Sälja fritidshus

Fritidshus [fri:ti:dshu:s] är ett hus ämnat att användas som tillfällig bostad under fritid, helger och semester. Ett fritidshus kan vara en kolonistuga eller ett torp utan faciliteter men även ett stort hus i skärgården med all bekvämlighet. Ett fritidhus kan kallas för många olika saker blanda annat: stuga, sommarhus, torp, sommarvilla, weekendhus, sportstuga, landställe eller fjällstuga.

Sälja fritidshus

Försäljningen av ett fritidshus eller en sommarstuga skiljer sig inte så mycket från att sälja ett hus där du bor permanent. Det är mycket att tänka på och många beslut som skall fattas

Vi på Boneo rekommenderar dig att kontakta några av de lokala mäklarna som erbjuder kostnadsfri värdering. Jämför flera värderingar från olika mäklare. Självklart är en bra överenskommelse ett måste men en bra relation som bygger på förtroende är många gånger lika viktig. Din mäklare kommer att ge dig massor av tips och råd inför och i försäljningen. Nedan hittar du lite tips från oss på Boneo.

Sälj före rätt säsong

Vilken säsong har betydelse för din försäljning, beroende på vilken typ av fritidshus du vill sälja. En skidstuga säljs troligtvis bäst inför skidsäsongen. Man bör eventuellt sälja när det är mindre tryck och mindre konkurrens på marknaden för att få ut ett så högt pris som möjligt. Det är bra om du inte har bråttom utan tålmodigt kan vänta på rätt bud. Timing är en avgörande faktor vid försäljning av fritidshus. Om du säljer ett fritidshus med stora balkonger och terrasser i soliga lägen, kanske pool eller nära till sjö så kan våren och sommaren vara att föredra. Ett hus som är som bäst på sommaren kanske inte säljer lika bra när det är is på sjön och snön döljer den vackra naturen. Även trädgård och naturmiljö kan höja attraktionsvärdet. Säljer du ett fritidshus med närhet till skidbackar, smart energi och värmesystem, bastu och bubbelpool på terrassen så kanske vintern kan vara en bättre period att sälja.

Välj rätt mäklare

Du bör prata med flera mäklare för att få rätt uppfattning om vem som passar dig bäst. Vissa mäklare är specialiserade på olika fastighetstyper så våga fråga dig fram. Rätt mäklare är avgörande. Be om minst tre referenser och sedan kontakta dessa. Kontakta flera mäklare för att få hjälp med kostnadsfri värdering som du sedan kan jämföra. Ställ mycket frågor direkt till mäklaren, gärna om hur bra dom är på just det området som fritidshuset ligger i, och hur de ser på skicket på ditt fritidshus. Jämför de olika mäklarnas annonseringskanaler, annonsutformning, bildval och om de kompletterar traditionell annonsering med sociala medier. Facebook och Instagram har en fantastisk genomslagskraft och når många människor. Det blir därför vanligare att mäklarbyråer lägger ut sina objekt med bilder, utgångspris och visningsdag i dessa forum.

Renovering/Värdering

Priser på fritidshus påverkas av utbud och efterfrågan på marknaden och i många fall är det bolåneräntor och arbetsmarknaden som styr i mångt och mycket. Men det finns ALLTID en marknad för rätt objekt. Läget och standard samt storlek och driftkostnad är viktiga faktorer när det kommer till värdering. Fråga din mäklare om viss renovering skulle leda till en bättre affär för dig som säljare av ett fritidshus. Ibland betalar sig även en ny investering, som tex en uteplats i söderläge eller ett utomhusspa. ”Homestyling” är vanligt vid försäljning av andra bostäder.

Om du vill vara din egen homestylist, så har vi på Boneo lite tips här! Bocka av vår to do-list för maximalt resultat.

Brister och fel

Som säljare av fritidshuset har du ett ansvar för dolda fel i tio år från köparens tillträde. Därför är det viktigt att du upplyser köparen om brister och fel som du är medveten om men som kanske är omöjliga för besiktningsmannen och köparen att upptäcka. Lämnar du inte all den information om huset som du känner till, kan du anses ha brustit i din upplysningsplikt. Upplysningsplikt för dig som säljare gäller hela fastigheten vilket är byggnader, mark, byggnadstillbehör och installationer. Du bör välja att besikta ditt fritidshus för att slippa oroliga köpare och samtidigt finns möjlighet att påvisa hur bra ditt fritidshus är. Upplysningsplikt lyder enligt Jordabalkens 4:e kapitel § 19.

Du kan även köpa en 'dolda fel försäkring' som hjälper dig som säljare om något fel dyker upp i efterhand, ett dolt fel. Som ej upptäckts under tex. en besiktning. Den som väljer att köpa ditt fritidshus har naturligtvis också undersökningsplikt.

Så får du upp priset!

Vi lever i en stressad tid. Alla har ett livspussel som vi försöker få ihop. Ett fritidshus ska vara den oas man njuter av på lediga stunder, utövar intressen som skidåkning, bad, jakt eller bärplockning. Samtidigt vill man inte byta bort sina vardagliga bekvämligheter.

Vår kommunikation med tåg och bil på bättre vägar, har gjort att vi kommer snabbare fram. Nu har inte vistelsen på landstället begränsat sig till semestern längre, utan vi kan lika gärna åka iväg två dagar över helgen. Det är inte helt ovanligt att man köper ett fritidshus 1 – 1.5 timmes bilväg hemifrån. Just för att kunna använda fritidshuset fler gånger om året än begränsat just till semestertider.

Vi vill komma bort. Men vi vill inte känna oss bortkomna. De fritidshus som efterfrågas idag har därför hög standard. Vi vill ha det praktiskt som hemma, men ändå vara hemifrån.

Här följer några tips på saker du kan göra för att ditt fritidshus ska placera sig bland de mest attraktiva objekten:

1.Installera en inomhusdusch med varmvatten

För att kunna stanna i ett fritidshus lite längre är en varm dusch ett måste för de flesta. För ett par tusen kronor kan man köpa en kabin som höjer standarden avsevärt.

2. Köp tvätt- och diskmaskin

Tvätt- och diskmaskin signalerar att här kan man stanna en längre tid, bjuda in släkt och vänner. Finns det vitvaror redan men dessa har ett par år på nacken, kan det vara läge att byta ut dem inför försäljning.

3. Fixa småfel och städa

Det viktigaste inför en försäljning är att fixa alla de små fel man länge tänkt fixa som drar ner standarden på fritidshuset. De sakerna som du retat dig på under alla år, kommer också en potentiell köpare att reta sig på. Det kan även löna sig med en ordentlig flyttstädning gjord av proffs. Om du känner dig osäker på vad man bör tänka på att åtgärda före en försäljning, gå in på Boneo's stylingtips inför försäljning och kika på vår checklista.

4. Bygg möjligheter

Skulle ett soldäck i söderläge göra frukostkaffet till en helt underbar upplevelse? Att bygga ett soldäck är inte svårt och kostar heller inte en förmögenhet, däremot ger det ett enormt mervärde för fritidshuset. Tänk på vad du har för typ av fritidshus och vad ändamålet är med landstället. Är det en skidstuga? Tänk på vad som skulle kunna locka den skidsugna husspekulanten! Kanske en härlig relaxavdelning att koppla av i efter en dag i backen eller gott om utrymmen för skidor, hjälmar och pjäxor.

5. Fräscha till

Landställen får precis som ett litet syskon ärva alla saker som man växt ur eller tröttnat på i sitt vardagliga hem. Hit flyttar den gamla soffan, tjock-teven och panelgardinerna som kanske skulle passa bäst till ett äldreboende. Byt ut och möblera om. Mer om det hittar du på Boneo's stylingtips inför försäljning, som ger idéer till vad som kan kastas, vad som kan behållas och fräschas upp, eller vad som eventuellt behöver köpas in.

6. Sälj före säsong

Enligt de flesta mäklare är våren den bästa årstiden för försäljning. Trädgården blommar och ger hopp om en lång härlig sommar att spendera i sitt nya fritidshus. Tänk även på att utbudet är som störst på våren och om flera hus säljs i samma område som ditt fritidshus, påverkar det priset för alla som säljer. Då kanske du ska överväga att vänta lite. Att sälja en solig sensommardag eller en höstdag med en palett av varma färger i träden kan också ha sin fördel. Fritidshusutbudet är inte så stort på hösten och du kan ha chans att få bättre betalt.

7. Berätta allt för din mäklare

Ta fram din berättartalang och ös på med anekdoter! Berätta allt om hur det såg ut när ni köpte fritidshuset, den där vintermorgonen när en älg tittade in genom köksfönstret, hur tidigare ägare lät dom här linnegardinerna hänga kvar som dennes farmor hade vävt, hur vackert det är på vintern när det är stjärnklart och isen ligger på sjön. Allt detta kan din mäklare använda och berätta för spekulanter som förhoppningsvis ser något mer än bara ett fritidshus. Ett fritidshus är inte bara någonstans att vara när man vill komma bort. Det är ett sätt att leva.

Lycka till från oss på Boneo!