Intervju: Svenska entreprenören som gör succé med sina prints på nätet

12 februari, 2020

Ibland känner känner hon sig ‘hemskt amerikaniserad’. Men att Karin Rosenquist-Schager har en stor kärlek till Sverige, och Stockholm framför allt, är tydligt i hennes entreprenörsskap. Idag driver hon företaget Love,sthlm som fokuserar på kvalitativa printprodukter. Många av dem med svensk anknytning. Hennes bas är Chicago men många av kunderna är svenskar. Bland annat har företaget tagit fram ett populärt fika-kit som vi tävlar ut till en lycklig vinnare. Du hittar tävlingen efter intervjun med Karin. 

Foto: Privata

Du driver Love, STHLM, vad var din tanke med företaget när du startade det? 
Jag startade Love, STHLM för att göra något kreativt av min hemlängtan. Jag har bott i USA i nästan tjugo år och har ALLTID längtat hem. Min tanke med Love, STHLM var att nå ut till andra svenskar som bor utomlands, som uppskattar en enkel skandinavisk stil med svensk inriktning. Sedan har det visat sig att jag har mycket kunder i Sverige också, vilket såklart är jätteroligt.

 

Du bor just nu i Chicago. Hur hamnade du där?
Jag har bott på många ställen i USA; Los Angeles, San Diego, Honolulu, bland annat, men min man kommer från Chicago. När vi fick våra tvillingar bestämde vi oss för att flytta närmre hans familj. Vi är båda egna företagare och det nödvändigt att ha nära till familj för livet att gå runt, kanske framförallt i USA. Men jag är väldigt glad att vi flyttade hit; det är så mycket närmre Sverige både geografiskt men också kulturellt.

Hur mycket vet man om Sverige där borta? Vad brukar folk känna till? 
Jag tycker det beror på mycket var i USA man befinner sig. I Kalifornien och Hawaii känner jag att det mer var det ytliga och stereotypa om Sverige; att alla är blonda, långa och blåögda, medan här i Chicago så vet man mer om själva landet; om politiken, samhället och andra saker. Det har nog att göra med att det finns en större svensk etablering och många fler svenskättlingar här.

Hur skulle du säga att ditt liv förändrats av flytten? 
Oj. Jag flyttade från Sverige när jag var 22 så jag har ju levt hela mitt vuxna liv i USA. Jag tror jag är en mer öppen och nyfiken person nu än när jag flyttade och kanske än jag hade varit om jag inte flyttat. Det vanliga jag tror händer när man bor utomlands så länge är att man hamnar i ett slags Ingemansland. Jag har en fot i varje land, när jag är hemma kan jag känna mig hemskt amerikaniserad, och under mina 20 år här så har jag alltid varit lite annorlunda och jag har svårt att släppa min svenskhet; jag tänker på ett svenskt sätt och har svenska värderingar. Det blir kulturkrockar åt båda hållen, men jag har varit noga med att aldrig släppa mina värderingar, var jag än är.

Nu tävlar vi ut ett fika-kit från er. Fika som uttryck fick ju ett uppsving med låten ’Swedish fika’ – har du märkt någon positiv försäljningsutveckling tack vare låten? 
Nej, jag har nog faktiskt aldrig hört den låten. De flesta av mina kunder här i USA är svenskar eller svenskättlingar, som redan vet vad Fika är, eller som bara älskar konceptet.

Du har ju valt namnet Love, STHLM på ditt företag. Varför var det så viktigt att få med Stockholm i namnet? 
För att Stockholm är mitt hem, både i min barndom och förhoppningsvis i min framtid. Jag satte ett komma emellan; Love, STHLM, alltså kärlek från Stockholm, med STHLM som en avsändare.

Det finns inga planer på att göra prints som ‘Känn ingen sorg för mig Göteborg’ eller ‘Solen skiner alltid i Karlstad’? 
Jag har en produkt som är fokuserad på västkusten (min dalahästkarta) men försöker också vara mer generell. Men jag tar gärna specialbeställningar och vem vet vad som kommer härnäst!

Hur kommer du oftast på dina idéer? 
Jag designar produkter som jag själv vill ha i mitt hem men jag får också väldigt mycket idéer och förslag av kunder, vilket jag tycker är jättekul. Många av de förslagen har jag tagit till mig och utvecklat till produkter. Men det är också väldigt viktigt för mig att kunna stå bakom min design till 100% och inte bara göra något “för att”.

Vilka saker i tillvaron inspirerar dig i ditt skapande?
Det kan vara allt från minnen från min barndom eller händelser från en sommarsemester hemma. Min produktserie “Sommartid by Love, STHLM:” är inspirerad av den svenska sommaren och dess färger. Men också “typiska” svenska saker, som tex Fika som håller på att bli större i USA.

Vad skulle du säga är det bästa med ditt jobb? 
Att nå ut till den svenska communityn här i USA och att träffa så mycket andra svenskar både här i Chicago och på västkusten har varit ovärdeligt. Det har fått mig att känna mig mycket närmre hemma och har skapat en ovärderlig gemenskap med andra svenskar i USA, där man liksom mer eller mindre har samma historia.
Men det bästa är nog att det för mig så mycket närmre hem – att ha en närvaro i Stockholm och Sverige medan jag bor här i USA, och att ha något att bygga vidare på när jag äntligen flyttar hem igen.

 När man läser din biografi på hemsidan så låter det som att du trivs bättre med att driva Love, STHLM än att jobba som grafisk designer på en större tidning, som du en gång gjorde. Vilka är de största skillnaderna mellan det jobbet och att driva eget? 
Att frilansa som designer och driva eget företag ger ju en enorm frihet och skapar oändliga möjligheter. Jag kan ju i princip göra precis vad jag vill, både med min tid men också med framtiden. Ta mitt företag dit jag vill. Däremot kan jag sakna den rörelse och energi som finns på en redaktion, och jag saknar definitivt att ha kollegor. Numera är mina två hundar Sally och Emma mina enda kollegor, och där får jag inte så mycket feedback som jag hade önskat. (De gillar såklart allt jag gör…)

På hemsidan tycker jag också att man nästan kan läsa mellan raderna att du är en minimalistisk person. Vilka saker skulle du ändå inte klara dig utan? 
Jag har flyttat väldigt mycket i mitt liv och därför skalat av mycket av mina tillhörigheter, så det stämmer nog att jag är en minimalistisk person. Men tre saker som är ett måste för att jag skall vara lycklig är; minst en hund, gärna två, en stor uppsättning böcker och mina konst- och designredskap; min dator, pennor, bläck och massor av papper.

Du är från Ekerö ursprungligen. Vad var det bästa med att växa upp där? 
Ekerö var fantastiskt att växa upp på. Ganska lantligt, men ändå så nära stan. Nära till natur och vatten överallt. När man själv växte upp där kanske man inte riktigt uppskattade det men många av mina barndomskompisar har flyttat tillbaka till Ekerö för att deras barn skall få växa upp där och det tycker jag är ett bra betyg. Många av mina vänner från min uppväxt är fortfarande mina bästa vänner, även efter 20 år utomlands. När vi flyttar tillbaka så är Ekerö definitivt ett av alternativen av ställen att bo på.

Vilken är den största skillnaden mellan Chicago och Ekerö? 
Vi bor i en förort norr om Chicago och det är nog faktiskt ganska likt Ekerö; nära till vattnet (Lake Michigan) och en del natur. Om man jämför med de andra stora städerna jag bott i; LA, San Diego och Honolulu, så är Chicago mycket mer likt Stockholm, men ändå så otroligt mycket större.

Slutligen – vilket print kommer vi aldrig få se på Love, STHLM? 
Man ska aldrig säga aldrig, men den amerikanska flaggan kommer nog inte dyka upp någon gång snart.

Intervju av: Alexander Erwik, alexander.erwik@boneo.se

Tävla om fika-kit från Love.sthlm

Svara på frågan: När blev ordet fika på riktigt en del av det svenska språket? 

Maila rätt svar till alexander.erwik@boneo.se senast måndagen den 17 februari.

En vinnare plockar hem: 2 muggar + termos + bricka, totalt värde 1200 sek.

Läs mer om Love.sthlm här

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen