You call the shots!

I samarbete med Wellme

Att äta hälsosamt eller inte, kan för många vara ett dagligt ställningstagande. Ska jag välja en grön sallad eller klassisk husmanskost? Bullen till fikat eller fruktkorgen? Trapporna eller hissen? Bilen eller cykeln? När vi får för många val slår vi lätt på auto-piloten och frångår de aktiva besluten. Vi väljer genom vana. Vips så har vi hamnat i en snöbollseffekt av våra gamla vanor. I hälsans eller ohälsans tecken. Hur får vi rätsida på detta och kan välja medvetet utefter bra variabler? För vem vill inte uppleva en hälsosam och hållbar livsstil? Josefin Lindroth   från Wellme ger alla svaren i detta contentsamarbete – varje tisdag på Boneo (artikeln fortsätter längre ner)

Alla bilder är tagna av Katriina Mäkinen

Wellme´s lista: Så förändrar du dina vanor

1. Ta det i din egen takt

2. Börja med små förändringar (drastiska omvända livsval kan ge motsatt effekt)

3. Gräv där du står

4. Våga se din livsituation ur en helt ärlig och naken synvinkel.

5. Äter du sällan grönsaker så kan du börja med att lägga till en grönsak per dag.

6. Addera sedan någonting grönt till varje måltid.

7. Gör sedan ett bättre val i veckan gällande hela måltiden.

Nu har du satt bollen i rullning i rätt riktning och du kommer att få nya favoriter på vägen. Helt plötsligt är nya vanor bildade och en grön sallad som bas blir ditt självklara val!

Recept – Healthy Shots by Wellme

En immunförstärkande Hälso-Shot? 

IMMUNE BOOST ME

Gul Hälso-Shot 

1 Skalad Citron

3 cm Ingefära

1 msk Gurkmeja

1 drag Svartpeppar

2,5 dl Vatten

•    Mixa & sila väl!

– – – – – – – – – – – – – – – – –

Mer energi i ditt liv? 

ENERGIZE ME

Röd Hälso-Shot

1 Skalad Citron

3 cm Ingefära

1/2 msk Rödbetspulver

1/2 msk Macarot

2,5 dl Vatten

•    Mixa & sila väl!

– – – – – – – – – – – – – – – – –

En uppfräschande detox-effekt? 

DETOXIFY ME

 

Grön Hälso-Shot

1 Skalad Citron

1/2 msk Spirulina

1/2 msk Vetegräs

2,5 dl Vatten – Välj färskpressad äppeljuice för mer välsmakande shot

•    Mixa & sila väl!

– – – – – – – – – – – – – – – – –

Wellme vill vi göra det enklare för dig att göra bra val i din vardag, både för dig själv och vår miljö. Att välja en av våra krispiga Super-sallader eller fullkornswrap framför köttgrytan, ska inte vara ett tråkigt val. Det ska göra gått både för dina smaklökar och vara en upplevelse för Alla dina sinnen. Du äter inte bara med magen utan det börjar med ögonen och dofterna, som efterföljs utav vår känsel och smak. Lägg sedan till att kroppen skapar en total upplevelse som bidrar till att hjälpa dig att ta upp alla näringsämnen till fullo. Att äta färgglad mat, i regnbågens alla färger, skapar glädje i Alla led.

 

Som Östermalmshallens (i Stockholm red.not) egen hälsokälla har vi skapat vårt dryckessortiment för att uppfylla alla nämnda variabler i färgkulörerna gult, rött och grönt. Våra smoothies är sammansatta med ljuvliga smaker. En del är sötade med frukter och bär, tillsammans med superfoodspulver med hälsobringande egenskaper. Men idag ska vi fokusera på våra spännande Healthy Shots som  är ett effektivt sätt att få i sig maximalt med hälsa, med sina högkoncentrerade formulas! Inte konstigt att många av våra kunder kommer in för en daglig hälso-shot. Eller varför välja bara en när du kan ta en av varje?! Helt klart min egen favorit. Jag känner mig alltid så stärkt när jag har tagit en daglig uppsättning av hela regnbågen, tillsammans med en av våra välgörande super-sallader och vardagsmotion på det!

Alla namn på vår Healthy Menu har tillkommit för att du på ett lekfullt och tydligt sätt ska guidas enkelt utefter just dina behov. Vad sägs om en Immune Boost Me Shot idag? En gul immunförstärkande hälso-shot med gurkmeja upphöjt med svartpeppar, tillsammans med citron och ingefära. Eller behöver du mer energi i ditt liv? Välj en röd Energize Me Shot med både rödbeta och macarot som även innehåller favorit-duon ingefära och citron. Är det efterlängtat med en uppfräschande detox-effekt men hjälp utav vår gröna Shot? Detoxify Me Shot med citron och både spirulina och vetegräs som går helt i det gröna spektrat.

Gurkmeja x Svartpeppar = Sant

Den härligt guldgula kryddan gurkmeja har länge använts inom indisk och kinesisk medicin, framför allt för sin anti-inflammatoriska effekt. Intressanta studiefynd har påvisat en förbättring i leverns funktion, som är kroppens eget renande organ, och kan därmed öka utrensningen av cancerogena ämnen. Inflammatoriska tarmsjukdomar har även påvisats ha goda effekter av det gula guldet. Det gula färgpigmentet som finns i gurkmeja – kurkumin har glädjande pekat på att kunna motverka demenssjukdomen alzheimer. För att gurkmeja ska bli lättare för kroppen att ta upp så uppmuntrar jag att du blandar det med svartpeppar. Det verksamma ämnet piperin sägs kunna öka effekten av kurkumin med upp till 2000 gånger!

Inte konstigt att vår gula hälso-shot är vår bästsäljare bland trion just nu! Jag anser att detta ämne är av så pass stort intresse att vi redan har med det i tankarna inför framtida produktutveckling av våra egna svensktillverkade kosttillskott i namnet Maxetto 

Ingefära & Citron = Lovely Combo

Ingefära är en spännande ört som länge har använts för sina läkande effekter. Forskning har påvisat att både rå och upphettad ingefära kan reducera muskelvärk genom positiv effekt på personer med träningsvärk. Det finns anledning att tro att ingefära kan hjälpa till att minska menstruationssmärtor och att dämpa symptom vid migrän. Studieresultat har även påvisat att ingefära kan ge bra effekt på högt blodtryck. Andra resultat har visat att ingefära kan öka förbränningen av antal kalorier. Sammantaget finns det intressanta markörer som påvisar inflammationsdämpande effekter hos ingefära. Att kombinera detta med citron som är rik på C-vitamin och bioflavonoider med dess anti-oxidativa effekt, är ett vinnande koncept. Att det finns belägg som att kött som läggs i citronmarinad före grillning förhindrar cancerframkallande ämnen, gör det ytterst intressant att kombinera dessa två.

Min personliga favorit är att koka starkt ingefärste vid minsta tecken på förkylning. Det gör du enkelt genom att skära färsk ingefära i mindre delar och låta sjuda i kastrull tillsammans med vatten. Addera gärna citron därefter för en riktig huskur. C-vitamin är känsligt för upphettning och är därför inte önskvärt att koka om du vill bevara alla nyttigheter. Nu förstår du säkert varför vi adderar denna Healthy Combo till mer än våra hälso-shots. Vår fräscha måltidsdryck Clean Me består av just färsk citron och ingefära. Även vår rena gröna smoothie, Green Glowy Me innehåller färsk ingefära och citron. Vi river ned ingefära i vår sås med asiatisk touch, Umami Me och adderar citron med mängder av gröna blad i Green Me Dressing.

Rödbeta & Macarot för ökad prestation

Rödbetan besitter flera hemligheter där en av dem är dess höga innehåll av nitrat, som kan tillföra extra mycket syre till dina muskler. Av den anledningen använder många idrottare rödbeta för att förbättra sin prestation där konditionen är avgörande. Vidare har forskning visat att rödbeta kan ha en god blodtryckssänkande effekt och därav kunna minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar och stroke. Rödbetans starka röda färg är en ytterligare hemlighet som har påvisats kunna förbättra blodets reningsfunktion och stärka immunförsvaret i lever och immuncellerna. Tillsammans med högt innehåll av nyttiga fibrer, kisel och vitaminer – i synnerhet B-vitaminet folat som är nödvändigt för cellernas ämnesomsättning och bildningen av nya röda blodkroppar. Rödbeta finns inte bara i vår röda hälso-shot för ökad energi, utan även i vår ljuvligt goda och rosa Marry Me Smoothie, där den tillsammans med vårt superbär lingon är en riktigt bra smoothie för dig som tränar!

Macaroten är en stor snackis inom hälsovärlden och används av många idrottare för ökad uthållighet och prestationsförmåga. Maca är en mycket näringsrik rot och innehåller höga nivåer av både vitaminer, mineraler, fibrer och essentiella aminosyror. Maca sägs ha en uppiggande effekt och vara en så kallad adaptogen växt, att kunna reglera och påverka hormonerna i kroppen och därav kunna bidra till att minska hormonell obalans. Inte konstigt att roten är populär bland både kvinnor och män för sina positiva effekter på vårt endokrina system. Det gör det inte mindre spännande att roten ofta kallas för ”naturens viagra”!

Spirulina & Vetegräs

Spirulina är en blågrön mikroalg som sägs vara en av världens mest näringsrika växter med sitt höga innehåll av näringsämnen. Många använder spirulina för sin kompletta komposition av både vitaminer och mineraler tillsammans med sitt proteinrika innehåll, med Alla essentiella aminosyror. Många äter spirulina som komplement till sin plantbaserade kost och för hälsa inifrån och ut, för dess naturliga innehåll av bland annat A-vitamin och B-vitamin. Särskilt spännande anser jag då spirulina innehåller den ovanliga fettsyran GLA som är känt för sina anti-inflammatoriska egenskaper. Att kombinera denna alg tillsammans med vetegräs, gör det till en riktig näringsbomb i vår klorofyllrika gröna hälso-shot! Klorofyll finns inte bara i spirulina utan höga halter i vetegräs, som inte innehåller gluten trots sitt namn. Klorofyll har visat sig hjälpa att balansera kroppens pH-nivå och skydda våra celler. Utöver det basbildande klorofyllet innehåller vetegräs även mängder av enzymer, vitaminer och mineraler.

Jag skulle säga att spirulina och vetegräs är en duo bland superfoodsen som toppar i popularitet. Inte konstigt att våra gröna favoriter ofta används som naturliga produkter för Anti-Ageing och ökat Glow!

Behöver du hjälp med att få till vanor i hälsans tecken? Har specifika matpreferenser eller allergier som gör det svårt att välja rätt? Boka en Personal Healthy Shopping där jag vägleder dig med individuella kostråd på plats. Tjänsten är kostnadsfri, du betalar bara för dina anpassade produkter du väljer att köpa.

Den slutgiltiga frågan är nu; kommer du att ta ett steg åt en hälsosam och hållbar livsstil idag? Oavsett vad Du väljer, glöm inte det viktigaste av allt…You Call the Shots! Recepten på shotsen hittar du längre ner!

Josefin Lindroth, VD på WELLME. HEALTHY FOOD & LIFESTYLE, josefin@wellme.se

Följ Wellme på instagram för fler nyttiga tips

Blogger

Hem och Vardag

Alexander Erwik

Redaktör Boneo.se

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen