Köpa villa
En villa [vil:a] är ett friliggande småhus ämnat att vara en enfamiljsbostad. En enfamiljsvilla har oftast en eller två våningar ovan mark. Många villor har även källare och/ eller vind.
Köpa hus eller villa
Världens härligaste känsla är såklart att hitta sina drömmars hus, efter en nervkittlande budgivning som man slutligen vinner, får klart med banken och ett påskrivet kontrakt i handen och äntligen tillträde till sitt drömhus! En lika härlig känsla är kanske den dagen man väljer att sälja huset och går med vinst. Att köpa och sälja fastigheter kan vara en bra investering men det kräver att du har kunskap och ställer de rätta frågorna till mäklare, kommun och stadsbyggnadskontor. Här på Boneo ger vi dig vägledning, så att du rätt beslut, och inte gör ett bostadsköp som ger bitter eftersmak i munnen. Att ordentligt sätta sig in i vad det innebär att köpa hus eller villa kommer att ta tid, men det är en god investering. Det är förmodligen ditt livs största affär, och därför är det många saker att undersöka och ’bocka av’ innan du gör slag i saken. På vår startsida hittar du villor, radhus, parhus, kedjehus, till salu i hela Sverige. Boneo marknadsför enbart hus och andra typer av fastigheter som är till salu via auktoriserade mäklare. Du får givetvis all nödvändig information som utropspris, boyta (m2), antal rum, antal badrum etc. Att hitta rätt hus skall vara enkelt och roligt. På Boneo kan du enkelt söka efter hus till salu i Stockholm, Göteborg, Malmö eller andra orter och städer via din dator, läsplatta eller mobil. Välkommen och lycka till!
Att tänka på vid husköp
Att köpa hus är förmodligen ditt livs största affär. Ett charmigt eller vackert hus på utsidan kan förblinda många, därför gäller det att ställa de rätta frågorna och ta reda på så mycket fakta som möjligt innan du köper huset. Det är klurigt med hus då ett hus kan dölja en hel del som inte framgår för blotta ögat.
Rätt tidpunkt och rätt årstid
Till skillnad från när man säljer en lägenhet vars försäljningspotential inte påverkas av någon särskild årstid, är den bästa tiden att sälja hus generellt på våren och försommaren. Trädgården står prunkande i blom, frestar om en lång härlig sommar med frukost i solen och ljumma grillkvällar,. Bostaden stoltserar i sin allra finaste kostym (eller klänning). Därför väljer de flesta villaägare att lägga visning och försäljning under denna tid på året, vilket naturligtvis också ökar konkurrensen. Kolla därför hur många och vilka liknande objekt som är till salu i området. Det kan löna sig att vänta till sensommar eller höst, när utbudet på fastighetsmarknaden är mindre, om det visar sig att många av dina grannar också är i färd med att sälja.
! Gör ett frågeformulär och en checklista
Före visningen
När du hittat ett hus du är intresserad av och tänker gå på visningen är det klokt att förbereda sig genom läsa på ordentligt i den informationen som mäklaren har lagt ut på nätet. Utifrån informationen kan du sedan skapa ett eget frågeformulär. Gör även en checklista som du utgår ifrån när du går runt och tittar på och i huset. Om du inte redan är bekant med området huset ligger i, försök att ta reda på vad som finns och om det du tycker bör finnas som gym, bibliotek, simhall, motionsspår. Vid behov av förskolor, ta reda på hur det ser ut med platser och vilka alternativ det finns att välja mellan. Använd sökmotorer på nätet för att ta reda på vad som sägs om det område du eventuellt kikar på. Det kanske låter som något som alla ändå gör, men vi vet att det är lätt att glömma det som finns närmast till hands.
! Fokusera rätt på visningen
Huset:
Om det är ett äldre hus du är intresserad av bör du på visningen fokusera på sådant som kan vara kostsamt att renovera, som tak, fasad grund och dränering. Är du spekulant på ett relativt nytt hus bör fokus ligga på material och vad det innebär att underhålla. Om du är väl förberedd med frågeformuläret till mäklaren så börja ställ dina frågor och anteckna.
Spola i toaletter och skruva på kranar. Kontrollera bad och våtutrymmen och bedöm skick och behov av underhåll. Dessa utrymmen har alltid ett bäst-före-datum och kräver förr eller senare att renoveras och bytas ut. Gå hem och planera och budgetera för överraskande olyckor eller att tvätt- och tumlare går sönder. Vad har du råd med för oväntade upptäcker? Den frågan ska man alltid ställa sig.
Även om det är så att säljaren har skyldighet att ersätta dolda fel inom två år, så kan den processen vara lång, och du har att välja mellan att antingen åtgärda och bekosta det själv tills dess, eller helt enkelt leva i det.
Trädgården:
Ta en rundvandring i trädgården. Titta på trädgårdsplattor, staket och uteplats, träd och planteringar. Det är dyrt att anlägga en trädgård. Kalkylera för det du vill förändra, renovera eller lägga till. Om det är en trädgård som behöver mycket arbete ska du ställa dig frågan om du har tiden, eller råd att låta någon annan ta tag i den.
Utgifter och kostnader:
Be om att få se kopior på elräkning för både vinter och sommarsäsong, sophämtning och andra kostnader. Kalkylera in lagfart och kolla om det finns pantbrev i fastigheten.
Fuktmätning:
Det finns bra och pålitliga fuktmätare. Detta bör man kräva att det ingår när man väljer besiktningsman.
Skorsten och eldstaden:
Som köpare har du undersökningsplikt på eldstäder och skicket på skorstenar. Att säljaren eldar i öppna spisen är ingen garanti för att den är i gott skick.
Rörstammar:
Kontroll av rörstammar för vatten, avlopp och el bör göras av en fackman för det är svårt att göra själv. El ska man absolut inte hålla på med själv utan kunskap, då det kan vara enormt farligt. Dessa undersökningar ingår oftast inte i de överlåtelsebesiktningar som finns att köpa på marknaden. Vill du försäkra dig om skicket på dessa områden bör du anlita fackmän, en för varje område.
Kök, tvättstuga och pannrum:
Kök , tvättstuga och pannrum eller uppvärmningsanläggning är fyllda av tekniska funktioner som du bör sätta dig in i. Din undersökningsplikt är genomgripande och mycket omfattande. Var därför väldigt noggrann och grundlig. Allt ni kunde ha upptäckt under er egen undersökning är sådant ni inte kan göra säljaren ansvarig för efteråt.
Avlopp:
De traditionella trekammarbrunnarna håller inte längre än 10-15 år. Hur gammal är den i huset du vill köpa? När behöver den bytas ut?Kolla med kommunen och be om deras åsikt.
Bygglov:
Om förra ägaren har gjort ändringar och tillbyggnation, begär att få se bygglov för dessa så att ni inte behöver riva eller göra ändringar som ny ägare, för olovliga byggen.
Stadsbyggnadskontoret:
Du bör alltid kontrollera kommunens byggplaner för det område ditt blivande hus ligger på. Det ingår i köparens undersökningsplikt att kolla. Om du köper huset för närheten till skog och natur, bör du säkerställa att inte kommunen planerar att bygga ett helt nytt bostadsområde där.