Köpa tomt

En tomt [tåm:t] är ett område mark som är bebyggt, eller är avsett att bebyggas. En tomt bildas genom att man avstyckar en fastighet (ettstörre område mark). När man talar om tomter nära vatten finns ett antal begrepp som är bra att känna till: En sjötomt går ända ner till vattnet. Ägaren har rätt att hindra tillträde för allmänheten vid stranden inom tomtgränsen. En strandtomt sträcker sig nästan ända ner till vattnet men allmänheten har tillträde till strandremsan närmast vattnet. Bland mäklare förekommer dessutom följande två begrepp: Sjönära innebär att man från den del av tomten som ligger närmast vattnet har promenadavstånd till vattnet. Sjöglimt innebär att man på den del av tomten som ligger närmast vattnet under vissa förhållanden också kan se vattnet.

Köpa tomt

Givetvis finner du tomter till salu över hela Sverige här på Boneo. Många anser att huset är den allra viktigaste delen i en bostadsaffär. Frågar du en mäklare idag så vill de hävda att också läget har stor betydelse. Givetvis är det många komponenter som tillsammans skapar helheten, som i slutändan blir avgörande. Faktorer som detaljplan, planlösning, flerplans eller enplans, väderstreck, kvällssol, utsikt, trädgård, pool, kommunikation, närliggande skola med mera, är faktorer som gör helheten och det slutgiltiga värdet för dig.

För någon annan med andra behov kanske dessa faktorer gör att det inte är en tomt som känns aktuell. Det viktiga är att du tänker igenom nämnda faktorer, undersöker och planerar noga när du funderar på att köpa tomt.

Du kan lätt söka upp tomter till salu via Boneo både i din mobiltelefon, surfplatta och dator.

Sol eller inte sol

Det sägs att solen alltid skiner i Karlstad. Men om det nu är i Karlstad du planerar att sätta bo, bör du ta reda på hur solen förflyttar sig i förhållande till tomten. Man vill ju gärna ha mycket sol på sin terrass/ uteplats.

Topografi

Vilken typ utav hus planerar du att bygga på din tomt? Att schakta massor kostar pengar och kräver dyra maskiner, oavsett om du vill lägga till eller ta bort. Ett etagehus passar mycket bra på en lutande tomt och ett enplanshus passar bäst på en plan tomt. Bestäm dig redan innan du letar tomt vilken typ av hus du vill bygga, så du letar efter en tomt som passar den husvisionen.

Marktyp

Det är viktigt att undersöka tomtmarkens grundförhållande. Är det en sjötomt kan du behöva påla eller förstärka på annat sett. Är det enskogstomt kan den innehålla berg och det kan leda till att ni behöver spränga. Detta kan medföra stora kostnader så ta in en konsult somundersöker marken innan köp.

Sjötomt

Miljönämnden kräver 90 % reduktion av fosfor och 50 % av kväve. Detta kan göra att det blir lite dyrare att installera avlopp på en sjötomt.

El, vatten och avlopp

Tänk på att även dessa delar medför en kostnad, liksom anslutningskostnad för vatten, el, grund, avlopp. Det ska också finnas förutsättningar för att det ska vara genomförbart, sätt dig in i hur den processen ser ut, så du slipper dyra, eller andra beska överraskningar.

Bygglov

När du tittar på tomter till salu ska du tänka på vilken typ av hus du vill bygga och hur det kommer att passa på tomten. Ta kontakt med kommunen för att få veta hur det fungerar med bygglov och byggnation där din nya tomt ligger. Kanske har din tomt redan bygglov. Att chansa på att göra något utan bygglov, eller korrekt bygglov kan bli dyrt och dessutom kan du tvingas riva, dvs tid och pengar i sjön.