Annons

Trend & Design

Renoveringsinspiration: Rum för alla

Familjer kräver ett visst mått av sängplatser. När hemmafixaren Andreas Sabelhierta och flickvännen Åsa köpte torpet utanför Stockholm så fanns det inte riktigt utrymme för barnens rum. Barn precis som vuxna har också ett behov av att då och då vara ifred från resten av familjen. Genom att bygga snygga sovskåp löste Andreas och flickvännen Åsa det problemet. 

Text nedan av: Andreas Sabelhierta

Har man många gäster eller en stor familj behövs självklart sovplatser. Dessutom är det skönt att kunna erbjuda en plats där ens barn eller gäst kan få känna sig lite i fred. Så gick tankarna när skisserna till plats och sänglösningar kom till.

På husvisningen möttes vi vid sista trappsteget uppe på övervåningen av ett ca 25-30kvm rum med skorstensstock. På vardera sida av rummet fanns två sovrum. En isolerad övervåning med till hälften nedfallna masonitskivor. De bruna plankorna som höll isoleringen på plats mot vind och snedtak hade glipor och många år bakom sig. Det vittnade om att just denna del ej renoverats eller kanske ej ens färdigställts vid byggnationen någon gång i slutet av 1800-talet. Masonitskivorna var sparsamt ditspikade i efterhand. I övrigt var detta ett kalt rum.

Jädra anamma

Med viss vördnad kände jag på brädorna. De hade ändå spikats dit någon gång innan mina föräldrar föddes. Vi tittade på varandra och tänkte nog samma sak. Ska vi verkligen lägga ett bud på det här huset? Det är väldigt mycket jobb innan man kan vistas här bekvämt. Men så såg jag den där "jädra anamma" blicken i Åsa. Den som betyder att det redan är beslutat. Med en försiktig suck följt av ett jahapp, bekräftade jag att jag förstått vad detta skulle betyda. Resten är historia. En slitsam men glad sådan vill jag tillägga.

Dåtid

Så här såg övre våningen ut. Just i detta rum har jag nu tagit bort allt invändig och gammalt materiel, skrapat, slipat, rengjort och målat golvet. Lagt ny puts på skorstensstocken. Tapetserat och fäst takspont. Nästa steg i planeringen är att ta bort tak och isolera upp till nock. Men det blir i framtiden.

För att få till 2 härliga sängplatser så har jag platsbyggt två fina sängskåp.

Till detta behövdes:

45x45 regel, råspont, lister, gammal fin läkt från vedboden, gersåg, fogsvans, skruvdragare, tumstock, träskruv och grabbers, lackfärg, dyckertspik.

Jag började med att måtta och bygga 4 st stommar som jag ställde på plats och fäste i vägg. Det var enklare att bygga stommarna på vår plana altan utomhus och med lite våld fick jag upp dem i trappen. Det var precis att det gick. 

Färgval och oslipade brädor

Jag placerade en plywoodskiva på konstruktionen som skruvades fast ordentligt. Det gjorde hela konstruktionen väldigt stabil. Sandwicheffekt kallas det visst. Sedan sågade jag råspont efter taklutningen som fästes i regelkonstruktionen med skruv. Jag är inget "fan" av krusiduller och krimskrams. Jag vill ha raka linjer och enkla konstruktioner. Brädorna får gärna vara lite riviga och oslipade för att få det där grova utseendet. Det tilltalar mig. Det materialvalet följer även upp andra delar i husets olika rum. Frågar man mig så blir det väldigt snyggt när man målar på grova, riviga brädor. Ljuset faller snyggt på det.

 

Sedan måttades lister som spikades dit med dyckertspik längs tak och golv. De båda sovbåsen målades 3 ggr med vit halvmatt lackfärg. Ingångshålen ramades in med spillvirke som till sist målades med en skön grånyans som mötte upp delar av färgvalen i resterande delar av huset.

Dubbel kreativitet satte prägel

Åsa som också driver inredningsföretaget @ljuvarum hade köpt ett par fantastiskt fina fönsterluckor som monterades med ett par gångjärn på varje sida. Sängskåpen var roliga och relativt enkla att bygga. Utan att ha bråttom tog de en helg att bygga och ytterligare en helg för målning. Virket köpte jag på Bauhaus.

För stora och små

Jag blev väldigt nöjd med resultatet och det är mysigt att krypa in och bara läsa en stund i eller ta en obligatorisk"powernap". Tänk om man hade haft något liknande när man själv var barn. Vilken häftig koja man hade bott i. Kanske har ni byggt liknande lösningar hos er, som ni är nöjda med.  På bild nedan finns även sängskåp nr 2 som byggdes på samma sätt.

Sov Sött

Foto bild 1: Fotograf Josefin Widell Hultgren

1) 

2) 

Minst

Störst

Billigast

Dyrast

Annons