Sagolik 1800-talsgård till salu i Torekov

20 oktober, 2022

Är du redo att lämna storstaden för Skånes böljande landskap? Saknar släkten ett sommarnöje att kunna njuta av över generationsgränserna? Kanske är dina framtida verksamhetsplaner för stora för din nuvarande bostad? I populära Torekov saluförs nu en flerlängad drömgård med anor från 1800-talet. Sjöbyggaregården, som saluförs av Skeppsholmen Sotheby’s International Realty, är till salu för 14 500 000 kr – men vi kan lova att man får mycket för den prislappen. 

LÄS OCKSÅ: Arkitektritad 70-talsdröm med utsikt över havet!

Idylliska Torekov är beläget i Båstads kommun på Bjärehalvön i Nordvästra Skåne. Torekov var från början en fiskeby men har under historiens lopp förvandlats till en av Sveriges mest fashionabla och populära sommarorter. I Tv4:as Solsidan kan vi exempelvis se hur “Mickan” (Josefin Bornebusch) släpar badrockarna efter bilen för att de ska smälta in bland sommargästerna. Just Sjöbyggaregården är belägen i Varan strax utanför Torekov, här är det lugnt och stilla – samtidigt finns centrala Torekovs butiker, restauranger och friluftsaktiviteter på bekvämt avstånd. För den som tänkt nyttja Sjöbyggaregården som lantställe så tar man sig enkelt till både Malmö, Göteborg och Stockholm via E6:an samt Ängelholms Flygplats.

Mäklare: Helena Karnsund på Skeppsholmen Sotheby’s International Realty / Foto: Johan Lotand

Precis som fastigheterna nästgårds i Varan så har Sjöbyggaregården anor från sent 1800-tal, 1864 för att vara exakt. Fastigheten inramas av skog och ängar vilket gör läget minst sagt idylliskt. Själva tomten erbjuder generösa plana ytor med flertalet trivsamma uteplatser. På ägorna ryms flertalet vackra och tidstypiska byggnader som tillsammans bildar en trelängad gård; huvudbyggnaden om 190 kvm, stenhuset om 150 kvm (boyta + kontor) samt en delvis oinredd lada. Icke att förglömma är gästhuset med både vedspis och öppen spis. 

Huvudbyggnaden består av två plan plus en källare. En rundad stentrappa bjuder in till hallen med både gäst wc, kontor och badrum i nära anslutning. Entréplan erbjuder även flertalet sociala ytor i form av vardagsrum med öppen spis, kök med öppen spis samt matsal. Från vardagsrummet tar man sig enkelt ut till trädgården via den inglasade altanen, utemiljön nås även från köket. Övre plan rymmer ett allrum, en praktisk klädkammare samt två sovrum och en wc. Från allrummet finns utgång till övervåningens balkong med utsikt över åkrarna. En extra charmig detalj på detta våningsplan är de rustika träbjälkarna.

Mäklare: Helena Karnsund på Skeppsholmen Sotheby’s International Realty / Foto: Johan Lotand 

Sjöbyggaregårdens näst största byggnad är stenhuset om två våningsplan som idag tjänstgör som både bostad och kontor. I längan finns även lounge, gym och hobbyrum – med det sagt finns här alla möjligheter att disponera ytorna efter behov. Den oinredda ladan består idag av tre större ytor samt en wc, vem vet – kanske är det här du eller någon släkting öppnar inredningsbutik eller café? När många vill spendera tid på Sjöbyggaregården samtidigt så finns även ett gästhus till förfogande, då denna byggnad har både kök och wc/dusch så kan de nya ägarna vid behov även bedriva uthyrningsverksamhet. 

Kan Sjöbyggaregården i Torekov vara din eller någon du känners nya plats på jorden? Kontakta ansvarig mäklare Helena Karnsund på Skeppsholmen Sotheby’s International Realty här för mer information samt för att boka visning. Utgångspriset är satt till 14 500 000 kr men för den prislappen får man en helt sagolik plats i Skåne.

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen