Naturhusvillan, ett världsunikt boende, i Sverige

31 oktober, 2019

Naturhusvillan är ett boende som bäst, och mest rättvist, beskrivs med superlativ. När den väl står klar i Sikhall, Brålanda (den är just nu under uppbyggnad) så blir Naturhusvillan ett världsunikt boende. Ett modernt samtida hem.

Naturhusvillan är inte bara unik för Vänersborgs kommun, eller för Sverige, utan unik för hela världen. Här tror vi därför att klimataktivisten Greta Thunberg skulle trivas som fisken i vatten. Det är inte bara det att huset ligger mitt i naturen, det är också ett klimatsmart hem med eget system för värme, el, vatten och näringsåtervinning. Ett boende som samarbetar med naturen;

– Det egna ekosystemet gör att man tar vara på både vattnet och energin, t.ex. får växter och grönsaker i växthuset automatisk bevattning. Huset blir därför självförsörjande, som en liten bondgård, kan man säga, berättar Anders Solvarm, som är VD på Naturhusvillan.

ERA.SIKHALL.FINAL (1) from Sofia Arvidsson on Vimeo.

Anders är i grunden ingenjör och en av de som skapat Naturhusvillan. Nu är grunden lagd och i slutet av veckan reses själva ramen för huset;

– Då blir det mer att se och man kan tydligare presentera hur huset gestaltar sig, fortsätter Anders Solvarm.

Sedan ritningarna på huset lades ut på ERA´s hemsida för drygt två dagar sedan har telefonen börjat ringa oftare hos Anders Solvarm. Än så länge är huset bara uppe som en kommande försäljning men det har räckt för att dra till sig uppmärksamhet;

– Många är nyfikna och har många frågor, säger Anders Solvarm till Boneo.se

Det kanske är löftet om längre sommar som fungerar som lockrop för potentiella köpare. Naturhusvillan är ett utmärkt hus för den som tycker det är trist att slå igen en koloniträdgård när frosten och kylan kommer. Här kan du istället få en riktigt lång sommar och skörda frukten av den längre, rent bokstavligen, med egna odlingar av frukt, blommor och grönsaker i växtdelen av huset.

Bostaden är också ett lågenergihus med integrerade solceller, värmeåtervinnings-system, pellets och braskamin som eldstad. Både fasad och tak består också av integrerade solceller. Det egna systemet i huset för värme gör därför detta till en billigare bostad att sköta;

– Fördelen med att ha ett eget system är att man har mer kontroll över sin energiförsörjning. Det blir både tryggare och billigare. Men komforten är ändå hög, till en billigare peng. Dessutom skapar eldstaden hög trivsel för den som bor där, fortsätter Anders Solvarm.

Frågan om insyn känns relevant att ifrågasätta. Men huset är byggt på en skogsbergshöjd och själva bostadsdelen har utsikt mot Vänern. Om det byggs hus på närliggande tomter så är det ändå växthusdelen av huset som eventuellt syns mot grannarna.

Den som köper Naturhusvillan får dessutom en tillhörande tomt på 1 388 m². Själva bostadsytan är 124 m² fördelat på 4 rum och kök med loftvåning.

Ska du bo här så ska du som sagt gilla att ha skogen som närmaste granne. Boendet står bokstavligen i naturen. Man kan bara föreställa sig den höga mysfaktorn vid en riktigt regnig natt. Eller magin när den första snön faller.

Just vädret är också i symbios med huset. Förutom att solen håller det igång energimässigt. Huset är också byggt så att regnet sköljer av utsidan. Att fasaden består av glas är också något som gör huset hållbart, glas åldras naturligtvis inte på samma sätt som t.ex. trä eller tegelsten.

Men Naturhusvillan är inte så ensligt benägen som man kan tro, även om det troligtvis är just att man lever väldigt privat här som säkert lockar en del av spekulanterna. Boendet har trots allt närhet till Vänerns vackra sandstrand vid Sikhall, som är en populär badstrand med egen restaurang och camping 18 minuter med bil från Vänersborg. Gissningsvis finns det där, under sommartid, mer än tillräckligt av liv och rörelse att önska.

Läs mer om Naturhusvillan på ERA´s hemsida

Reporter: Alexander Erwik, alexander.erwik@boneo.se

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen