Annons

Trend & Design

Så överlever dina utomhusväxter svensk vinter!

Vi säger att du hör till den skara människor som klarat den viktiga plant-pet-relationship-kursen (filmreferens 28 days med Sandra Bullock) och kanske har du därför fått en särdeles djup relation till dina växter. När både hunden och partnern faktiskt är kvar i ditt liv så blir det ju fel rent psykologiskt att plötsligt låta plantan du vattnade så med omsorg helt glömmas bort.

Du kanske till och med hör till dem så värderar växter högre än människor. Det är din absoluta rätt. Varför du älskar växter eller vad du har för relation till dem är inte så viktigt. Desto viktigare är det att du inte plötsligt kommer hem en dag och möts av en balkong eller uteplats som i det närmaste mer liknar djurkyrkogården. Hösten och vintern kommer varje år i Sverige, men lika förvånade blir vi alla varje gång. Vi kan väl enas om att det alltid kommer för fort. Därför är det lätt att vara oförberedd. Lika lätt hänt som det är att ge sig ut i en tunn vårjacka när första snön plötsligt kommer, är det att glömma bort de gröna vännerna i krukor på balkongen eller uteplatsen. Det kan bli en tråkig läxa. Många av dem är nämligen inte heller så förtjusta i den traditionsenliga mörka och kalla perioden i våra skandinaviska liv.

I storstäder bor människor inte alltid så stort. En levande balkong får det att kännas närmare till naturen och under de varma perioderna blir det också en förlängd version av ett hem. Vi sitter gärna mycket och länge utomhus när vädret tillåter. Det är däremot inte alltid det finns utrymme att förvara växterna inomhus när det blir kallare. Det är inte heller alltid det som växterna behöver. Kanske skulle du tycka att det vore skönt om någon annan skötte växterna? Vore det därför inte väldigt praktiskt om man kunde skicka iväg sina balkongvänner på någon sorts semester?

Nu råkar det vara så att det är precis vad man kan göra. Det finns nämligen växthotell och för att beskriva det på ett sätt som alla förstår så är det trivsamma miljöer där växterna också sköts om. Lite som på ett vanligt hotell för människor. Dock utan betalkanaler och dåligt pulverkaffe ska sägas. Det är vetenskapligt bevisat att det kan vara bra att prata med växter, Än så länge är det ingen vetenskap som indikerat att växter behöver Bachelor Sverige för sin överlevnad. En liten parantes bara. Kaffe däremot, under vissa reglerade former, har nämligen visat sig ha positiva effekter.

Det som är vackrast på uteplatsen är ibland det som sämst klarar vinter. En del växter överlever det inte alls. Vanliga balkongväxter som olivträd, citrus och palmer är helt enkelt inte menade för vårt varierande klimat. I alla fall inte året om. Om vi svenskar lätt kan få en höstdepression så är det inget mot det mörker som en kaktus i fel klimat känner av.

Till dig som hör till dem som är rädda om krukvännerna utomhus men inte själv vet hur du får dem att överleva höst och vinter, tipsar vi därför om växthotell på flera platser i Sverige. Så att du med gröna fingrar inte behöver börja om från början när våren kommer.


Tiits trädgård Stockholm >>

Hôtel Flora i Fältöversten, Stockholm >>

Hotell Dahlia, Göteborg >>

Lilla Toscana, Vellinge >>
 

Har du fler tips på växthotell i Sverige? Maila oss på alexander.erwik@boneo.se så fyller vi gärna på vår lista här.

Video: Minns du planta - husdjur - pojkvän i 28 days? Här är annars en påminnelse.

Minst

Störst

Billigast

Dyrast

Våra inspiratörer

Lulu Carter

Lulu Carter

Inredning

Alexander Erwik

Alexander Erwik

Trender & Design

Maria Celin

Maria Celin

Återbruk

Andreas Sabelhierta

Andreas Sabelhierta

Renovering

Annons