Få koll direkt – vad kostar sommarhuset varje vecka?
8 juni, 2021
Det är många som letar efter landställe och skaffar sig ett sommarhus just nu! Bland alla drömmar om framtida bad och ljumma kvällar vid hav eller i skog så är det dock lätt att glömma bort att det egna stället fortsätter att kosta efter själva köpet! Tråkigt? JA, viktigt att tänka på för att få koll på ekonomin? Också JA! Denna vecka delar Emma Persson på Länsförsäkringar med sig av lite tips på hur man kan tänka samt en enkel tabell att följa!
Text nedan av Emma Persson – läs fler ekonomirelaterade artiklar här
Jag fattar att fritidshusdrömmen för de flesta handlar om att få tillgång till ett mysigt miljöombyte och en varm altan att sätta barfötterna på till sommarfrukosten. Gott så. Men nu är ju mitt jobb att vara den här lite jobbiga, rationella ekonomen som utöver allt det där härliga också vill få dig att minnas de kanske lite tråkigare delarna av sommarhusägandet. Till exempel den del som handlar om vikten av att göra en kostnadskalkyl för köpet och ägandet.
Att äga ett fritidshus innebär ju nämligen betydligt fler utgifter än bara räntekostnader för lånet och amorteringar. Det man också måste ha med i beräkningen är driftskostnaden, där poster som fastighetsavgift, el, försäkring och uppvärmning ingår, men man får heller inte glömma underhåll och reparationer. Kostnader som förstås påverkas mycket av vilket skick huset är i idag.
I ett försök att konkretisera det hela har jag utgått från två exempelhus, ett billigare och ett lite dyrare sommarhus och räknat ut vistelsekostnaden. Det innebär att jag brutit ner vad det kostar per vecka du kan vistas i ditt sommarhus. På så sätt kan det bli lättare att jämföra med andra semesteralternativ som utlandssemestrar eller vad du nu föredrar.
I mina exempel har jag tagit med driftskostnaden och en exempelkostnad för renovering och underhåll. Det du själv måste göra är en uppskattning av vad det faktiskt kommer att kosta utifrån skicket på huset. Titta på taket, fasaden, dränering och värmesystem – hur snart behöver något göras här? Har huset egen brunn och avlopp som behöver tömmas och underhållas? Finns det öppen spis med skorsten som behöver provtryckas och sotas? Det är också viktigt att vara ärlig mot dig själv med hur mycket du tycker om att fixa och renovera, eller i annat fall hur mycket hjälp du har råd att ta in. Här är ett exempel på vad det kostar, per vecka, för ett sommarbonat torp med lite lägre standard om du vistas där fyra veckor per år:
Och här är ett exempel på vad det kostar för ett hus med högre standard där du kan vistas sju veckor per år:
Ett sätt att finansiera stugan kan vara att hyra ut huset när du själv inte är där. För hyresintäkten kan du göra ett schablonavdrag på 40 000 kr och ett avdrag som är 20 procent av den totala hyresintäkten. Om du ska få med dig dina barn är säkert bra internetuppkoppling ett måste, så glöm inte det i kalkylen. Resekostnader är också sådant som tillkommer. Så, nu har jag varit den tråkiga ekonomen för en stund… Jag hoppas att du hittar ett fint sommarhus som ryms i din kalkyl och där du kommer att trivas!
Lycka till med stugdrömmen!
Emma Persson, Länsförsäkringar
I mitt arbete som privatekonom ger jag tips och råd som förhoppningsvis kan hjälpa fler att skapa sig en ekonomisk trygghet. Det är ofta komplexa frågor och många små och stora ekonomiska beslut som ska fattas, samtidigt som livet pågår och man för det mesta är upptagen med annat. Jag hoppas kunna bidra med lite vägledning och inspiration till hur du kan bygga just din ekonomiska trygghet, vare sig det handlar om att starta ett månadssparande på några hundralappar eller att köpa eller sälja en bostad. ‘
Jag har arbetat länge inom bank och försäkring med dessa frågor och tycker att det är det roligaste som finns. Pengar och ekonomi är involverade i de flesta av våra stora livshändelser, så man skulle ju kunna säga att det jag jobbar med handlar just om det – livet!
OM BOLÅNEPANELEN
Bostadsaffären är för många den största affären man gör under ett liv. Ibland en affär som är med en ett helt vuxet liv. Oavsett om man köper ett boende för livet som går vidare i generationer eller är av åsikten att ombyte förnöjer och därmed byter boende emellanåt, så är bolån och bostadsekonomi alltid en central fråga för de flesta.
Vi lever i en omvärld som också är föränderlig och i en samtid där inte bara det nationella läget påverkar vår vardagsekonomi, utan där vår individuella ekonomi reagerar på olika sätt beroende på vad som händer i världen.
Bolånepanelen är ett unikt samarbete mellan bostadssajten Boneo.se och flertalet särskilt utvalda banker, där vi gemensamt försöker möta våra besökares frågor och funderingar kring bolån och bostadsekonomi.
Varje vecka uppdateras bolånepanelen med texter i aktuella ämnen skrivna av de experter vi knutit till oss i samarbetet. I nuläget skrivs bolånebloggen av privatekonomen Emma Persson, Länsförsäkringar, Henrik Boström, Head of Brand and communication på Bluestep Bank och Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.
Har du en fråga till våra experter – maila oss på sofia@boneo.se