Annons

Trend & Design

Köpa och renovera fritidshus: Hur svårt kan det vara?

De kommande veckorna kommer Andreas Sabelhierta berätta om en del annat man bör tänka på vid köp av ett fritidshus. Annat än de praktiska saker man ska titta efter vid köp av en fritidshusfastighet. Som teknisk beskrivning, energiförbrukning, juridiska saker eller om fastighetens besiktning och skick, vattenkvalitet och annat.

Detta och nästa inlägg kommer skildra andra aspekter, som kanske inte alltid är så självklara. Mjuka värden som känns väldigt självklara, när man väl får det förklarat. Som den hemmafixare han är så leder denna berättelse oss genom den väg, dit han och hans familj lever ut sin vildaste renoveringsdröm. In till deras fritidshus, de utmaningar de tagit sig an och vilket glädjande resultat de efter mycket hårt arbete och engagemang nu kan njuta av i sitt fantastiska sekelsskiftes-fritidshus i vackra Roslagen. 

Läs också; Passionerad hemmafixare med kärlek till återanvändning av virke

Text nedan av: Andreas Sabelhierta

Hur svårt kan det vara?

Mitt motto, eller ett av dem är. ”hur svårt kan det vara”. För så är det.  Det jag verkligen vill framhäva är att det är rent ut sagt hälsosamt att väcka den där kreativa människan inom sig. Sunt för hjärnan att fokusera kring kreativa saker. Måla om den där stolen eller bygga ut det för trånga huset. Det minskar stress och dessutom är det ofta fysiskt krävande. Så man får nyttig träning på samma gång. Man blir naturligtvis stolt av att känna, se och visa resultatet också. Det lovar jag. Det är i alla fall jag. Inte fasiken trodde jag att jag var så händig som jag faktiskt var.

Varför?

Varför håller jag på som jag gör då? Ja det kan man undra. Jag har tillsamman med min vackra, underbara och roliga sambo, de senaste 2,5 åren levt i en limbo bestående av heltidsarbete i veckorna och byggrenovering i vårt sekelskifteshus-landställe på helgerna. Det som förvånar mig är att jag inte en enda dag tyckt att det är trist, för jobbigt eller galet. Jo, nu ljög jag lite. Galet har jag tänkt ofta och många gånger. Men inte tillräckligt galet för att inte vilja berätta om det för er läsare. Så än en gång. Varmt välkomna till min renoverings och fixarhörna här på Boneo.se

Hur gör man och vad behöver man?

Först och främst behöver man skapa en plats i sina sinnen för att börja. Såhär inför Jul kanske det inte är lämpligt att börja stöka i sitt hem för mycket. Risken är att det är en del julstök i vanlig storhelgsanda. Vad det däremot kan vara god tid för, att med lite ledighet, lugn och ro, börja forska i var man skulle vilja skaffa sig en plats där man kan förverkliga sina renoveringsdrömmar. Här på Boneo.se finns det en hel del torp och hus man kan locka sina sinnen med. Då såklart ett härligt sommartorp i lagom storlek och i ett lämpligt läge. Om man frågar mig så ska det naturligtvis finnas saker att göra på huset.  Väljer man ett färdigrenoverat hus finns det givetvis annat man kan göra. Exempelvis bygga grillplats, uterum, altan eller precis det man drömt eller fantiserat om. Det är en fantastisk lyxig verklighet man kan skapa själv. Utan att det behöver kosta en förmögenhet. Det är bara fantasin som sätter era gränser.

Läget är viktigt, men långt från viktigast

Man kanske också har en föreställning om att det ska vara ett fritidshus beläget vid havet eller vid någon vacker sjö. Kanske i skogen eller ett hus omgiven av fält och ängar. Dessa ting brukar spela roll men mitt råd är att följa sitt hjärta. Gå på flera visningar och känn in den känsla ni får när ni är där, på plats. Den överträffar alltid den bild man får av att titta på annons bilder. Det är viktigt att det känns rätt. Det kommer bli en plats ni investerar mycket känslor, engagemang och kärlek i. Det är svårt att göra, om ni köpt ett fritidshus som kändes fel från början.

Är vi redo?

Det är naturligtvis en väldigt viktig fråga. Mycket beror såklart på prislappen. Att köpa och äga ett hus innebär extra kostnader. Räkna på kostnader och ta hjälp av någon ni känner som har ett fritidshus. Be denne berätta om rutiner och praktiska saker.  Eller prata med er bank, som kan hjälpa er budgetera. Försök även tänka realistiskt. Att det kommer fungera för er i ert övriga livspussel.

Nästa vecka kommer jag berätta om var man bör köpa sitt fritidshus. Varför tid är viktig när man är där. Om kaffekoppar och citronfjärilar och verkligen sätta spiken i hur det är att ha ett eget fritidshus.

Vi ses snart! // Andreas Sabelhierta

Minst

Störst

Billigast

Dyrast

Våra inspiratörer

Lulu Carter

Lulu Carter

Inredning

Alexander Erwik

Alexander Erwik

Trender & Design

Maria Celin

Maria Celin

Återbruk

Andreas Sabelhierta

Andreas Sabelhierta

Renovering

Annons