Sälja radhus, parhus eller kedjehus

Radhus [ra:dhu:s] är bostadshus som är sammanlänkade i ytterväggarna.

Kedjehus [ce:djehu:s] är en typ av radhus där byggnaderna är sammanlänkande, men där sammankopplingen består i en mindre tillbyggnad mellan husen, till exempel ett garage eller förråd.

Parhus [pa:rhu:s] är ett småhus avsett för två hushåll. Planlösningen i de båda delarna är oftast symmetrisk, och det finns normalt inga invändiga dörrar mellan bostäderna. De båda hushållen har separata ingångar.

Sälja radhus, parhus eller kedjehus

Att sälja sitt rad- par- eller kedjehus är en stor affär, med mycket att tänka på.Därför rekommenderar vi på Boneo dig att kontakta några av de lokala mäklarna och låter dessa erbjuda dig kostnadsfri värdering av huset. Det kan vara smart att ta in fler värderingar från olika mäklare och jämföra. Förutom att du ska välja en mäklare du har stort förtroende för, är det bra att ta reda på hur stor spridning bostadsannonsen kan få. Mäklare som har koll på både klassiska och nya kanaler kan ge dig en snabbare affär. Nedan hittar du lite tips från oss på Boneo.

Värdera

Om du inte har en aktuell värdering på ditt hus behöver du ta reda på hur din prislapp skulle kunna se ut. Marknadsvärdet på din bostad är färskvara och kan förändras fort. Priset kan vara avgörande för om du ska sälja eller inte.Har du tid och möjlighet att vänta ska du avvakta med att sälja om du inte kan få det pris du förtjänar för bostaden.Det är många faktorer som påverkar husets värde som marknadens utveckling: det totala utbudet av par-, rad- eller kedjehus, inflation, läge, bostadens närområde, vad som är till salu, vad som nyligen sålts och prisutvecklingen i området, husets skick och även val av mäklare. Kontakta flera mäklare med lokalkännedom och som säljer liknande objekt eller brukar sälja i området med omnejd.

I dialog med de olika mäklarna får du både värdering på huset och även en prisbild på vad du får för finansiella resurser att lägga på kommande boende. Detta är även ett ypperligt tillfälle att hitta just din mäklare! Prata, fråga och be om råd vad du kan göra för att ytterligare höja värdet på din bostad. Välj sedan en mäklare som du har förtroende för. Under tiden du försöker sälja din bostad blir mäklaren en av dina viktigaste relationer.

Fotografera och utforma objektsbeskrivning

Efter du har följt Boneo's stylingtips inför försäljning, är det nu dags att förbereda annons och sätta visningsdatum.Mäklaren utformar en objektsbeskrivning, som är en skriftlig beskrivning av ditt hus med all information om driftskostnad, uppvärmning, yta, antal rum och vad som ingår i köpet. Det är väldigt viktigt att du talar om för mäklaren om det är något som inte ingår.Kontrollmät all yta så den överensstämmer med den storlek som står i objektbeskrivningen och så att all information är korrekt.Vid felaktig information riskerar du att efter försäljning bli ersättningsskyldig. Välj bilder med omsorg! Bilderna ska var lockande, snygga men framförallt överensstämma med verkligheten. Den som ser bilderna i annonsen, ska känna igen sig på visningen. Se Boneo's råd för fotografering under Boneo's stylingtips inför försäljning

Välj din mäklare

Jämför de olika mäklarnas villkor, upplägg av försäljning och arvode. Det kan skilja mycket pengar mellan de erbjudanden du får.Var noga med att få besked om hur mäklaren vill ha sin ersättning. Fast pris eller Provision? Du måste även ta reda på vad gäller under ensamrättstiden - den period som mäklaren har ensamrätt till försäljningen av ditt rad-, par- eller kedjehus. Om du skulle hitta en köpare på egen hand under denna period, har mäklaren oftast ändå rätt till provision. Välj en mäklare som du känner stort förtroende för och sommöter dina krav och önskemål. Be gärna om referenser från tidigare säljare som mäklaren har anlitats av, kontakta dessa och be om deras upplevelse av samarbetet med mäklaren i sin försäljning.

Titta på mäklarens hemsida och de annonser mäklarfirman utformar. Hur gillar du framtoning, bilderna och texterna? Bilder är nästan det viktigaste i annonsen. Om inte det viktigaste. Är du inte nöjd med mäklarbilderna som är tagna av den fotograf företaget brukar anlita så be om att få en annan fotograf. Som i alla affärsrelationer – ta reda på vad du vill och ställ krav.

Se över vilka försäljningskanaler mäklaren använder sig av som Boneo, Blocket, papper- och nätannonser, den egna hemsidan, skyltfönstret till deras kontor, men inte minst Facebook och Instagram. Att annonsera på sociala medier kan ge en enorm genomslagskraft med tusentals som ser annonsen. Bostadsannonser på tex. Facebook och i digitala medier är mer effektiv annonsering än att köra sin bostadsannons i papperstidningen. Tittar man på vilken räckvidd en annons kan få på facebook så är det en kostnadseffektiv lösning idag. På Boneo kan våra besökare använda vår sökfunktion vilket gör att din annons syns för de som söker den typ av bostad som du faktiskt säljer.

! Kontrollera hos Fastighetsmäklarinspektionen att din mäklare är registrerad, uppfyller kraven för att få arbeta som mäklare och om mäklaren har fått någon varning tidigare.

Visning och budgivning

De flesta husvisningar brukar ske på söndagar med en extra visning i veckan efter. Mäklarens jobb är att följa upp de som skrivit upp sig på intresselistan under visningen för att få igång budgivningen. Du och mäklaren har sedan tät kontakt under budgivningens gång för att du ska få information om de olika buden. Budgivare kan lämna bud via telefon, sms eller mejl och uppdateras så fort ett högre bud inkommit. Du som säljare behöver inte sälja till den som lagt det högsta budet. Ibland vinner inte högsta budet.Den som lagt det näst högsta budet kanske kan flytta in på ett mer passande datum än den med vinnande bud eller du kanske tycker att trean ska ha huset för att huset förtjänar att inrymmas av en barnfamilj. Du bestämmer vem som får köpa ditt hus!

Kontrakt och handpenning

Du som säljare och din köpare träffas för att skriva under köpekontrakt och bestämma tillträdesdatum. Oftast sker detta på mäklarens kontor. Var noga med att läsa igenom allt som står i kontraktet för att se villkor och vad som ingår i försäljningen, så att det som står överensstämmer med vad du och mäklaren kommit fram till.

Efter kontraktsskrivning ska köparen erlägga handpenning, vilket vanligast är 10% av köpeskillingen. Handpenningen deponeras hos mäklaren till köpet gått igenom

Betalning och överlåtelse

Eftersom transaktionen på köpesumman sker från köparens bank, är det vanligast att du som säljare och köpare träffas för överlåtelse på köparens bank. Man går igenom likvidaräkning och godkänner. Sedan överförs köpeskilling till ditt konto. De dokument som finns på lägenheten tillsammans med samtliga nycklar till bostaden och fastigheten ska överlämnas till den nya ägaren.

Förbättra- öka värdet

Att följa mäklarens råd att göra en mindre renovering kan tyckas onödigt dyrt och arbetsamt men kan vara välinvesterad tid och pengar du dessutom får tillbaka på försäljningen. Nya vitvaror eller ett soldäck i söderläge kan vara det som gör att en köpare fastnar för just din bostad.

Ibland är det de små sakerna som avgör de stora besluten. De saker du irriterat dig på hemma, kommer förmodligen att också irritera potentiella köpare under visningen. Måla därför på slitna snickerier och förbättra väggar med ny färg, om det behövs.Högtrycktvätta trädgårdsplattor och tak. Ta bort träd och grenar som försämrar sikt och gör husets rum mörkare. Genom att också kasta, ge bort och sälja alla onödiga saker du samlat på dig under åren, underlättar du också din flytt. Detta är bara ett steg i Boneo's stylingtips inför försäljning, där du hittar alla förberedelser inför fotografering och visning.

Ska du sälja ditt rad-, par eller kedjehus och funderar på att köpa en dolda fel-försäkring?

(säljarförsäkring eller överlåtelseförsäkring)

  • Kontrollera vad försäkringen täcker och läs noga igenom villkoren. Ställ frågor till försäkringsbolaget om du inte förstår. Bara för att det kallas för 'dolda fel-försäkring' finns ingen garanti för att den täcker alla dolda fel.
  • Det kan vara bättre att ha en friskrivningsklausul för dolda fel i kontraktet än att köpa en dolda fel-försäkring. Då slipper du oroa dig i tio år framöver, vilket är den tid säljaren normalt kan hållas ansvarig för dolda fel. I så fall kan köparen istället beställa en vanlig överlåtelsebesiktning. Det kan tänkas att köparen vill pruta på priset för att gå med på en friskrivningsklausul, men det kanske det kan vara värt.

Lycka till med din försäljning!

Hoppas att ovanstående har varit till någon hjälp! Du kan redan nu gå in på Hitta din mäklare och vilka mäklare som finns i ditt närområde. Dessutom har vi på Boneo massor av nya bostäder till salu där du kanske hittar ditt nya boende.