10 vanliga frågor om bygglov
10 november, 2021
Tomten är köpt och tid, och kanske även pengar, har spenderats på att ta fram en ritning på ert framtida drömhus. Nu är det bara att hitta hantverkare börja bygga, eller? Nej så enkelt är det ju tyvärr inte – först måste bygglovet godkännas och det kan ta tid! Men vad innebär bygglov egentligen och vad ska man tänka på för att få det godkänt? Behöver man ansöka om bygglov om grannen godkänt husplanerna? I veckans Huskrönika svarar Annelie Lännestad på Rakstystems Independia på 10 vanliga frågor om bygglov.
En fråga som kom att bli högst aktuell i vårt område denna veckan var bygglovets vara eller icke vara när man skall måla om sin fastighet. Det gick nämligen så långt att ägarna av ett hus här i området hamnade i Högsta domstol p.g.a att de inte ansökt om bygglov innan de målade om sitt hus. Så tro mig när jag säger att vi definitivt kommer att ansöka om bygglov den dagen vi tänker måla om vårt hus. När det kommer bygglov så känns det som om frågorna duggar tätt! Jag bad min kollega Daniel, byggingenjör och besiktningstekniker om hjälp med att reda ut några av frågorna.
10 vanliga frågor och svar:
1. Vart ansöker man om bygglov?
– Det är hos byggnadsnämnden i din egen kommun som du ansöker om bygglov.
2. Måste jag ansöka om bygglov för att få reda på om det behövs eller ej och vart kan jag vända mig i den frågan?
– Nej, det kan vara både praktiskt och bekvämt att först ansöka om ett förhandsbesked för bygglov. Då får du veta redan i förväg om du kan bygga det du vill och där du vill. Det brukar också ofta vara tydligt på kommunens hemsida om vad man bör ansöka om bygglov för. Skulle det inte vara självklart så ring eller maila byggnadsnämnden först, så slipper du eventuell kostnad för förhandsbesked eller rent av bygglov.
3. Vad händer om jag bygger eller gör en förändring utan bygglov? Fängelse eller Vite? Måste jag ev. riva det jag byggt eller ändrat?
– Du kommer att få betala en sanktionsavgift som skiljer sig i storlek beroende på vad du byggt utan bygglov. Du kommer uppmanas söka bygglov men sanktionsavgifter betalas oavsett. Går inte bygglovet igenom kommer du troligtvis behöva riva eller återställa den förändring som du gjort.
4. Hur/var kan jag kontrollera om det finns bygglov för alla delar av det hus jag nyss köpt? T. ex. påbyggt uterum, takkupa etc.
– Kontakta kommunens stadsbyggnadskontor, de har uppgifter om alla pågående och avslutade bygglovsärenden.
5. Vad är det för skillnad på bygganmälan och bygglov?
– Kortfattat så är skillnaden mellan bygglov och bygganmälan, att bygglov skall användas för mer komplicerade projekt medan bygganmälan vid enklare. Bygglov kostar dessutom mer än bygganmälan.
6. Om grannen säger JA, behöver jag ändå ansöka om bygglov?
– Oavsett vad grannarna säger behöver man gällande bygglovspliktiga byggnationer ansöka om bygglov.
7. Kan grannarna häva mitt bygglov?
– Om bygglovet håller sig inom ramen för detaljplanen är grannens möjligheter snudd på obefintliga.
8. Behöver man bygglov för att måla om sitt hus?
– Ja, beroende på vart du bor (om du bor inom detaljplan) så kan du behöva bygglov när du skall måla om ditt hus. Dock finns det en del undantag i något som kallas för lovplikt. Läs mer här.
9. Vad kostar det att ansöka om bygglov (går det efter någon schablon?)
– Du betalar olika summor beroende på hur stort du ska bygga, samt hur många externa tjänster som behöver delta i ditt ärende. Kostnaderna kan också variera mellan olika kommuner.
10. Behöver jag bygglov för att byta fönster eller dörrar?
– Du behöver inte bygglov för att byta fönster så länge de är samma storlek och utseende, men ska t ex ett fönster ändras till glasdörr eller ytterdörren breddas så det har en påverkan på husets fasad och därmed utseende så ska i många fall en byggnadsanmälan göras.
I KORTA DRAG:
✔ Bygglov / Bygganmälan behövs i många fall även för mindre justeringar.
✔ En ansökan om bygglov görs till byggnadsnämnden i din kommun
✔ Kontakta kommunens stadsbyggnadskontor innan husköp och kontrollera att bygglov finns
✔ Bygger du enligt detaljplan blir processen mycket smidigare – Detaljplan hittar du på din kommuns hemsida
Frågor kring husbesiktning, energideklaration, dolda felförsäkring, fuktproblematik eller inomhusmiljö? Kontakta Raksystems Independia för hjälp!
Telefon: 031 712 98 89 | E-post: support@raksystems.se eller besök RAKSYSTEMS INDEPENIDA HÄR
Annelie Lännestad, Raksystems Independia
Vi som skriver huskrönikan här på Boneo har en enorm passion för allt det där osexiga med hus och byggnation. Här nördar vi ner oss i krypgrunder, tak som läcker och varför man ska kitta sina fönster. Jag som gräver i alla dessa tekniska och ofta komplicerade bitar av husägande heter Annelie Lännestad och har under mina många år som Besiktningsansvarig på Raksystems Independia sett och hört alla varianter av husproblem och lösningar. Trav att jag i min egenkära uppfattning besitter ett helt bibliotek av kunskap, så vågar jag nog inte kalla mig expert här och nu. Istället tar jag hjälp av mitt stora nätverk av professionella män och kvinnor runt om i landet som kan allt om besiktningar, snickeri, bygglov, dolda fel och mycket mycket mer. Här hittar du allt som kan hjälpa dig att införliva husförsäljning och husägande, men saknas det något så vill vi gärna veta vad så att vi kan guida dig genom husets alla hörn. Maila mig gärna på annelie.lannestad@independia.se så hjälper jag till!
Frågor kring husbesiktning, energideklaration, dolda felförsäkring, fuktproblematik eller inomhusmiljö? Kontakta Raksystems Independia för hjälp!
Telefon: 031 712 98 89 | E-post: support@raksystems.se eller besök RAKSYSTEMS INDEPENIDA HÄR