Annons

Trend & Design

Halloween: Sex bilder som får oss att känna att vi dekorerat för lite...

Det var irländska immigranter i USA som startade halloween-firandet, redan på 1800-talet. Ursprungligen handlade högtiden om att tända eld på rovor för att på så sätt hålla onda andar borta. Här i Sverige, och i de flesta andra länder är den moderna tolkningen av högtiden snarare att framkalla så mycket jävelskap som möjligt, genom att vi klär ut oss till diverse figurer och varelser som skrämmer slag på folk i största allmänhet. Det kan tyckas lite paradoxalt, med hänsyn till högtidens ursprung.

Från början var det inte heller just pumpan som användes vid eldarna, men de rovor som irländarna var vana att bränna fanns inte i samma utsträckning i USA. Så valet föll på den höstfärgade pumpan. Nu är karvad pumpa med ljus det enklaste greppet för att skapa halloween-känsla. Och det går åt en del pumpor. Bara Liseberg i Göteborg allena konsumerar 30 000 pumpor varje år. Vi kan bara anta att det går åt en hel del pumpor globalt för att fira halloween, gissningsvis astronomiska nivåer. 

Här i Sverige så dekorerar vi med försiktighet. Men det gäller ju å andra sidan alla högtider vi firar. Dekorationsmässigt gör svensken det alltid med en viss reservation. Vi har en bit kvar till det amerikanska svulstiga halloween-firandet, och en del tycker säkert att det är lika bra. Vill du däremot ta ut svängarna bjuder vi på lite inspiration från instagram i ämnet. En merpart kommer från just USA, inte helt otippat. 

Trevlig helg! Bu!

av: Alexander Erwik, alexander.erwik@boneo.se 

www.instagram.com/amano.jun

Här behöver du ha både tålamod och vara hyfsat stadig på handen. Det vill säga du är inte den som nöjer sig med att karva ut en klassisk skräckfigur med ögon, näsa och mun. Kanske inte den mest hållbara dekorationen i relation till den tid man lägger ner. 

🎃北山通のハロウィン👻 🎃Halloween of Kitayama street👻 今日はハロウィンですね。各地のハロウィンを紹介します。北山通のハロウィンです。 It is Halloween today. I introduce the Halloween in each area. It is in Kitayama Street. 名画陶板の庭 / 京都市左京区下鴨半木 Garden of masterpiece ceramic board / Nakaragi, Shimogamo, Sakyō-ku, Kyoto, Japan Photo on 14.Oct.2019 #ジャックオーランタン #妖怪 #幽霊 #北山通 #名画陶板の庭 #京都 #ハロウィン #ハロウィンデコレーション #年中行事 #パンプキン #halloween #JackoLantern #monster #phantom #spector #zonbie #disguise #ghost #ghosts #halloweendecoration #illumination #yearlyevent #pumpkin #pumpkinlamp #pumpkinlantern #whm_life #Kyoto #japan #photographylovers #photooftheday

A post shared by 祭り広場 京都🇯🇵JAPAN Festival Plaza🗾 (@amano.jun) on Nov 1, 2019 at 2:12am PDT

www.instagram.com/shira_shares

Det behöver inte vara läskigt dekorerat. Det kan också vara snyggt. Ett instagramfilter på det - voila! Följarna blir oranga av avund. 

www.instagram.com/graceinthisspace

Ett typiskt amerikansk hem under halloween. Hela hösten får flytta in. 

www.instagram.com/elensham 

Med reservation för att de flesta av oss i Sverige inte har en sån här trappa, det är ett betydligt vanligare sätt att bygga hem på i USA och England. Men har du en sån trappa så är det här ett oerhört vackert sätt att dekorera på. 

www.instagram.com/monika.marky

Tomater funkar ju också, rent färgmässigt. Om du noterat det så är några tomater lite skrumpna, det gör de bara mer skrämmande. Så istället för att slänga tomaterna du glömt längst bak i kylen får du här användning för dem. 

www.instagram.com/Hunkerhome

I ett annars ljust och fräscht hem kan några pumpor, lite spindelnät och klistermärken ovanför spisen göra stor skillnad. 

Happy Halloween 🎃👻 (📷:@modernglamhome)

A post shared by Hunker (@hunkerhome) on Oct 31, 2019 at 6:33pm PDT

Minst

Störst

Billigast

Dyrast

Våra inspiratörer

Lulu Carter

Lulu Carter

Inredning

Alexander Erwik

Alexander Erwik

Trender & Design

Maria Celin

Maria Celin

Återbruk

Andreas Sabelhierta

Andreas Sabelhierta

Renovering

Annons