Mäklarna: så höga blir bostadspriserna i sommar!
4 juli, 2021
Mäklarna i SBAB’s senare mäklarbarometer har sagt sitt om prisutvecklingen för bostäder i Stockholm, Göteborg och Malmö de kommande månaderna. Sommarens prognos? Hög aktivitet med sommarsvalka på sina håll! Claudia Wörmann på SBAB hjälper oss att tolka statistiken nedan.
Text nedan av Claudia Wörmann – läs fler ekonomirelaterade artiklar här
I SBAB:s mäklarbarometer bedöms tredje kvartalet (juli, augusti och september) kännetecknas av ganska hög aktivitet med lite sommarsvalka på sina håll.
Prognos för utbud och efterfrågan tredje kvartalet 2021:
Aktiviteten brukar gå ned under sommaren, vilket inte är så konstigt. Många har annat att göra än att sälja och köpa bostad. Den här sommaren kan bli annorlunda, när fler människor stannar hemma på semestern kan det leda till att bostadsmarknaden inte riktigt stannar av som annars.
Som säljare kanske man resonerar att bostaden kan ligga kvar ute till salu när man ändå är kvar hemma.
Som köpare kan man kombinera hemestern med att gå på visning. Sen ska man komma ihåg att de allra flesta flyttar när något sker i privatlivet och det går inte fullt ut att tajma med om det är sommar eller ej.
Det som stökar till det lite i tredje kvartalet är att det innefattar juli och augusti som präglas av lägre aktivitet än övriga månader, och september då bostadsmarknaden brukar varva upp igen. Det kan vara bra att ha i åtanke när man tolkar siffrorna för just tredje kvartalet.
Under senaste året har fastighetsmäklarna gjort prognosen i Mäklarbarometern att småhuspriserna kommer stiga mer än bostadsrättspriserna, vilket också stämt väl överens med det faktiska utfallet. Tendensen med en starkare utveckling för småhus jämfört med för bostadsrätter fortsätter under tredje kvartalet, om än inte lika tydligt som i prognosen för andra kvartalet. Malmö utgör ett undantag, där det istället är bostadsrätterna som bedöms stiga mer än villorna.
Under pandemin har vi sett kraftigt stigande priser på framför allt större bostäder. När många kommer att återgå till mer normala mönster under hösten, med fler dagar på kontoret och sannolikt färre timmar hemma, ska det bli intressant att se hur marknaden reagerar. Framtiden lär utvisa om det först och främst är en coronaeffekt eller om det finns flera förklaringar till den kraftiga efterfrågan på större bostäder. Det kan möjligen finnas demografiska förklaringar, som att gruppen 90-talister är många och att de letar större bostäder i samband med att många bildar familj. Om man tittar på nyproduktionen så har många projekt varit inriktade på små bostadsrätter, varför det kan ha byggts upp en obalans mellan utbud och efterfrågan på större bostäder under en lång tid.
Så här bedömer fastighetsmäklarna prisutvecklingen tredje kvartalet 2021:
Text ovan av Claudia Wörmann – läs fler ekonomirelaterade artiklar här
Claudia Wörmann, SBAB
“Lång erfarenhet av bostadsmarknaden bland annat som analysansvarig på Mäklarsamfundet och som analyschef på Svensk Nyproduktion. Idag arbetar jag som boendeekonom på SBAB. Jag pratar med media och diskuterar gärna bostadsmarknaden ur ett mänskligt perspektiv. Hur påverkas vi , både positivt och negativt, av bostadsmarknaden som den ser ut idag. Vad kan göras för att förbättra den. Jag försöker skriva och prata på ett begripligt sätt så att den som inte är så van vid ekonomisk information kan hänga med”.
OM BOLÅNEPANELEN
Bostadsaffären är för många den största affären man gör under ett liv. Ibland en affär som är med en ett helt vuxet liv. Oavsett om man köper ett boende för livet som går vidare i generationer eller är av åsikten att ombyte förnöjer och därmed byter boende emellanåt, så är bolån och bostadsekonomi alltid en central fråga för de flesta.
Vi lever i en omvärld som också är föränderlig och i en samtid där inte bara det nationella läget påverkar vår vardagsekonomi, utan där vår individuella ekonomi reagerar på olika sätt beroende på vad som händer i världen.
Bolånepanelen är ett unikt samarbete mellan bostadssajten Boneo.se och flertalet särskilt utvalda banker, där vi gemensamt försöker möta våra besökares frågor och funderingar kring bolån och bostadsekonomi.
Varje vecka uppdateras bolånepanelen med texter i aktuella ämnen skrivna av de experter vi knutit till oss i samarbetet. I nuläget skrivs bolånebloggen av privatekonomen Emma Persson, Länsförsäkringar, Henrik Boström, Head of Brand and communication på Bluestep Bank och Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB och Ingela Gabrielsson på Nordea.
Har du en fråga till våra experter – maila oss på sofia@boneo.se