produkt som kommer ifrån djurriket. Detta tillsammans med kunskap kring näringslära och förmågan att sätta ihop fullvärdiga veganska rätter. Men arbetar du med rena råvaror och står för hela produktionen själv är det inga problem att ha kontroll över att det verkligen är helt igenom veganska produkter du säljer.

Med inspiration från länder där man lever längst

Mitt i Östermalms Saluhall i Stockholm ligger wellme där vi erbjuder hälsosam mat det verkligen finns en tanke bakom. Hela menyn har vi satt ihop ur ett hälsoperspektiv, med optimalt näringsinnehåll baserat på rena råvaror med funktionella egenskaper. Vi väljer gärna ekologiskt och premierar lokala samarbeten. Framför allt, tillverkar vi all vår mat direkt på plats vilket möjliggör både full kontroll och att kunder kan specialbeställa om de har särskilda önskemål. Vi har fått inspiration från maten kring Medelhavet och andra delar av världen med vetenskapliga belägg för att ha de friskaste människorna som lever längst, även kallad de Blå Zonerna.

Wellme = Hälsocatering

Vi har sedan start erbjudit vegetariska, veganska, glutenfria och laktosfria alternativ i vårt sortiment och har det senaste året märkt en kraftig ökning av efterfrågan på den typen av mat. Särskilt veganskt och vid större beställningar av vår nyttiga catering, som vi kallar för Hälsocatering. Oavsett om kunden vill ha lunch till kontoret, mötesmat, pressfrukost, snittar till ett kvällsevent eller dopfika så vågar jag säga att våra veganska alternativ, Vegan Me, alltid ingår. Jag har pratat med både privat- och företagskunder som valt att erbjuda veganskt rakt igenom, med samma rätt till hela sällskapet istället för flertal specialbeställda matlådor med olika matpreferenser och allergier. I dagsläget består hela 70% av Wellmes basutbud av veganska produkter gällande våra sallader, wraps, chiapuddingar, smoothies, hälso-shots och mixar med superfoods.

Trenden för hållbarhet märker vi även av när det kommer till intresset för våra förpackningar och arbetet med att motverka matsvinn. Vi följer utvecklingen av nya förpackningar och dess möjlighet till återvinning för att hitta de bästa alternativen för tillfället som belastar miljön så lite som möjligt. Till våra supersallader använder vi komposterbara matlådor av bagasse, en naturlig biprodukt från sockerproduktion som är biologiskt nedbrytbara och kan med fördel återvinnas i kompost eller brännbart. Våra plastförpackningar, såsom locken och muggarna, är gjorda av återvunnen PET-plast och kan återvinnas som plast och cirkulera många gånger för ett cirkulärt kretslopp. Vi arbetar aktivt för att rädda mat och använder oss utav tjänsten Karma där du för en symbolisk summa kan du köpa vår mat med kort eller utgånget datum, eller så skänker vi överbliven mat till närliggande härbärge.

Jag uppmanar dig att välja dina råvaror med omsorg och våga vara en medveten konsument genom att föra en dialog kring innehåll och hantering. Att äta varierat och välja mer växtbaserad kost i din vardag gör gott för både din kropp och vår planet, men kom ihåg att detta gäller mat tillagad på rena råvaror. Så våga testa recepten nedan eller kom förbi och plocka upp en sallad eller wrap för ja, vi gör dem helt själva på plats i Östermalmshallen. Helt enligt recepten nedan, apropå transparens!

Recept - Maträtter by wellme

Vegan Me Salad

Vegansk och naturligt fri från gluten

Först: Grunda med en riklig bädd av gröna blad

  • Tillsätt 1 rågad dl med kokt Quinoa, gärna tricolore (en näringstät, proteinrik, naturligt glutenfri ört)
  • Minst 100 g av din Egenmarinerade Oumph (se recept nedan).
  • Vi har valt detta välsmakande sojaprotein, garanterat GMO-fri, för dess fullvärdiga proteininnehåll men kan bytas ut till annat växtbaserat alternativ.
  • Toppa med My Hummus (se recept nedan)
  • Del av avokado med 1 drag av chiliflakes
  • Blancherad Broccoli (se recept nedan)
  • Cocktailtomat
  • Picklad Morot (se recept nedan)

Vegan Me to Grill

Önskar du maten varm?

  • Trä på egenmarinerad Oumph på spett tillsammans med exempelvis paprika i olika färger och värm i ugnen eller vänd på grillen eller i stekpannan.
  • Avnjut tillsammans med My Hummus, Quinoa och övriga gröna tillbehör i vår sallad!

Vegan Me Wholegrain Wrap

Vegansk

Först: Lägg ut ett runt wrapbröd rikt på fullkorn

  • Placera alla ingredienser i mitten, i linje med övre kanten, och lämna en del tom längst ned för uppvikning av brödet
  • Grunda med en riklig bädd av gröna blad
  • Tillsätt 1 rågad dl kokt Quinoa, gärna tricolore (en näringstät, proteinrik, naturligt glutenfri ört)
  • Minst 100 g av din Egenmarinerade Oumph (se recept nedan).
  • Toppa med 2 drag av My Hummus (se recept nedan)
  • Del av avokado
  • Några skivor Picklad Morot (se recept nedan)
  • Vik upp nedre delen av brödet, följt av vänster sida och därefter höger och lämna den övre delen öppen

Vegan Me Kale Wrap

Vegansk och naturligt fri från gluten

Först: Lägg ut ett stort blad av krispig vitkål

  • Placera alla ingredienser i mitten
  • Grunda med en riklig bädd av gröna blad
  • Tillsätt 1 rågad dl med kokt Quinoa, gärna tricolore (en näringstät, proteinrik, naturligt glutenfri ört)
  • Minst 100 g av din Egenmarinerade Oumph (se recept nedan).
  • Toppa med 2 drag av My Hummus (se recept nedan)
  • Del av avokado
  • Några skivor Picklad Morot (se recept nedan)
  • Toppa med ett till blad av vitkål och för att sluta wrapen

Recept - Oumph, Hummus, Blancherad broccoli och picklad morot

Egenmarinerad Oumph

Massera samtliga ingredienser väl och låt stå för att smakerna ska sättas:

  • 1 paket naturell Oumph (Vi har valt detta välsmakande sojaprotein, garanterat GMO-fri, för dess fullvärdiga proteininnehåll men kan bytas ut till annat växtbaserat alternativ. · 2 msk Chipotle
  • 2 msk Paprikapulver
  • 2 msk Spiskummin
  • 2 msk Curry
  • 2 dl Extra Virgin Olivolja
  • 1 tsk Havssalt

My Hummus

Mixa alla ingredienser och späda med ca 3 dl vatten, allt efter önskad konsistens:

Stor sats

  • 2 x 800g Burkar Kikärtor
  • 1,5 dl Tahini
  • 1,2 dl Citronjuice
  • Ca 6 st Vitlöksklyftor
  • 1,5 msk Spiskummin
  • 1 tsk Havssalt
  • 2,5 dl Extra Virgin Olivolja

Blancherad Broccoli

  • Dela upp ett färskt broccolihuvud i mindre fina delar och häll över kokande vatten.
  • Låt dra i 2-3 minuter, för att sedan hälla iskallt vatten på.

Resultatet blir krispigt och välsmakande och lättare för kroppen att ta upp alla näringsämnen.

Picklad Morot

  • Skala morötter och skär genom att använda mandolin (inställd på 2:an och glöm inte att använda plastdistansen på slutet så att du inte skär dig!) eller tex osthyvel
  • Fyll en burk med skuren morot & häll i 1/3 Äppelcidervinäger, 1 del med vegansk sötning och resterande med vatten.
  • Blanda väl och låt stå kallt för att picklas väl.

Lycka till!

Tips: Personal healthy shopping

Som en förlängd arm till vår mat erbjuder vi även väl utvalda kosttillskott där vi precis har lanserat våra helt egna produkter i namnet Maxetto. Allt är svensktillverkat av rena råvaror för att kunna garantera allra högsta kvalitet med full insyn genom hela produktionskedjan. I vår portfölj kommer vi ha ett fåtal väl utvalda produkter vi själva ser ett stort behov utav. Först ut var vårt Magnesium och D3 i ren kokosolja i två styrkor i enlighet med gällande rekommendationer, en för sommarhalvåret och en för vintern.

Vår bästsäljare Magnesium Pure & Gentle har en rakt igenom vegansk formula. Vi har valt den bästa formen av det livsviktiga mineralet, Magnesium Bisglycinate, som är lättast för kroppen att ta upp. Den formen av Magnesium som har allra högst biotillgänglighet! Behöver du hjälp att välja vilken mat och produkter som passar just dig och din livsstil, så kan du boka en Personal Healthy Shopping hos oss där jag vägleder dig med individuella kostråd på plats. Kontakta mig gärna på josefin@wellme.se

Foto: Josefin Lindroth/wellme

Minst

Störst

Billigast

Dyrast

Annons