Stylingtips

Stylingtips inför försäljning med Boneo

För att höja priset med 50 000 kronor på en trea kan det räcka med att måla om väggarna, sätta in nya vitvaror eller slipa golv.Spekulanter lockas av beskrivningar som ’nyrenoverat’. Som säljare ska du dock alltid fundera på hur mycket tid, energi och pengar du kan och vill spendera på att förbättra din bostad innan försäljning. Har du tiden kan det vara en investering som ger skillnad i plånboken.

Om du väljer att inte göra någon större förbättring innan försäljning, så bör du alltid fixa irriterande defekter. Färg som lossnat, dörrar som är svåra att stänga eller gnisslar när du stänger dem, lister som hänger löst och kranar som droppar. Allt det som du irriterat dig på hemma, kommer en potentiell köpare att upptäcka och förmodligen reta sig på också. Den som har ekonomi till det kan alltid anlita en heminredare som gör att ditt hem ser ut som något som passar i en inredningstidning när bilderna till annonsen ska tas, och potentiella köpare kommer på visningen. Mycket kan man dock göra själv. Vi lever i en digital värld där kunskap och inspiration finns i mängder på nätet. Här kommer våra stylingstips inför försäljningen av din bostad.

LÄS OCKSÅ: Så inreder du med Feng Shui

Utomhus

Trädgård, fasad, grusgång, allt detta hör till det som bildar första intrycket om man säljer sin villa eller sitt radhus. Här kan du skapa en wow-känsla hos spekulanter, innan de ens kommit in i bostaden. Snygga upp, dölj soptunnan och placera den snygg, plantera blommor i fina krukor, rensa rabatter, klipp gräsmatta, kratta, klipp häcken och snygga till buskarna. Du bör också tvätta fönster, sopa bort löv och annat skräp. Ta fram högtryckstvätten, eller hyr en om du inte har en egen, och fräscha till plattgången från smuts och mossa.Titta också upp. Hur ser taket och stuprännorna ut?

Välkomnande entré

Häng en krans eller något annat dekorativt på dörren som tillhör årstiden. Blomkrukor och ljuslyktor är fint. Sopa bort löv och städa runt trappan. Kolla att belysningen fungerar ovanför dörren. Ta bort kvastar, snöskyfflar och onödiga saker som stör intrycket. Om du bor i lägenhet så kika på hur det ser ut i trapphuset på din våning. Byt den lilla mattan som ligger utanför din dörr. Ytterdörren är en sak vi ofta glömmer bort i städningen. Den blir både smutsig och dammig. Se till att inte potentiella spekulanter får ett dammlager över sig när de kliver in. Gör rent handtag. Byt ut den där ringklockan som inte funkat de senaste åren.

LÄS OCKSÅ: Så fick husvagnen 'Kvarten' en superförvandling!

Allmänna utrymmen

Bor du i ett flerfamiljshus så tänk även på att checka allmänna utrymmen som trapphus, förråd och tvättstuga. Informera grannar om att du ska ha visning, så kanske ni kan hjälpas åt att cyklar och barnvagnar plockas undan, alternativt står snyggt, tvättstugan ska skina lite extra och det är trevligt om inga illaluktande soppåsar står utanför dörren.

Styla ditt spa

Om du har ett hemmaspa som är fint, ska du visa upp det. Ta bort skyddet från utomhusjacuzzin eller poolen. Tänd belysningen och ljuslyktor, Lägg fram vackra handdukar vid poolkanten, ställ fram en bricka med två champagneglas och en flaska bubbel. Spekulanter kan då verkligen föreställa sig hur fantastiska kvällar de kan få i bostaden.

Inspirera barnfamiljen

Städa bort cyklar, trehjulingar och alla överflödiga leksaker. men ta inte bort allt! Behåll några få snygga utomhusleksaker för barnen om du bor i ett hem som är optimalt för en barnfamilj, så att visningsbesökarna kan visualisera sin familjs egen drömbostad. Barnfamiljer vill gärna bo i ett hem som inte bara är snyggt, men som också går att leva i.

Fixa uteplatsen

Sätt upp utemöbler även om du säljer på hösten eller tidigt på våren, styla med kuddar och mattor på altan, terrass och balkong. Ljussättningen är viktig även utomhus. Sätt upp ljusslingor och ljuslyktor. Plantera krukor med säsongens utomhusväxter.

Röj i röran

Börja med att röja bort den vardagliga röran, plocka bort allt som du verkligen inte behöver ha hemma just nu. Städa alla ytor, golv, skåp, bänkar, garderober och skåp från onödiga saker. Rena ytor frigör yta och rummen ser större ut. Ta bort dina personliga saker som familjefoton, tidningshögar, rensa anslagstavlor och bland kylskåpsmagneterna.

Passa på!

Kombinera flyttstädning med styling. Ut med alla saker som du ändå hade tänkt att göra dig av med. Släng, ge bort, gör en loppis eller ge till någon välgörenhetsorganisation. Myrorna och skopan är några av de som tar emot kläder, möbler, prydnadssaker, lampor osv. Är det mycket och otympliga saker som inte går in i en vanlig bil har vissa även kostnadsfri hämtning. Det finns också flera företag som hjälper dig att kasta saker på tippen, så slipper du den åkturen.

Det kan aldrig bli för rent

Ta fram perfektionisten i dig! Gnistrande rena fönster, skurade golv och rena dörrar, lister, dörrfoder och alla ytor. Om du känner dig osäker på städningen, ta hjälp av en städfirma. Ett rent glänsande hem är det enklaste försäljningsknepet. Nerlagd tid och pengar på städning kommer alltid att betala sig.

Hallen är viktigast

Hallen är det första på insidan av huset eller i lägenheten som besökaren på visningen möter. Låt ytterdörren vara välkomnande öppen ( Om det inte är snöstorm ute...) Hallen ska ge ett stort, ljust, rymligt intryck. Framhäv praktisk förvaring och ta bort alla ytterkläder, väskor och skor. Behåll ett par exklusiva skor på skohyllan som dekoration.

Husets hjärta

Städa köket kliniskt rent. Ta bort alla onödiga köksprylar som brödrost och vattenkokare. Städa ur ugn, kyl och frys. Se till att kyl-frysskåp och alla köksluckor är tvättade. Inspirera alla sinnen hos besökaren med doftande kryddväxter bredvid spisen tillsammans med någon fin olivoljeflaska. Ställ en låg stor bukett färska snittblommor på köksbordet och tänd ljusljuslyktor. Om du har inbyggda faciliteter som ismaskin ska alla dessa saker också funka.

Fräscha till badrummet

Ställ undan alla personliga saker som skönhetskrämer, schampo, tvättkorgar, tand-, hår- och toaborste. Köp ingen ny toaborste och ställ dit, alla vet att vi i slutändan måste ha en. Köp nya badrumsmattor, ett duschdraperi och matchande handdukar. Ställ in en växt, eller ännu hellre en bukett med färska snittblommor. Maxa med lyxiga tvålar och doftljus.

Ordning i barnens rum

Ta bort nästan alla leksaker och låt bara några få fina leksaker pryda barnets eller barnens rum. Städa ur grundligt och låt gärna garderoben stå öppen för att visa att det finns mycket förvaring, och om garderoberna har bra funktioner, så att de verkligen syns.

Skapa hotellkänsla i sovrummet

Bädda sängarna snyggt med överkast och kuddar i neutrala färger. Ta bort alla personliga saker från nattygsbord. Försök skapa lite androgyn hotellkänsla över sovrummet. Att gå in i någons sovrum är för många människor väldigt privat. Tänk på att visningsbesökaren vill se ett sovrum, inte just ditt sovrum.

Skapa rymd

Lämna in mattorna på kemtvätt och ta bort de som inte passar in i storlek och färg. Tänk på att ljusa mattor gör rummet större och mattor under matbord ger en ombonad känsla. En tumregel när det gäller mattor är ju mindre dess bättre. Golv utan mattor skapar rymd.

Rätt belysning

Se till att belysningen och ljussättningen är trivsam. Låt arbetsbelysningen vid skrivbordet vila under visningen. Undvik takbelysning. I ett medelstort rum bör man satsa på tre elektriska ljuspunkter, så dessa är exklusive ljuslyktor och ljus. Rätt belysning är viktig men kan vara väldigt svårt. Om du är osäker och har råd att anlita hjälp, gör det.

Välj doft med omsorg

Luktsinnet är det enda av våra sinnen som åker på en räkmacka rakt in i hjärnans emotionella centrum och påverkar oss starkt utan vårt medvetande. Doft är intimt sammankopplat med känslor, minnen osv. Det sägs att kvinnor väljer partner delvis med näsan och varför då inte även boende? Vad som doftar gott och vad som luktar illa är väldigt individuellt. Välj därför doft med omsorg och fråga vänner vad de tycker om de doftljus och doftpåsar som du funderar på till visningen. Tänk på att välja någon diskret fräsch doft och inte för mycket. Det får inte slå emot som en fransk boudoir redan i dörren! Utbudet på doftande ljus och påsar är enormt och du kan därför välja olika dofter i de olika rummen, beroende på vad du vill förmedla för känsla. En blommig doft i badrummet, ett ljus som doftar nytvättad bomull i tvättstugan och något lite med örter i köket, som för tankarna till all god mat som kan lagas där. En doft som friar till spekulanter är ljuset som doftar nygräddade kanelbullar. Ja, det är inte för inte det myntade uttrycket 'Mäklar-spray' har uppkommit från den doften.

Boneos checklista inför försäljningen

 • Måla och förbättra slitna snickerier.
 • Slipa golvet om det är slitet.
 • Olja dörrbeslag så att de inte knarrar.
 • Byt packning i den droppande kranen.
 • Städa bort alla onödiga saker. Kasta och ge bort det du inte vill ha kvar. Tänk på att många välgörenhetsorganisationer tar emot möbler och prydnadssaker.
 • Ta bort överflödiga möbler. Om du har mycket bohag kan du magasinera dessa. Tänk på att denna kostnad får du dra av i nästa deklaration.
 • Hallen är en av de viktigaste rummen eftersom det är det första besökaren möts av. Skapa en inbjudande känsla och håll gärna dörren välkomnande öppen. Rensa hallen på alla kläder och skor. Framhäv förvaring och utrymme. Låt ett par snygga skor stå kvar i hallen som dekoration.
 • Satsa på stora fruktfat och maffiga blombuketter som blickfång. Välj frukt som citroner och äpplen, blommor som nejlikor och liljor som håller sig fräscha en hel visningsvecka.
 • Skapa grupper av levande ljus och ljuslyktor. Några med väl utvald doft.
 • Se till att belysningen och ljussättningen är trivsam. Undvik takbelysning. I ett medelstort rum bör man satsa på tre elektriska ljuspunkter, så dessa är exklusive ljuslyktor och ljus.
 • Bädda sängarna snyggt med överkast, kuddar och pläd i neutrala färger. Ta bort alla personliga saker från nattduksbord. Försök skapa lite androgyn hotellkänsla över sovrummet med plats för vila och lugn. Tänk på att tända några harmoniska ljuspunkter och mysfaktor med många ljuslyktor.
 • Städa köket kliniskt rent. Ta bort alla onödiga saker och addera stämning med fräscha snittblommor, Snygga flaskor med olja och balsamvinäger, kryddväxter och doftljus.
 • Ta bort alla komihåglappar och kylskåpsmagneter från kylskåpet. Rengör kyl och frys grundligt, både på insida och front.
 • bort alla personliga krämer och schampoflaskor i badrummet. Matcha nya handdukar med badrumsmatta. In med doftpåsar och lyxiga tvålar.
 • Tvätta alla mattor, byt plats och ta bort de som inte passar.
 • Tvätta gardinerna alternativt ta bort gardinerna helt i de rum där ljusinsläpp och utsikt påverkas.
 • Ta bort överflödiga leksaker i barnens rum.
 • Rensa bokhyllan från tidningar och skräp. Sortera böcker efter färg, storlek och genre.
 • Strunta i elräkningen (inte i att betala den) och skruva upp värmen någon grad under visningen. Alla vill ha ett varmt hem.
 • Ta bort alla prylar i trädgården som inte skapar någon funktion.
 • Städa undan cyklar och sopkärl.
 • Beskär eller fäll träd som skymmer utsikt eller minskar ljusinsläpp.
 • Kolla plattsättning i trädgården. Justera och använd högtryckstvätt.
 • Sopa veranda, trappa och uteplats. Högtryckstvätt vid behov.
 • Ta hem vänner och be om ett ärligt utlåtande av din styling. Här kan du få input, tankar och idèer som du själv inte tänkt på.

! Sist men inte minst, det viktigaste av allt - bilderna. Bilderna i annonsen är den första presentationen eventuella spekulanter får av ditt hem. Läs tips här nedan!

Bra bilder är grunden vid försäljning

Se till att du får riktigt bra bilder i annonsen för att locka så många spekulanter som möjligt till visningen. Vi på Boneo får in objekt till salu dagligen och följer försäljning via våra samarbetande mäklare. Ett snyggt stylat hem med proffsiga bilder är en given succé. Tänk också på att hemmet ska vara identiskt på bild med det spekulanter får se på visning. Använd dig av bilderna för att komma ihåg vilka snittblommor det var på bordet och hur pläden låg i soffan.

Gör avdrag för vissa av dina kostnader

Du kan dra av kostnaderna för homestyling och homestaging i din deklaration. Kostnader som du kan dra av är tex konsultation och fotografering, ommöblering, lån eller hyra av möbler, konst, gardiner som du använder till visningen, tillfällig magasinering av möbler och annat bohag inför visningen. Om du är osäker på vad som gäller, kontakta skatteverket som kan svara på dina frågor.

Lycka till med din försäljning från oss på Boneo!