Så ska du tänka inför ditt buffertsparande!
5 juli, 2020
Bolånepanelen skrivs av fyra experter på bostads- och privatekonomi. Den här veckan tipsar Emma Persson på Länsförsäkringar Bank om hur du ska tänka när buffertsparar.
Text nedan av Emma Persson
I otaliga sammanhang genom åren har jag pratat om vikten av att ha ett buffertsparande. Hur det är grunden i en trygg privatekonomi och förutsättningen för att man ska kunna reda upp en oväntad situation. Jag har exemplifierat det med datorer som tappas i golvet, kylskåp som går sönder eller värmepannor som ger upp. Men jag har känslan av att jag inte precis fått någon att studsa hem på lätta ben och starta ett värmepannesparande. Det känns liksom inte i magen. Men nu kan jag lägga ytterligare ett exempel till listan. Nämligen ordet pandemi.
För det som hänt under våren är ett så tydligt exempel på en oväntad händelse. Förutom de fåtal som är insatta i ämnet globalt smittskydd eller kommer ihåg Asiaten på 50-talet, får man nog säga att många av oss var totalt oförberedda på den enorma påverkan coronapandemin fick på våra liv och inte minst på vår ekonomi.
Företag har gått i konkurs, tusentals har korttidspermitterats, konsultuppdrag har sagts upp och många har varslats. Kort sagt, vi har fått en realtidsövning i hur det kan vara att plötsligt ställas inför en oväntad inkomstminskning. Och många, har det visat sig, var inte särskilt väl förberedda på det.
Jag tror att det medfört att många har vidtagit åtgärder i sin ekonomi. Vi har sett medlemsansökningarna till a-kassan skjuta i höjden, inkomstförsäkringar tecknas och troligtvis, vilket glädjer mig som privatekonom, har många börjat spara till en buffert. För pandemin, den känns i magen.
Och även om det dröjer till nästa pandemi är det nu tydligt att man inte kan planera för allt. Du kan själv känna dig hur odödlig, frisk och stark som helst och kanske vill du inte alls planera för vare sig trasiga värmepannor, arbetslöshet eller skilsmässa. Men likväl händer det oförutsedda då och då. Det kallas livet.
En buffert ska vara minst två månadslöner på ett konto du lätt kommer åt, gärna mer än så. Räkna efter vad som händer om du plötsligt står utan inkomst men ändå har alla utgifter kvar. Se över ditt försäkringsskydd, gå med i a-kassan och starta den där automatiska överföringen på lönedagen till ett sparkonto redan idag. Då har du kommit en bra bit på väg mot en tryggare ekonomisk framtid när, eller om, livet plötsligt ställs i din väg.
Emma Persson, Länsförsäkringar
I mitt arbete som privatekonom ger jag tips och råd som förhoppningsvis kan hjälpa fler att skapa sig en ekonomisk trygghet. Det är ofta komplexa frågor och många små och stora ekonomiska beslut som ska fattas, samtidigt som livet pågår och man för det mesta är upptagen med annat. Jag hoppas kunna bidra med lite vägledning och inspiration till hur du kan bygga just din ekonomiska trygghet, vare sig det handlar om att starta ett månadssparande på några hundralappar eller att köpa eller sälja en bostad. ‘
Jag har arbetat länge inom bank och försäkring med dessa frågor och tycker att det är det roligaste som finns. Pengar och ekonomi är involverade i de flesta av våra stora livshändelser, så man skulle ju kunna säga att det jag jobbar med handlar just om det – livet!
OM BOLÅNEPANELEN
Bostadsaffären är för många den största affären man gör under ett liv. Ibland en affär som är med en ett helt vuxet liv. Oavsett om man köper ett boende för livet som går vidare i generationer eller är av åsikten att ombyte förnöjer och därmed byter boende emellanåt, så är bolån och bostadsekonomi alltid en central fråga för de flesta.
Vi lever i en omvärld som också är föränderlig och i en samtid där inte bara det nationella läget påverkar vår vardagsekonomi, utan där vår individuella ekonomi reagerar på olika sätt beroende på vad som händer i världen.
Bolånepanelen är ett unikt samarbete mellan bostadssajten Boneo.se och flertalet särskilt utvalda banker, där vi gemensamt försöker möta våra besökares frågor och funderingar kring bolån och bostadsekonomi.
Varje vecka uppdateras bolånepanelen med texter i aktuella ämnen skrivna av de experter vi knutit till oss i samarbetet. I nuläget skrivs bolånebloggen av privatekonomen Emma Persson, Länsförsäkringar, Henrik Boström, Head of Brand and communication på Bluestep Bank och Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB och Ingela Gabrielsson på Nordea.
Har du en fråga till våra experter – maila oss på alexander.erwik@boneo.se