Så kan du förbereda dig ekonomiskt inför visningen

18 augusti, 2020

Bolånepanelen skrivs av fyra experter på bostads- och privatekonomi. Denna vecka tipsar Ingela Gabrielsson på Nordea om hur du förbereder dig bäst inför höstens visningar i jakten på dina drömmars bostad. 

 

Text nedan av: Ingela Gabrielsson

Sommarvädret ångar på som om ingenting har hänt, men faktum är att i alla fall ett av höstens tidiga tecken redan är här. Jag tänker på ”stora visningshelgen”. Om du går i bostadstankar, hur påverkas du av det? Blir du stressad eller nyfiken? Blir den en knuff framåt för att ta tag i din bostadssituation?

Det är oavsett motiv en hel del att tänka på när man ska gå på bostadsvisning. Det är både roligt, spännande och nervöst. Men här gäller det att hålla huvudet kallt så att du verkligen hittar det som passar just dig bäst. Och du både kan och bör göra en del förberedelser innan du startar din visningsrunda. Fundera också över vad som är viktigast: är det läget, planlösningen eller priset? När vi ställde frågan på Twitter så vann läget som det viktigaste faktorn. Men till slut är det nog ändå priset och din ekonomi som avgör.

Här kommer mina bästa tips:

• Be om ett lånelöfte hos din bank så att du vet hur mycket du kan låna. Du kan ansöka direkt i mobilbanken.

• Gör en realistisk genomgång över din nuvarande ekonomi för att se vad den faktiskt skulle tåla i form av ökade boendekostnader. Vad av din konsumtion är du beredd att avstå ifrån?

• Gå på många visningar. Riktigt många.

• Läget är jätteviktigt – men testa att tänka nytt i alla fall och leta i ett större geografiskt område. Områden som inte är stekheta idag, kan vara glödheta på marknaden redan imorgon. Våga vara först!

• Räkna inte med att göra klipp på bostadsmarknaden. Du ska först och främst ha en bra bostad med en boendeekonomi du kan leva med utan ekonomisk stress.

• Ingen bostad är perfekt, och det finns fler än en som är bra. Se förbi styling och blomsterarrangemang på själva visningen. Hur passar din stil in?

• Kommer du till budgivning, bestäm din egen gräns för vad du är beredd att betala och håll fast vid den.

• Medan du letar och går på visningar- fyll på din buffert.

Lycka till med dina bostadsaffärer!

Ingela Gabrielsson, Nordea

Jag är privatekonom på Nordea och har varit det sedan år 2000. I mitt arbete gör jag dagliga analyser av privatekonomiska nyheter och ger privatekonomiska råd. Som jurist i botten kombinerar jag ekonomiska och juridiska aspekter av de svenska hushållens ekonomi. Jag är särskilt aktiv i boendefrågor och bostadspolitik, exempelvis frågor kopplat till unga, nya regler som påverkar hushållsekonomin och de flytthinder som finns.

Jag kommer ge min syn på hur din privatekonomi kan påverkas av det som händer i samhället och tips och råd om hur du får en bättre privatekonomi. Att ha en god privatekonomi öppnar dörrar för en mängd möjligheter i livet och det är något jag vill bidra till.

OM BOLÅNEPANELEN

Bostadsaffären är för många den största affären man gör under ett liv. Ibland en affär som är med en ett helt vuxet liv. Oavsett om man köper ett boende för livet som går vidare i generationer eller är av åsikten att ombyte förnöjer och därmed byter boende emellanåt, så är bolån och bostadsekonomi alltid en central fråga för de flesta.

Vi lever i en omvärld som också är föränderlig och i en samtid där inte bara det nationella läget påverkar vår vardagsekonomi, utan där vår individuella ekonomi reagerar på olika sätt beroende på vad som händer i världen.

Bolånepanelen är ett unikt samarbete mellan bostadssajten Boneo.se och flertalet särskilt utvalda banker, där vi gemensamt försöker möta våra besökares frågor och funderingar kring bolån och bostadsekonomi.

Varje vecka uppdateras bolånepanelen med texter i aktuella ämnen skrivna av de experter vi knutit till oss i samarbetet. I nuläget skrivs bolånebloggen av privatekonomen Emma Persson, LänsförsäkringarHenrik Boström, Head of Brand and communication på Bluestep Bank och Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB och Ingela Gabrielsson på Nordea. 

Har du en fråga till våra experter – maila oss på alexander.erwik@boneo.se

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen